Jens Stoltenberg convoacă o reuniune a Consiliului NATO-Rusia pe 12 ianuarie. Putin se mai gândeşte dacă acceptă

Jens Stoltenberg convoacă o reuniune a Consiliului NATO-Rusia pe 12 ianuarie. Putin se mai gândeşte dacă acceptă

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a decis să convoace Consiliul NATO-Rusia pe 12 ianuarie şi este în contact cu Moscova pe acest subiect, a declarat duminică un oficial al Alianţei de la Bruxelles.

În ultimele luni, Jens Stoltenberg a propus în repetate rânduri Moscovei să reia dialogul în cadrul acestui organism de cooperare creat în 2002, în prezent suspendat din cauza conflictului din Ucraina, însă autorităţile ruse nu au răspuns favorabil.

Pentru această întâlnire convocată pe 12 ianuarie „suntem în contact cu Rusia”, a indicat oficialul NATO sub protecţia anonimatului pentru AFP.

ADVERTISING

Rusia a primit o propunere NATO de a începe discuţiile şi o ia în considerare, a relatat agenţia de presă TASS, care citează Ministerul de Externe rus.

În ultimii şapte ani, Alianţa Nord-Atlantică a denunţat în mod constant anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014 şi a cerut respectarea suveranităţii teritoriale a Ucrainei.

Rusia şi tabăra occidentală se acuză reciproc de provocări prin întărirea capacităţilor militare la graniţele comune.

La mijlocul lunii decembrie, Rusia a prezentat două proiecte de tratate, unul destinat Statelor Unite, celălalt NATO, în care îşi prezintă cererile de obţinere a unor garanţii care să ducă la detensionarea situaţiei.

Aceste documente interzic extinderea NATO, în special către Ucraina, şi limitează cooperarea militară occidentală în Europa de Est şi fostele ţări membre ale URSS fără a impune măsuri similare Rusiei.

Reuniunea din 12 ianuarie este prima propusă de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după ce Rusia şi-a anunţat solicitările.

În aceeaşi zi este programată şi o întâlnire a Comitetului Militar al NATO, care reuneşte şefii de stat major ai apărării din cele 30 de ţări membre.

Joi, Jens Stoltenberg şi-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina şi hotărârea de a proteja toţi aliaţii NATO împotriva acţiunilor Rusiei, afirmând în acelaşi timp că este întotdeauna deschis pentru un dialog cu Rusia.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇