Tătaru: Rămânem pe acelaşi trend de creştere uşoară a cazurilor de COVID-19, suntem în perioada de vacanțe şi atunci există şi transmitere. Ce îi transmite lui Cazanciuc

Tătaru: Rămânem pe acelaşi trend de creştere uşoară a cazurilor de COVID-19, suntem în perioada de vacanțe şi atunci există şi transmitere. Ce îi transmite lui Cazanciuc

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat că în privinţa numărului de cazuri de COVID-19, România rămâne pe acelaşi trend de creştere uşoară şi pentru că ne aflăm în perioada de vacanţe, sunt zone aglomerate şi atunci există şi transmitere.

Bilanț coronavirus. Numărul cazurilor noi scade: Sunt 456 de persoane infectate, dar au fost făcute mai puțin de 9 mii de teste (Infografice)

Rămânem pe acelaşi trend de creştere uşoară după măsurile de relaxare, suntem în perioada estivală, suntem în perioada de vacanţe, există aglomerări umane şi atunci există şi transmitere”, a declarat Nelu Tătaru, duminică, la Digi 24.

El a precizat că această creştere vine după ce în urmă cu o lună România era pe un trend descendent.

Rafila: Așa cum am ajuns foarte rapid la 700 de cazuri în câteva zile, sigur că se poate ajunge și la cifre mai mari. Trendul descrescător să știți că nu vine de la sine

“În urmă cu patru săptămâni, eram pe un trend descendent şi preconizam o viaţă cvasinormală la sfârşitul lunii iulie, începutul lunii august. Avem patru săptămâni în care avem o creştere, avem patru săptămâni în care avem trei etape de măsuri de relaxare, avem weekenduri prelungite în care avem sezon estival, dorinţa populaţiei de a-şi gestiona nişte concedii şi atunci trebuie gestionat un pic mai diferit.

Rămâne doar ca această perioadă să fie completată şi de respectarea acelor reguli de distanţarea fizică, portul măştii în spaţii închise şi reguli de igienă”, a spus ministrul Sănătăţii.

Ne aflăm la nivelul lunii aprilie

El a menţionat că în prezent ţara noastră se află la nivelul lunii aprilie.

“Suntem la nivelul lunii aprilie, vârful a fost pe 29 aprilie, suntem la nivelul lunii aprilie în acest moment. Dacă o anumită idee nu se propaga în spaţiul public şi nu era împrăştiată într-un mod agresiv chiar de factori politici care vreau să cred că rămân responsabili, ar fi trebuit ca în acest moment să fim la baza pantei descendente şi să nu trecem printr-o a doua cocoaşă a primului val pandemic”, a menţionat Nelu Tătaru.

Raed Arafat: Bilanţul cazurilor de COVID-19 arată că situaţia nu e sub control. Este discutată în acest moment reîntoarcerea la restricții

El a reamintit că dacă va creşte numărul pacienţilor de la Terapie Intensivă, acest lucru poate pune în dificultate sistemul sanitar.

“Persoanele care au o anumită gravitate a bolii sunt cele care sunt la Terapie Intensivă, acolo este sistemul care la un moment dat dacă numărul de pacienţi creşte, poate ajunge la o suprapopulare şi poate pune în dificulate sistemul medical. Sunt cazurile severe, critice care necesită suport ventilator. (…)

Au fost în aceste ultimele două săptămâni spitale care au necesitat transferul de pacienţi din Terapie Intensivă, în alt spital sau în alte secţii de Terapie Intensivă. (….) Rămâne o problemă detaşarea cadrelor medicale care odată cu legea care trebuie să iasă din Parlament sperăm să o rezolvăm ca să nu mai transferăm pacienţii dintr-un spital în altul”, a explicat Nelu Tătaru.

Replică pentru Robert Cazanciuc

El a menţionat că niciun român nu a fost luat de pe stradă pentru un simplu strănut, cum a spus senatorul PSD Robert Cazanciuc.

Dezbaterea Legii privind carantina și izolarea a fost amânată până luni

Niciodată un român nu a fost luat de pe stradă pentru un simplu strănut, cel puţin din partea corpului medical. Acel pacient s-a prezentat la medicul de familie sau la o unitate medicală unde a fost evaluat, testat, evaluat radiologic, biologic şi s-a decis patologia”, a menţionat Tătaru.

Orban, după ce Senatul a amânat dezbaterea Legii privind carantina și izolarea: Acest joc politicianist afectează sănătatea oamenilor. Sunt la capătul răbdării!

Întrebat dacă absenţa legii privind carantina şi izolarea creează probleme autorităţile, ministrul Sănătăţii a răspuns: “Ne creează probleme. Noi tratăm o boală transmisibilă. Boala transmisibilă înseamnă că trebuie să existe un moment în care cineva care transmite să rămână izolat, că este acasă, că este într-un spaţiu în spital, dar el trebuie să rămână izolat. Neexistând pârghia legală pentru acest lucru ne confruntăm cu o transmitere continuă şi accentuată”.