Încă un stat l-a scos pe Trump de pe buletinele de vot la alegerile primare republicane

Încă un stat l-a scos pe Trump de pe buletinele de vot la alegerile primare republicane

Un judecător din Illinois a decis că Donald Trump nu este eligibil, din cauza acţiunilor sale din timpul asaltului asupra Capitoliului şi a ordonat eliminarea numelui său de pe buletinele de vot la alegerile primare republicane din acest stat.

Decizia, similară cu cele din Maine şi Colorado, vine în contextul în care Curtea Supremă cu majoritate conservatoare, vârful sistemului judiciar american, urmează să stabilească dacă acţiunile lui Donald Trump din timpul asaltului asupra Capitoliului de la 6 ianuarie 2021 îl fac neeligibil.

ADVERTISING

Şansele ca Curtea Supremă să se pronunţe împotriva fostului preşedinte sunt reduse, judecătorii dorind să evite cu orice preţ suspiciunile de ingerinţă electorală, scrie AFP.

Cu toate acestea, judecătorul democrat Tracie Porter a declarat că fostul preşedinte trebuie să fie eliminat de pe buletinul de vot, în cadrul alegerilor primare republicane din Illinois, care vor avea loc la 19 martie, "sau să fie suprimate voturile exprimate în favoarea sa".

"Astăzi, o judecătoare democrată (…) din Illinois a contrazis decizii anterioare ale altor zeci de instanţe federale şi ale altor state", a criticat purtătorul de cuvânt al campaniei lui Donald Trump, Steven Cheung, precizând că a făcut apel la această decizie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Decizia instanţei se bazează pe cel de-al 14-lea amendament la Constituţie. Acesta exclude de la cele mai înalte funcţii publice pe oricine care s-a angajat în acte de "rebeliune" după ce a depus jurământul de a apăra Constituţia. Adoptat în 1868, amendamentul viza susţinătorii Confederaţiei sudiste înfrânte în războiul civil american (1861-1865).

Dintre cele aproximativ 30 de state în care au fost depuse recursuri pentru ineligibilitate împotriva lui Donald Trump, două au avut succes, în Colorado şi Maine. Cu toate acestea, mai multe state aşteaptă ca şi Curtea Supremă să se pronunţe definitiv.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇