NATO respinge cererea Moscovei de a renunţa la aderarea Ucrainei. Putin vrea o nouă discuție cu Biden

NATO respinge cererea Moscovei de a renunţa la aderarea Ucrainei. Putin vrea o nouă discuție cu Biden

NATO a respins joi solicitarea Moscovei ca Alianţa să renunţe la aderarea Ucrainei şi a insistat asupra importanţei parteneriatului său cu Kievul.

„Nu vom face niciun compromis asupra dreptului Ucrainei de a-şi alege propria cale, nu vom face niciun compromis asupra dreptului NATO de a-şi proteja şi apăra toţi aliaţii şi nu vom face niciun compromis asupra faptului că NATO are un parteneriat cu Ucraina”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după o întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la sediul Alianţei din Bruxelles, relatează AFP.

ADVERTISING

"Din 2014, de la începutul războiului, Rusia a împins Ucraina spre NATO şi astăzi este pe cale să paveze drumul dificil al aderării sale", a declarat la rândul său preşedintele ucrainean.

Ucraina are dreptul de a se apăra, ca toate statele suverane, iar NATO îi va furniza sprijin practic, instruindu-i şi consiliindu-i forţele armate, participând la exerciţii comune şi furnizându-i echipament, a mai spus Stoltenberg.

El a ţinut să sublinieze că Alianţa este alături de Ucraina, dar că "sprijinul NATO nu este o ameninţare pentru Rusia".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Stoltenberg şi-a reiterat apelul către Rusia de a reveni la diplomaţie, de a face paşi pentru detensionarea situaţiei şi de "a respecta suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei".

"Orice nouă agresiune împotriva Ucrainei va avea consecinţe severe. Şi ar avea un preţ ridicat", a atras atenţia secretarul general al NATO.

"Aliaţii NATO sunt pregătiţi să discute cu Rusia. Şi ne reiterăm invitaţia către Moscova pentru o întâlnire a Consiliului NATO-Rusia", a mai afirmat el.

Rusia este în prezent suspectată în Occident că pregăteşte o nouă invazie a Ucrainei şi că desfăşoară forţe considerabile la frontiera lor comună.

ADVERTISING

Rusia vrea o nouă convorbire între Putin şi Biden

În același timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că Rusia este gata să trimită "în orice moment" un negociator din partea guvernului la tratative cu Statele Unite pe tema garanţiilor de securitate cerute de Moscova pentru detensionarea crizei legate de Ucraina, transmite Reuters.

Peskov a mai afirmat că preşedinţii rus şi american, Vladimir Putin şi Joe Biden, ar putea discuta încă o dată, înainte de Anul Nou, deşi - reaminteşte agenţia citată - videoconferinţa lor de două ore din 7 decembrie nu a dus la niciun acord.

Purtătorul de cuvânt a precizat că negociatorul Serghei Riabkov, fost ministru de Externe, este gata să se deplaseze oricând în orice ţară neutră pentru un dialog cu partea americană.

El a declarat că propunerile Rusiei privind securitatea, transmise prin adjuncta secretarului de stat, Karen Donfried, care a făcut miercuri o vizită la Moscova, constau în două proiecte de document - un tratat şi o înţelegere, dar a refuzat să dea detalii despre conţinutul acestora, asigurând reporterii că vor afla "la timp".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇