Putin: Nu vrem conflict din cauza Ucrainei, dar nu ne vom lăsa păcăliți, cum s-a întâmplat cu rachetele din România și Polonia

Putin: Nu vrem conflict din cauza Ucrainei, dar nu ne vom lăsa păcăliți, cum s-a întâmplat cu rachetele din România și Polonia

Vladimir Putin vrea garanții clare că NATO nu se va mai extinde spre est și că Rusia nu va fi păcălită din nou, așa cum președintele rus consideră că s-a întâmplat când Alianța a instalat scuturi antirachetă în România și Polonia.

Declarațiile vin în contextul în care Ucraina aspiră să devină membru NATO, pentru a se putea bucura de protecția oferită de statutul de membru al Alianței.

Rusia, care a mobilizat trupe la granița de est a Ucrainei, spune că nu acceptă ca NATO să se extindă încă odată spre est, dincolo de granițele României.

ADVERTISING

Acum, Putin susține că mingea e în terenul NATO.

„Ce nu-i clar aici? Oare noi ne amplasăm rachetele în apropierea frontierelor Statelor Unite? Nu, SUA sunt cele care au venit la noi cu rachetele lor, se află deja în pragul (casei noastre). (...)

Cursul negocierilor nu este important pentru noi, rezultatul contează... «Nici un centimetru spre est», ne-au spus în anii '90. Şi ce dacă? Au trişat. Pur şi simplu ne-au păcălit cu neruşinare! Cinci valuri de extindere a NATO, iar acum, ce să vezi, au apărut deja sisteme în România şi Polonia", a spus Putin.

ADVERTISING

Acesta susține că, momentan, Statele Unite au dat semne că înțeleg solicitarea Rusiei și că liderii sunt dispuși să discute despre ea.

„Pentru moment, observăm o reacţie pozitivă, partenerii noştri americani ne-au spus că sunt pregătiţi să înceapă această discuţie, aceste negocieri, la începutul anului la Geneva. (...) Sper că evoluţia situaţiei va continua pe această cale (...)

Am abordat direct subiectul, conform căruia nu trebuie să mai existe nicio mişcare viitoare a NATO către est, mingea este în terenul lor, trebuie să ne răspundă într-un fel (...)”, a mai spus Putin.

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇