Sute de magistrați își apără colegii cercetați de Inspecția Judiciară pentru că au criticat sistemul

Sute de magistrați își apără colegii cercetați de Inspecția Judiciară pentru că au criticat sistemul

Peste 500 de magistrați români au reacționat, joi, printr-o scrisoare deschisă, după ce Inspecția Judiciară a propus suspendarea unor judecători pentru opiniile exprimate de aceștia pe Facebook.

”Luăm act cu deosebită îngrijorare de faptul că Inspecția Judiciară a început cercetarea disciplinară împotriva a opt judecători, respectiv a propus suspendarea din funcție până la finalizarea cercetării disciplinare față de trei dintre aceștia, pentru motivul că și-ar fi exprimat pe grupul privat de Facebook Forumul magistraților opiniile cu privire la funcționarea justiției din România și la raporturile dintre sistemul de justiție și celelalte puteri ale statului sau reprezentați ai acestor puteri”, se arată în scrisoarea deschisă a magistraților.

ADVERTISING

Semnatarii susțin că mesajele judecătorilor cercetați disciplinar au fost transmise pe un grup privat de Facebook, deci nu erau destinate publicului larg, citând în acest sens și o hotărâre a CEDO, care spune că acestea nu reprezintă altceva decât o formă de comunicare ce face parte din exercitarea unei vieți private sociale.

”Fără ca acest demers să urmărească vreo imixtiune în activitatea Inspecției Judiciare, apreciem că transmiterea, de către magistrați, de mesaje pe un grup privat de Facebook nu ar putea constitui activități publice cu caracter politic, și cu atât mai puțin activități publice cu caracter politic desfășurate în exercitarea atribuțiilor de serviciu, așa cum li se impută magistraților anchetați.

ADVERTISING

Pe de altă parte, criticarea de către magistrați a lipsei de reformă în domeniul justiției este permisă inclusiv în spațiul public.

Contestăm modalitatea în care mesaje destinate în mod vădit unui mediu privat de discuție sunt prezentate public și sunt atribuite anumitor persoane, și nu excludem posibilitatea ca aceasta să se circumscrie unor fapte cu caracter penal.

Atragem atenția că printre magistrații vizați de aceste acțiuni ale Inspecției Judiciare sunt judecători care au sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu trimiteri preliminare care au vizat, printre altele, și organizarea și funcționarea Inspecției Judiciare. Totodată, toți acești magistrați au criticat modificările controversate aduse legilor justiției în perioada anilor 2017-2020.

ADVERTISING

Solicităm public Consiliului Superior al Magistraturii ca, în limitele competențelor constituționale și legale, să apere independența justiției și dreptul la viață privată al magistraților”, se mai arată în scrisoarea semnată de 548 de magistrați din întreaga țară.

Sunt vizați doar cei care au contestat măsurile lui Tudorel Toader

Sunt vizați pentru suspendare Dragoș Călin de la Curtea de Apel București, Laurențiu Marius Grecu de la Tribunalul Mehedinți și Alina Mihaela Gioroceanu de la Tribunalul Olt.

Totodată, sunt cercetați disciplinar alți 5 judecători: Cristi Dănileț de la Tribunalul Cluj, Anca Codreanu de la Tribunalul Brașov, Georgeta Ciungan de la Tribunalul Bihor, Alexandru Bălășanu de la Judecătoria Botoșani și Ioan Fundătureanu de la Curtea de Apel Pitești.

Mai multe detalii: Inspecția Judiciară cere suspendarea unor judecători, pentru că au făcut politică pe Facebook. Magistrații acuză răzbunarea lui Netejoru


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇