Portavionul american USS Harry Truman rămâne în Marea Mediterană ca asigurare pentru europeni, în contextul tensiunilor cu Rusia

Portavionul american USS Harry Truman rămâne în Marea Mediterană ca asigurare pentru europeni, în contextul tensiunilor cu Rusia

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a decis să menţină la Marea Mediterană portavionul USS Harry S. Truman, care urma să înceapă o misiune la Golful Persic, cu scopul de a le oferi ”asigurări” europenilor, în contextul unor tensiuni cu Rusia, a anunţat Pentagonul, relatează AFP.

”Secretarul Apărării a ordonat grupului aeronaval al USS Harry S. Truman să rămână în zona de operaţiuni a Comandamentului European (EUCOM) în loc să se ducă în zona de operaţiuni a Comandamentului Central (CENTCOM), aşa cum se prevedea”, a declarat marţi AFP, sub protecţia anonimatului, o sursă de la Pentagon.

ADVERTISING

Acest oficial a subliniat - fără să menţioneze tensiunile în centrul cărora se află Ucraina, în jurul căreia, acuză Kievul şi aliaţii săi din Occident, Moscova a comasat zeci de mii de militari în vederea unei eventuale invazii - că această schimbare de itinerar ”reflectă nevoia unei prezenţe continue în Europa”.

”Este necesar să reafirmăm angajamentul nostru aliaţilor şi partenerilor noştri faţă de apărarea noastră colectivă”, a adăugat el.

Portavionul USS Harry Truman şi grupul său aeronaval au sosit la 14 decembrie la Marea Mediterana, cu destinaţia Golful Persic, prin Canalul Suez.

ADVERTISING

Rusia şi Statele Unite au convenit să organizeze negocieri, la 10 ianuarie, privind Ucraina şi securitatea în Europa.

Două zile mai târziu, urmează să aibă loc o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, iar apoi discuţii în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), înfiinţată în timpul Războiului Rece cu scopul de a favoriza dialogul Est-Vest.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇