După proteste violente care au inflamat capitala, partidul Visul Georgian, aflat la putere în Georgia, a anunţat retragerea proiectului de lege privind ”agenţi străini” care viza presa şi ONG-urile şi care era considerat ca fiind inspirat dintr-o reglementare similară din Rusia.
Acest proiect de lege a declanşat în ultimele zile manifestaţii masive, reprimate dur de poliţie, în această fostă republică sovietică din Caucaz, relatează AFP, preluată de News.ro.
”În calitate de partid de guvernământ responsabil faţă de fiecare membru al societăţii, am decis să retragem în mod necondiţionat acest proiect de lege pe care-l susţineam”, a anunţat într-un comunicat publicat pe site partidul Visul Georgian.
Scene de luptă la Tbilisi
Poliția din capitala georgiană Tbilisi a folosit miercuri seara gaze lacrimogene și tunuri cu apă în încercarea de a dispersa protestatarii. Mii de persoane s-au adunat în fața Parlamentului, purtând steaguri georgiene și ale Uniunii Europene, strigând „Nu legii rusești” și blocând traficul.
Sute de polițiști, mulți dintre ei purtând scuturi, s-au strâns pe străzile din jurul clădirii Parlamentului în încercarea de a dispersa protestatarii.
Gaze lacrimogene au fost împrăștiate pe bulevardul central, forțând cel puțin o parte dintre manifestanți să se îndepărteze.
Zeci de persoane au spart o barieră metalică ridicată la distanță de Parlament, dar nu au dat semne că ar încerca să intre în clădire.
Legea "rusească"
Controversatul proiect de lege, aprobat preliminar de Parlamentul Georgiei marţi, prevede catalogarea drept „agenţi străini" a organizaţiilor care primesc din străinătate finanţare peste 20%.
Premierul Giorgi Garibaşvili a dat asigurări că noua reglementare va respecta „standardele europene şi globale", însă a subliniat că „viitorul ţării nu le va aparţine agenţilor străini şi celor care servesc interesele altor ţări".