Și Curtea Constituţională a Austriei a decis că măsurile de izolare impuse de COVID-19 sunt neconstituţionale

Și Curtea Constituţională a Austriei a decis că măsurile de izolare impuse de COVID-19 sunt neconstituţionale

Măsurile de izolare legate de COVID-19 în Austria s-au bazat pe o ordonanţă neconstituţională, a decis miercuri Curtea Constituţională din Viena, declanşând noi critici că guvernul a ignorat statul de drept în răspunsul la pandemie.

Partidele de opoziţie au cerut guvernului să plătească înapoi penalităţile impuse celor care au încălcat măsurile, relatează dpa.

Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra unei plângeri a unui cetăţean împotriva unei ordonanţe a Ministerului Sănătăţii, care a interzis prezenţa persoanelor în spaţiile publice dacă nu erau singure sau exclusiv cu membri ai familiilor lor.

ADVERTISING

Judecătorii au constatat că ministrul Sănătăţii Rudolf Anschober şi-a depăşit atribuţiile legale, în contextul în care ordonanţa sa se baza pe o lege ce permitea doar interdicţii pentru anumite locuri publice, dar nu îi acorda autoritatea de a emite o izolare generală.

Probleme și cu redeschiderea magazinelor

De asemenea, instanţa s-a pronunţat împotriva deciziei guvernului de a deschide mai întâi magazinele de bricolaj şi de grădinărit, în contextul începerii ridicării izolării impuse de pandemie la jumătatea lunii aprilie, în timp ce alte tipuri de magazine mari au trebuit să rămână închise.

ADVERTISING

"Curtea Constituţională nu a găsit un motiv obiectiv pentru acest tratament inegal", a precizat instanţa într-un comunicat.

Cele două politici au fost anulate la sfârşitul lunii aprilie în timp ce numărul infecţiilor a scăzut.

Cancelarul conservator Sebastian Kurz a respins anterior criticile împotriva măsurilor impuse de COVID-19, spunând că "despică firul în patru din punct de vedere legal".

"Curtea Constituţională confirmă atitudinea neglijentă a guvernului faţă de statul de drept", a precizat Partidul Social Democrat, de opoziţie, într-un comunicat, în timp ce formaţiunea liberală Neos a acuzat că "acest guvern a acţionat în mod deliberat împotriva legii luni întregi".

ADVERTISING

Ministrul afacerilor constituţionale Karoline Edtstadler a spus că guvernul trebuie încă să evalueze hotărârea. Ea nu a precizat dacă amenzile vor fi rambursate.

Citește și:

Austria se teme că din cauza restricțiilor va rămâne fără îngrijitoarele din România

De joi, Austria interzice cursele aeriene directe din România

Românii sunt primiți în Austria doar dacă au test negativ la COVID sau dovadă că stau izolați 14 zile


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇