Bătaie generală în Parlamentul Georgiei din cauza unei legi pe model rusesc (Video)

Bătaie generală în Parlamentul Georgiei din cauza unei legi pe model rusesc (Video)

O altercație fizică a avut loc în Parlamentul Georgiei, unde se discuta un proiect de lege controversat privind „agenţii străini”, susţinut de partidul de guvernământ, dar despre care criticii spun că este inspirat de politica Rusiei şi va suprima libertatea de exprimare şi ONG-urile.

Reprezentanții organizațiilor neguvernamentale și mass-media nu au voie să participe la ședința comună a celor două comisii parlamentare, unde se dezbătea proiectul de lege. Dar cetăţenii veniţi la Parlament au vrut să intre totuşi în şedinţă şi s-a ajuns la o confruntare fizică pe holurile Legislativului, atunci când oamenii au încercat să rupă cordonul polițiștilor, scrie Georgia Today.

ADVERTISING

Pe de altă parte, imagini apărute în media locale arată lupte fizice între parlamentarii Opoziţiei şi cei din partidul de de la putere Visul Georgian.

MPs clash in Georgia Parliament building as 'foreign agents' law up for discussion



Proiectul de lege ar impune tuturor organizaţiilor care primesc peste 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca "agenţi străini", în caz contrar riscând amenzi substanţiale.

Criticii au spus că legea aminteşte de una adoptată în Rusia în 2012 şi care este folosită de atunci pentru a reprima societatea civilă.

Mai mult de 60 de instituţii de presă şi grupuri ale societăţii civile au declarat că nu vor respecta legea dacă aceasta va fi adoptată, transmite Reuters.

Preşedintele Georgiei, Salome Zurabişivili, spune că va respinge proiectul de lege, deşi Parlamentul poate trece peste vetoul ei.

Proiectul de lege a stârnit îngrijorări şi în străinătate, inclusiv în Statele Unite. Joi, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că va avea implicaţii negative pentru libertatea de exprimare şi pentru democraţie. "Ar stigmatiza şi ar reduce la tăcere vocile independente şi cetăţenii Georgiei care sunt dedicaţi construirii unei ţări mai bune pentru concetăţenii lor, pentru comunităţile lor", a spus reporterilor Price.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Amintim că tot joi şi parlamentarii de la Chișinău aproape că s-au luat la bătaie din cauza legii privind limba română (Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇