Mii de persoane au protestat în continuare în Georgia, în ciuda retragerii legii ”agenților străini” inspirată din Rusia (Video)

Mii de persoane au protestat în continuare în Georgia, în ciuda retragerii legii ”agenților străini” inspirată din Rusia (Video)

Mii de persoane s-au adunat din nou, joi seara, în capitala Georgiei, Tbilisi, după două zile de proteste şi ciocniri cu poliţia din cauza unui proiect de lege de inspiraţie rusă, pe care guvernul l-a retras în cele din urmă în cursul zilei.

Partidul de la putere, Visul Georgian, a anunţat joi dimineaţă într-un comunicat că retrage „necondiţionat” , „fără nicio rezervă”, proiectul de lege pe care l-a susţinut. Partidul a invocat necesitatea de a reduce „confruntarea” în societate, denunţând în acelaşi timp „minciunile” despre proiectul de lege răspândite de opoziţia radicală, relatează AFP şi Reuters.

ADVERTISING

Preşedinta Salome Zurabişvili, cu orientare prooccidentală, s-a distanţat de guvernului ţării sale şi a salutat "victoria" protestatarilor. "Vreau să felicit societatea pentru prima sa victorie, sunt mândră de oamenii care şi-au făcut vocea auzită", a declarat ea într-un discurs televizat de la New York.

Cu toate acestea, protestele au fost reluate joi seara, în jurul orei locale 19.00. Protestatarii doresc ca guvernul să denunţe în mod oficial proiectul de lege şi să asigure eliberarea tuturor celor reţinuţi în timpul demonstraţiilor din cele două zile.

Ministerul de Interne a anunţat "eliberarea" manifestanţilor arestaţi începând de marţi, răspunzând astfel uneia dintre cererile opoziţiei. "Anchete sunt în curs de desfăşurare pentru a-i determina, identifica şi aresta pe cei care au atacat poliţia", a precizat ministerul într-un comunicat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În rândul mulţimii adunate, joi, în centrul oraşului Tbilisi, mulţi denunţau politicile actualului guvern.

"Guvernul nostru este singurul obstacol în calea aderării la UE. Fie îşi dau demisia şi Georgia se alătură Europei, fie rămân la putere şi cădem pradă lui Putin", a explicat unul dintre protestatari.

Mulţi cer alegeri anticipate, pentru a "scăpa" de actuala conducere.

Guvernul georgian a fost acuzat că vrea să introducă o legislaţie inspirată de modelul rusesc, pentru a clasifica ONG-urile şi instituţiile media care primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate drept "agenţi străini".

Kremlinul s-a declarat joi "îngrijorat" de tulburările din ţara vecină, dar a negat orice legătură cu proiectul de lege privind "agenţii străini".

ADVERTISING

"Kremlinul nu are absolut nimic de-a face cu acest lucru", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timp ce protestatarii au comparat proiectul de lege georgian cu legea existentă în Rusia, folosită pentru a suprima vocile critice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇