Un jandarm a fost arestat în cazul morții bărbatului de la Pitești

Un jandarm a fost arestat în cazul morții bărbatului de la Pitești

Tribunalul Bucureşti a emis, joi, un mandat de arestare preventivă de 30 de zile pe numele jandarmului implicat în cazul bărbatului care a decedat în timp ce era evacuat în forţă de pe o terasă din Piteşti.

Procurorii militari au preluat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş dosarul în care doi poliţişti sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de purtare abuzivă şi loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. Cei doi poliţişti se află în prezent în arest la domiciliu.

Motivul preluării l-a constituit implicarea a doi jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean ‘Basarab I’ Argeş, în evacuarea în forţă a bărbatului care a decedat.

Miercuri, procurorii militari au decis reţinerea unuia dintre jandarmi, pentru săvârşirea infracţiunilor de purtare abuzivă şi loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. Ulterior, acesta a fost dus în instanţă cu propunere de arestare preventivă.

„În fapt s-a reţinut că, la data de 16 aprilie 2021, cei doi militari jandarmi aflaţi în misiune de patrulare mixtă împreună cu două echipaje de poliţie din cadrul IPJ Argeş – Poliţia Municipiului Piteşti au intervenit la o terasă situată în incinta Autogării Sud Piteşti.

ADVERTISING

La faţa locului, militarii jandarmi împreună cu cei doi agenţi de poliţie au acţionat asupra unei persoane de sex bărbătesc, au proiectat-o pe carosabil, printr-o acţiune violentă, soldată cu decesul victimei. La acest moment, agenţii de poliţie care au acţionat în contextul mai sus menţionat se află în stare de arest preventiv", precizează Parchetul Militar.

Context

Tragedia s-a petrecut în urmă cu o săptămână, pe 16 aprilie. Bărbatul de 63 de ani se afla pe terasa unui restaurant din Pitești, în momentul în care personalul i-a cerut să evacueze zona, pentru că la bucătărie izbucnise un incendiu. Bărbatul a refuzat și angajații au chemat Poliția.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În imaginile publicate de presa locală se vede cum întâi la fața locului se prezintă două polițiste, cu care bărbatul se ceartă. Intervin apoi alți trei polițiști, unul îl trântește la pământ și alți doi se suie cu genunchii pe el.

Medicul legist a confirmat, duminică, faptul că moartea a fost violentă, prin asfixiere, și că bărbatul suferise mai multe traumatisme.

Imaginile au amintit de cazul lui George Floyd, afro-americanul ucis de polițiștii americani anul trecut, tot în urma unei tentative de imobilizare. Moartea bărbatului a fost scânteia care a aprins mișcarea Black Lives Matter.

ADVERTISING

Citește mai multe detalii despre acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇