Procurorii trimiși de Kovesi au făcut primele reţineri în România, la o rețea care fura fonduri UE

Procurorii trimiși de Kovesi au făcut primele reţineri în România, la o rețea care fura fonduri UE

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, anunță că au fost făcute 12 reţineri, după 160 de percheziții domiciliare efectuate marţi în România și Austria, la un grup infracțional organizat, care folosea diverse tertipuri pentru a obține în mod fraudulos fonduri UE.

În urma activităților de investigație și percheziții domiciliare din România și Austria din 28 iunie 2022, Parchetul European informează că a formulat acuzații oficiale împotriva a 12 persoane pentru:

  • participarea la un grup infracțional organizat;
  • folosirea sau prezentarea cu rea-credință a documentelor false sau inexacte sau a declarațiilor incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea nedreaptă de fonduri de la bugetul general al Uniunii Europene;
  • obținerea ilegală de fonduri naționale;
  • spălare de bani.
ADVERTISING

Față de cei 12 inculpați, inclusiv patru funcționari publici, s-a propus arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile. Dosarul este înaintat Tribunalului București.

Pentru a obține fonduri UE și naționale în folos personal, inculpații au acționat în moduri foarte ingenioase, informează EPPO. De exemplu:

  • Declararea existenței întreprinderilor mici și mijlocii de producție în locuințe abandonate sau aparținând persoanelor în vârstă;
  • Folosirea de fotografii ale aceluiași echipament presupus achiziționat în mai multe dosare de proiect depuse pentru obținerea de fonduri;
  • Plata serviciilor fictive între companii controlate de membrii grupului;
  • Angajarea fictivă, numai în scris, în mod repetat, a acelorași persoane în mai multe firme care au depus documentație în vederea obținerii de fonduri UE sau naționale.
  • Efectuarea de plăți externe către o firmă austriacă controlată de membrii grupului sub pretextul achiziționării de echipamente sau pentru facturi cu conținut fals.
ADVERTISING

În urma perchezițiilor și fără a avea încă un inventar complet, a fost ridicată o sumă importantă de dovezi, precum și zeci de mii de euro, vehicule de lux și o armă de foc.

Sunt în derulare procedurile de sechestru imobile, bunuri și sume de bani ale inculpaților până la valoarea prejudiciului, arată EPPO.

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR PENTRU DESTRUCTURAREA UNUI GRUP INFRACȚIONAL ORGANIZAT

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇