Moscova propune două noi tratate care interzic extinderea NATO şi înfiinţarea de baze militare în țările din fosta URSS

Moscova propune două noi tratate care interzic extinderea NATO şi înfiinţarea de baze militare în țările din fosta URSS

Rusia a prezentat vineri două propuneri de tratate privind o limitare a influenţei militare a Statelor Unite şi NATO în vecinătatea sa şi vrea să negocieze ”începând de sâmbătă” cu Statele Unite aceste măsuri, pe care le prezintă drept esenţiale în vederea împiedicării unei escaladări a tensiunilor, relatează AFP.

Publicitate

Aceste documente sunt publicate pe fondul unei intensificări a tensiunilor ruso-occidentale în centrul cărora se află Ucraina.

Americanii şi europenii îi acuză pe ruşi de pregătirea unei ofensive militare în Ucraina.

Cele două texte - denumite ”Tratat între Statele Unite şi Federaţia rusă privind garanţii de securitate” şi ”Acord privind măsuri de asigurare a securităţii Federaţiei ruse şi unor state membre (NATO)” - prevăd o interzicere a oricărei noi extinderi a NATO şi a instalării unor baze americane în ţări din fostul spaţiu sovietic.

Publicitate

Este esenţial ca garanţiile de securitate pentru Rusia să fie puse pe hârtie şi să aibă forţă de drept”, a subliniat adjunctul diplomaţiei ruse Serghei Riabkov, care a prezentat presei aceste documente, predate săptămâna aceasta unei oficiale de rang înalt din cadrul diplomaţiei americane.

El propune totodată deschiderea unor negocieri începând ”încă de mâine, în sensul propriu al cuvântului, sâmbătă, 18 decembrie” şi a anunţat că Moscova le-a propus americanilor ca aceste negocieri să aibă loc la Geneva.

În opinia sa, aceste propuneri sunt mijlocul restabilirii unei cooperări ruso-occidentale, ”în absenţa totală a încrederii” reciproce şi ţinând cont de politica ”agresivă” a NATO ”în vecinătatea Rusiei”.

Riabkov consideră că este vorba despre o ”relansare a relaţiei de la o pagină albă”.

Între alte obligaţii, aceste tratate interzic Statelor Unite să înfiinţeze baze militare în orice ţară care a făcut parte din fosta URSS care nu este membră NATO şi ”să nu le folosească infrastructura în vreo activitate militară sau să dezvolte o cooperare militară bilaterală”.

Toate statele membre NATO s-ar angaja, de asemenea, să nu mai extindă niciodată Alianţa Nord-Atlantică - mai ales în Ucraina - şi să nu desfăşoare nico activitate militară pe teritoriul Ucranei şi în alte state din Europa de Est, din Caucazul de Sud şi din Asia Centrală”.

Washingtonul, NATO şi Uniunea Europeană (UE) acuză Rusia de faptul că a comasat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina şi de pregătirea unei agresiuni militare. Occidentul ameninţă Rusia cu sancţiuni fără precedent în cazul unei invazii, însă par să excludă orice intervenţie militară.

Kremlinul respinge aceste acuzaţii şi acuză, din contră, că Rusia este ameninţată de NATO, care înarmează Kievul şi îşi multiplică desfăşurările unor mijloace aeriene şi maritime în regiunea Mării Negre.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇