Trump a pledat nevinovat la 34 de capete de acuzare. E "frustrat și supărat". Detalii din rechizitoriu și un calcul pentru 2024

Trump a pledat nevinovat la 34 de capete de acuzare. E "frustrat și supărat". Detalii din rechizitoriu și un calcul pentru 2024

Fostul președinte Donald Trump a pledat nevinovat la toate cele 34 de capete de acuzare care i-au fost aduse într-un tribunal din Manhattan. La finalul audierii, a plecat din instanţă fără nicio condiţie sau măsură de control judiciar.

În premieră, un fost preşedinte al SUA se confruntă cu acuzații penale. Capetele de acuzare sunt legate de falsificare de acte de afaceri.

Trump a fost adus în instanţa din Manhattan, pentru a i se prezenta oficial acuzaţiile. Şedinţa a fost coordonată de judecătorul Juan Merchan.

După ce a fost identificat formal la sediul Parchetului din Manhattan (inclusiv prin amprentare), Trump a ajuns în sala de judecată care se află în aceeaşi clădire.

ADVERTISING

Acuzaţiile au fost prezentate de echipa procurorului din Manhattan, Alvin Bragg.

Ancheta vizează plăţi ilegale făcute actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels în timpul campaniei prezidențiale din 2016, menite a-i cumpăra tăcerea despre o aventură avută cu Trump.

Au apărut şi primele fotografii cu Donald Trump de pe holurile tribunalului şi din sala de judecată. Aici apare stând jos, alături de avocaţii săi, cu o mină serioasă, pare uşor preocupat, dar încrezător:

Conspiraţie pentru a submina integritatea alegerilor din 2016

După ce s-a încheiat audierea în instanţă, am aflat şi informaţii despre acuzaţiile aduse fostului preşedinte.

ADVERTISING

Rechizitoriul împotriva lui Donald Trump arată că acesta a fost implicat într-o conspirație pentru a submina integritatea alegerilor din 2016.

Procurorii au susținut în instanţă că Trump a fost parte a unui plan ilegal de suprimare a informațiilor negative – inclusiv o plată ilegală de 130.000 de dolari, care a fost ordonată de inculpat pentru a ascunde informațiile care i-ar afecta campania.

Motivul pentru care Trump a comis infracțiunea de falsificare a actelor contabile a fost „promovarea candidaturii sale”.

Cei 130.000 de dolari erau meniţi a cumpăra tăcerea lui Stormy Daniels în legătură cu relaţia pe care ei ar fi avut-o în anul 2006.

ADVERTISING

Procurorul Alvin Bragg a susținut că Parchetul este obligat să îl pună sub acuzare pe Donald Trump, indiferent de reputația și resursele fostului președinte. „Astăzi ne menținem responsabilitatea solemnă de a ne asigura că toată lumea este egală în fața legii”, a spus Bragg, într-o conferință de presă de după audiere. „Nici o sumă de bani, nicio cantitate de putere nu schimbă acest principiu american durabil.”

Trump e frustrat şi supărat

În instanță astăzi, vocea lui Trump a fost măsurată. A intrat încet, cercetând reporterii din sala de judecată. S-a uitat la judecător când vorbea, scrie CNN.

După audiere, avocatul lui Donald Trump, Todd Blanche, a declarat că clientul său este „frustrat” și „supărat”.

"Nu este o zi bună... nu mă așteptam să se întâmple asta în această țară. Nu te aștepți să se întâmple asta... cuiva care a fost președintele Statelor Unite", a spus Blanche. Cu privire la acuzațiile împotriva lui Trump, Blanche a declarat: „vom lupta, vom lupta din greu”.

Fostul preşedinte a părăsit tribunalul din Manhattan după ce i s-au prezentat acuzaţiile, fără să îi fi fost impusă vreo măsură preventivă.

El nu a făcut nicio declaraţie. Imediat ce a ieşit din clădire, s-a urcat în maşină, iar coloana de maşini parcate afară s-a pus în mişcare.

Proces şi alegeri în 2024

Următoarea înfăţişare la tribunal pentru Donald Trump este stabilită pentru 4 decembrie, tot la New York, și procesul ar începe cel mai devreme în ianuarie 2024, scrie The Guardian.

Acest program înseamnă că lui Trump i se poate cere să se prezinte în instanță chiar când începe votul la primarele din Partidul Republican pentru a desemna candidatul la prezidenţialele din 2024. Alegerile interne din Iowa sunt programate pe 5 februarie 2024.

Faptul de a fi pus sub acuzare sau chiar condamnat nu îl împiedică din punct de vedere legal pe Trump să candideze la preşedinţie.

Trump consideră însă inculparea sa un act de persecuţie politică şi o încercare de a-i diminua şansele la alegerile prezidenţiale, când el ar dori să candideze din nou, dar are nevoie de sprijinul partidului.

Mai jos imagini şi detalii despre cum a ajuns la tribunal:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇