NORAD a interceptat bombardiere rusești și chineze care au zburat, în premieră, împreună

NORAD a interceptat bombardiere rusești și chineze care au zburat, în premieră, împreună

Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospațială (NORAD) a interceptat miercuri două bombardiere rusești și două chineze care zburau în apropiere de Alaska.

Un oficial american al Apărării a declarat că este prima dată când cele două țări sunt interceptate în timp ce operează împreună astfel, transmite CNN.

Bombardierele au rămas în spaţiul aerian internaţional în Zona de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ) din Alaska şi "nu au fost considerate o ameninţare", potrivit unui comunicat al NORAD.

ADVERTISING

SUA și Canada, care fac parte împreună din NORAD, au interceptat bombardiere rusești TU-95 Bear și chinezești H-6. Aeronavele nu au intrat în spațiul aerian suveran al SUA sau al Canadei, a spus NORAD.

De asemenea, este prima dată când bombardierele H-6, care sunt un derivat al bombardierelor sovietice mai vechi, au intrat în ADIZ din Alaska, a spus oficialul apărării.

Interceptarea a fost efectuată de avioane de luptă americane F-16 și F-35, precum și de avioane de luptă canadiene CF-18, potrivit oficialului apărării.

Zborurile ruseşti în ADIZ din Alaska nu sunt neobişnuite. În mai, Rusia a zburat cu patru aeronave în ADIZ din Alaska, iar NORAD a declarat la momentul respectiv că "se întâmplă în mod regulat".

ADVERTISING

Dar prezența aeronavelor chinezești pare a fi o nouă evoluție. În martie, şeful Comandamentului Nordic al SUA, generalul Gregory Guillot, a declarat că China se îndreaptă tot mai mult spre nord, în Arctica, şi că se aşteaptă să vadă avioane acolo "cât mai curând posibil în acest an".

„Ceea ce am văzut este dorința chinezilor de a acționa acolo”, a declarat Guillot la o audiere a Comisiei pentru serviciile armate din Senat.

"Le-am văzut în zona maritimă. Le-am văzut sub aparenţa unei cercetări tehnice sau ştiinţifice, dar credem că este vorba cu siguranţă de o misiune multiplă, inclusiv militară. Şi apoi mă aştept să văd activitate aeriană în partea din Alaska a Arcticii posibil încă din acest an", le-a spus senatorilor comandantul american.

ADVERTISING

China se consideră un stat "aproape arctic" şi a depus eforturi pentru a-şi extinde prezenţa în nordul îndepărtat, inclusiv prin cooperarea sa cu Rusia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇