Lider sindical, despre cazul Pitești: Foarte mult exces de zel combinat cu prostie. Demisiile sunt praf în ochi, trebuie proceduri, o nouă lege și un nou statut Interviu

Lider sindical, despre cazul Pitești: Foarte mult exces de zel combinat cu prostie. Demisiile sunt praf în ochi, trebuie proceduri, o nouă lege și un nou statut <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Polițiștii au acționat ”foarte prost” la Pitești, pentru că bătrânul care a murit după ce a fost trântit la pământ ”nu era un pericol iminent” și ”în niciun moment nu i-a pus viața în pericol polițistului”, spune Iulian Surugiu, fondator al sindicatului SNAP, în opinia căruia polițiștii au nevoie de proceduri clare, o pregătire mai bună, o nouă lege și un nou statut.

Cazul Pitești vine după cazurile Onești și Secția 16, care au înspăimântat opinia publică. Toate s-au soldat cu decese care ar fi putut fi evitate.

Mai rău, ”cel puțin 70% dintre polițiștii care ies pe stradă, dacă se întâlnesc cu situații deosebite, nu știu cum să acționeze, din lipsa procedurilor și a pregătirii lor”, a declarat duminică Iulian Surugiu președinte fondator al Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP) într-o emisiune la B1tv.

În schimb, ministrul de Interne, Lucian Bode, s-a arătat supărat de faptul că uciderea bărbatului de la Pitești ”zdruncinează (sic!) încrederea românilor în Poliția Română”.

Cum stau lucrurile, de fapt, și ce ar trebui făcut ca să nu ne temem că ne-am putea pierde viața pe stradă, întâmplător, la fel ca bătrânul din Pitești?

surugiu
Foto: site SNAP (Arhivă)

”De vină nu sunt numai agenții care acționează așa, ci o vină au și șefii lor, dar și politicienii. Cât privește deprofesionalizarea Poliției Române, în ansamblul ei, pentru asta se acționează de vreo 10 ani”, afirmă Iulian Surugiu într-un interviu acordat SpotMedia.ro.

ADVERTISING

pitesti-politisti
Foto: capturi video Facebook

Spot: Am văzut cu toții imaginile de la Pitești. Bătrânul nu era violent, de ce a fost trântit la pământ pentru a fi încătușat?

Eu cred că acolo a fost foarte mult exces de zel combinat cu prostie, pentru că acum, la calm, când vezi imaginile îți dai seama că polițiștii au acționat foarte prost.

Avem în imagini un cetățean de 63 de ani, care abia își mai ducea zilele, deci nu era un pericol iminent. Și în niciun moment cetățeanul acela nu i-a pus viața în pericol polițistului.

Tulburător!!! ???????????? Un bărbat din Pitești a murit după ce a fost imobilizat de polițiști! CAZUL GEORGE FLOYD, la INDIGO! ????????????VĂ ROG, UN LIKE LA PAGINĂ PENTRU A VĂ ABONA! ????????????

Publicată de Pandemită pe Vineri, 16 aprilie 2021

Spot: Și atunci de ce s-a acționat așa? Nu există proceduri clare, care trebuie respectate de orice polițist?

Chiar dacă există ceva proceduri, ele sunt sumare și probabil vor trebui schimbate.

Îmi mențin părerea că trebuie schimbări în Poliție, trebuie pregătire profesională, trebuie pregătire fizică. Iar aici vreau să spun că un polițist ar trebui să facă 6 ore pe săptămână pregătire fizică, așa scrie ”la carte”, dar nu există săli, nu există instructori și, de multe ori, după un meci de fotbal sau o miuță scurtă, pregătirea se termină cu o socializare, ca să nu zic altceva. Asta nu e în regulă.

ADVERTISING

Pe de altă parte, avem polițiști foarte tineri și o parte din ei, atunci când s-au văzut îmbrăcați în haina de polițist, au zis că au devenit un fel de Superman. Aceștia trebuie să înțeleagă că unui polițist îi cam trebuie ceva ani ca să fie un polițist adevărat. Vreo 7 ani cel puțin, ca să poată lua deciziile corecte în funcție de situațiile în care va fi pus. Meseria ”se fură”.

Spot: Meseria se mai și învață. Unde și cum?

Programa școlară trebuie schimbată. Polițiștii trebuie să învețe în școală, să aibă un bagaj de cunoștințe vast, dar, din păcate, în programa școlară sunt lucruri sumare.

Apoi, recrutarea polițiștilor, pentru că dacă cineva își dorește să avem numai polițiști de 1,5 m sau să avem, cum avem la ora actuală, 24% din efectivul Poliției Române polițiști-femei, nu e în regulă. Nu am nimic împotriva doamnelor, domnișoarelor, ele sunt bune, dar în birouri, eventual la circulație, nu pentru a da piept cu infractorul. Media europeană e undeva la 12%, noi am ajuns la 25%, lucru care mă îngrijorează, pentru că infractorii or să sesizeze și ei lucrul acesta.

Am mai avut o altă problemă, vă amintiți când s-a scurtat școala de agenți de poliție de la 2 ani la 1 an? Se impunea, pentru că politicienii au dat afară atunci 12.000 de polițiști. Eu cred că e timpul să se revină la normal. Și, bineînțeles, pregătirea profesională să se facă în mod organizat, nu individual, pentru că individual nu dă roade.

ADVERTISING

Dar nu și-au dorit să facă pregătirea profesională o dată pe lună 8 ore, pentru că Guvernul nu își permite să plătească acești bani.

Deci de vină nu sunt numai agenții care acționează așa, ci o vină au și șefii lor, dar și politicienii. Cât privește deprofesionalizarea Poliției Române, în ansamblul ei, pentru asta se acționează de vreo 10 ani.

Spot: De ce spuneți asta? Care ar fi scopul urmărit de politicieni?

Păi, de ce credeți dvs că de foarte multe ori politicienii nu fac ceea ce trebuie să facă, adică să le cumpere mașini, să îi doteze, să angajeze suficienți oameni, ca să nu mai stea Poliția cu un deficit de personal extraordinar de mare (ne apropiem de 20.000 de polițiști!)?

De ce credeți că nu schimbă legea de funcționare a Poliției Române, să facă o lege serioasă, să îi apere pe polițiști, să le dea drepturi? Spun drepturi, nu abuzuri. Iar atunci când polițistul face un abuz, el trebuie să fie sancționat mai aspru decât un cetățean obișnuit, pentru că el ar trebui să reprezinte autoritatea statului.

Dacă politicienii nu fac lucrurile astea, normal că polițistul își pierde din profesionalism.

Apoi, au scos foarte mulți profesioniști la pensie, cu bună știință, în loc să le acorde o mărire de salariu, alte bonusuri atractive, ca să nu plece polițistul la 47-48 de ani (sau chiar 39 de ani, cum s-a întâmplat acum câțiva ani). Să-i atragă, nu să-i facă să plece!

Atunci politicienii au avut un interes.

Spot: Care era interesul lor?

Să avem o Poliție ușor coruptibilă, cu polițiști care să acționeze și să facă ce spun ei, nu ce spune legea (a se vedea dosarele politice fabricate care au apărut în spațiul public de atâtea ori).

Ei se simt în siguranță dacă are cine să le facă jocurile.

Spot: În concluzie, ce trebuie făcut ca să nu mai existe un caz Pitești? Ce trebuie schimbat – șefii din Poliție, legea, ministrul de Interne?

Demisiile sunt praf în ochi.

În primul rând, e nevoie de schimbarea legii de funcționare a Poliției Române și de schimbarea Statutului, care e foarte vechi, din 2002, și nu mai e de actualitate.

Apoi, e nevoie de:

  • pregătirea profesională a polițiștilor
  • schimbarea ordinului comun între Poliția Română și Parchetul General
  • reinventarea sectoristului, care cunoaște populația
  • drepturi normale și firești pentru polițiști, astfel încât șefii lor să le poată să le ceară să muncească și să nu fie corupți

Cu asta trebuie început.

Altfel ne pierdem timpul.

Spot: Și unii chiar și viețile, după câte am văzut la Pitești.

Din păcate, da, chiar și viețile.

Află mai multe despre situația reală din Poliția Română și relația cu politicienii:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇