WSJ: Emisarul chinez cere armistițiu în Ucraina, prin menținerea prezenței ruse în zonele ocupate

WSJ: Emisarul chinez cere armistițiu în Ucraina, prin menținerea prezenței ruse în zonele ocupate

Emisarul chinez Li Hui i-a îndemnat pe liderii europeni să îşi afirme autonomia şi a cerut armistiţiu imediat în Ucraina, prin menţinerea prezenţei ruse asupra zonelor ocupate, afirmă surse citate de publicaţia The Wall Street Journal.

Diplomatul Li Hui a făcut un turneu în Europa, deplasându-se în Polonia, Germania, Franţa, la instituţiile Uniunii Europene, în Ucraina şi Rusia.

Conform unor surse occidentale, mesajul emisarului chinez a fost că aliaţii SUA din Europa ar trebui să îşi recapete autonomia. În plus, Li Hui a cerut armistiţiu imediat în Ucraina, lăsând Rusia în zonele din sud-estul ţării pe care le ocupă.

ADVERTISING

Ministerul de Externe de la Beijing nu a făcut niciun comentariu pe tema acestor informaţii.

Însă diplomaţi europeni susţin că au respins propunerile. "Noi i-am explicat că îngheţarea conflictului nu este în interesul comunităţii internaţionale dacă nu sunt retrase trupele ruse şi că este imposibil ca Europa să fie separată de America", a declarat un diplomat european, sub protecţia anonimatului. Un alt diplomat european crede că Beijingul "probabil testează unitatea Occidentului".

Uniunea Europeană a cerut, joi, Chinei să insiste ca Rusia să îşi retragă imediat trupele de pe teritoriul Ucrainei. Anterior, Administraţia de la Kiev i-a transmis emisarului chinez Li Hui că orice soluţie pentru oprirea conflictului militar trebuie să respecte integritatea teritorială a Ucrainei.

ADVERTISING

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a salutat vineri, cu ocazia întâlnirii cu emisarul chinez, poziţia Chinei. "Beijingul manifestă disponibilitatea de a juca un rol pozitiv în soluţionarea crizei", a afirmat Lavrov, conform site-ului Tagesschau.de. Lavrov a acuzat Ucraina şi Occidentul că generează "obstacole grave" în calea negocierilor de pace.

Ministerul chinez de Externe a prezentat recent un proiect privind un "plan de pace" între Kiev şi Moscova. Beijingul a propus un armistiţiu durabil şi negocieri de pace, prin susţinerea principiului respectării "suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale".

ADVERTISING

În acelaşi timp, China a insistat pentru tratarea cu seriozitate a "intereselor legitime de securitate ale tuturor naţiunilor", sugerând susţinere pentru argumentaţia Rusiei privind obţinerea de garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi NATO.

Deşi a salutat iniţiativa de pace avansată de China, Rusia a insistat pentru recunoaşterea anexării regiunilor din sud-estul Ucrainei, în timp ce Ucraina a condiţionat orice armistiţiu între armata ucraineană şi forţele militare ruse de revenirea la frontierele Ucrainei din anul 1991.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇