Monument dedicat "eroilor" fostei Securități, dezvelit la Pitești, orașul odiosului experiment

Monument dedicat "eroilor" fostei Securități, dezvelit la Pitești, orașul odiosului experiment

O troiță-monument, creată în memoria „eroilor” fostei Securități, a fost dezvelită, miercuri, la Cimitirul Eroilor din Piteşti, acolo unde au avut loc unele dintre cele mai odioase abuzuri ale regimului comunist.

Potrivit organizatorilor evenimentului, monumentul este „închinat militarilor care au activat pe „frontul nevăzut” în activitatea de apărare a valorilor fundamentale ale României – ei sunt nu numai eroii de pe „frontul nevăzut”, dar și eroii „tăcuți” care au folosit arma informației pentru a opri și contracara amenințările la adresa națiunii române”, relatează site-ul argespress.ro.

ADVERTISING

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii (ACMRR-SRI), condusă de fostul ofiţer de securitate şi şef al SRI Argeş, col.(r) Dumitru Șovar.

"Serviciile de informații au cerut multe jertfe generațiilor care au precedat și vor mai cere încă. Ele însă nu au putut oferi și nu vor oferi niciodată vreo favoare a recunoștinței celor sortiți să poarte povara acestor grele misiuni. E lung șirul celor care au sacrificat zeci de ani, de zile și de nopți și au depus un imens capital de străduință pentru a aduce cu un pas mai departe soarta acestor instituții", a transmis fostul ofițer al Securității, potrivit sursei citate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La dezvelirea troiței au participat cadre militare în rezervă ale SRI, SIE și ale Direcției de Informații Militare din mai multe județe ale țării, reprezentanți ai asociațiilor de rezerviști ai MApN, MAI, precum și membri ai Asociației "Cultul Eroilor Regina Maria".

Pitești - Dezvelirea monumentului comemorativ al militarilor de pe "frontul nevăzut"

Istoricul Marius Oprea s-a numărat printre puţinele voci care au condamnat evenimentul, desfăşurat tocmai în oraşul unde a avut loc "Fenomenul Piteşti".

"E un tupeu nemaipomenit. În primul rînd, că e vorba de o cruce, să nu mai pomenesc de faptul că ea e ridicată tocmai la Piteşti. Cum se poate ignora faptul că preoţii ortodocşi (peste 3.500), greco-catolici (o mare majoritate a lor), cît şi ai celorlalte culte au înfundat, în mod preferenţial închisorile, în timpul comunismului? Unde au fost vârâţi de securişti.

ADVERTISING

Că singura legătură a Securității cu Biserica era că în cadrul Direcţiei de Informaţii Interne era un serviciu special, Serviciul 3 Culte, care se ocupa exact cu ceea ce-i spune numele? Că securiştii erau educați să fie fără Dumnezeu? După cum spunea sugestiv Pantelei Bodnarenko, un fost agent NKVD devenit Pintille Gheorghe, primul comandant al Securității cea “iubitoare de patrie", la una din şedinţe cu comandanţii acesteia: Tovarăşi! La noi, n-au ce căuta tovarășii care cred în Dumnezeu!", a declarat istoricul pentru Mediafax.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇