Rusia spune că ar putea fi forțată să desfășoare rachete nucleare cu rază medie de acțiune în Europa

Rusia spune că ar putea fi forțată să desfășoare rachete nucleare cu rază medie de acțiune în Europa

Ministrul adjunct de Externe, Serghei Ryabkov, a declarat luni că Rusia ar putea fi forțată să desfășoare rachete nucleare cu rază intermediară de acțiune în Europa, ca răspuns la ceea ce consideră a fi planurile NATO de a face același lucru.

Avertismentul lui a ridicat riscul unei noi acumulări de arme pe continent, în condițiile în care tensiunile dintre Est și Vest sunt la cel mai ridicat nivel de la sfârșitul Războiului Rece, în urmă cu trei decenii, relatează Reuters.

Ryabkov a declarat că Rusia va fi forțată să acționeze dacă Occidentul va refuza să i se alăture într-un moratoriu privind forțele nucleare cu rază intermediară de acțiune (INF) în Europa - parte a unui pachet de garanții de securitate pe care îl solicită ca preț pentru dezamorsarea crizei din Ucraina.

ADVERTISING

Lipsa progreselor în direcția unei soluții politice și diplomatice ar determina Rusia să răspundă în mod militar, cu tehnologie militară, a declarat Ryabkov pentru agenția rusă de presă RIA.

Armele nucleare cu rază intermediară de acțiune - cele cu o rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5.500 km - au fost interzise în Europa în baza unui tratat încheiat în 1987 între liderul sovietic de atunci, Mihail Gorbaciov, și președintele american Ronald Reagan, în ceea ce a fost salutat la acea vreme ca o relaxare majoră a tensiunilor din Războiul Rece. Până în 1991, cele două părți au distrus aproape 2.700 de astfel de rachete.

ADVERTISING

Washingtonul s-a retras din pact în 2019, după ce s-a plâns timp de ani de zile de presupuse încălcări care priveau dezvoltarea, de către Rusia, a unei rachete de croazieră pe care Moscova o numește 9M729, iar NATO o numește "Screwdriver".

Ryabkov a apărut în ultimele zile ca unul dintre mesagerii cheie ai Moscovei, în timp ce președintele Vladimir Putin face presiuni pentru a obține garanții de securitate occidentale, confruntându-se în același timp cu avertismente din partea Statelor Unite și a aliaților săi de a renunța la o posibilă invazie a Ucrainei - lucru pe care ministrul a negat din nou că ar fi intenția Rusiei.

ADVERTISING

El a repetat o comparație pe care a făcut-o săptămâna trecută între tensiunile actuale și criza rachetelor din Cuba din 1962, care a adus Statele Unite și Uniunea Sovietică în pragul unui război nuclear.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇