Protestele masive continuă în Georgia. Poliția a folosit lacrimogene și tunuri de apă (Video)

Protestele masive continuă în Georgia. Poliția a folosit lacrimogene și tunuri de apă (Video)

Poliția din capitala georgiană Tbilisi a folosit miercuri seara gaze lacrimogene și tunuri cu apă în încercarea de a dispersa protestatarii față legea privind „agenţii străini”, considerată de critici o derivă spre autoritarism.

Mii de persoane s-au adunat în fața parlamentului miercuri seara, purtând steaguri georgiene și ale Uniunii Europene, strigând „Nu legii rusești” și blocând traficul.

Sute de polițiști, mulți dintre ei purtând scuturi, s-au strâns pe străzile din jurul clădirii Parlamentului în încercarea de a dispersa protestatarii.

ADVERTISING

Gaze lacrimogene au fost împrăștiate pe bulevardul central din Tbilisi, unde se află parlamentul, forțând cel puțin o parte dintre miile de manifestanți să se îndepărteze.

Câteva zeci de persoane au spart miercuri seara o barieră metalică ridicată la distanță de parlament, dar nu au dat semne că ar încerca să intre în clădire. Protestatarii au spart cel puțin un geam.

LIVE: Scenes outside Georgia parliament following unrest over ‘foreign agents’ bill

Protestele au început marți în momentul în care legislatorii au aprobat o primă lectură a legii care prevede catalogarea drept „agenţi străini” a organizaţiilor care primesc din străinătate finanţare peste 20%.

ADVERTISING

Şaizeci şi şase de persoane au fost reţinute după protestele violente produse marţi seară, soldate cu rănirea a 55 de agenţi de poliţie.

Controversatul proiect de lege, aprobat preliminar de Parlamentul Georgiei marţi, prevede catalogarea drept „agenţi străini" a organizaţiilor care primesc din străinătate finanţare peste 20%. Premierul Giorgi Garibaşvili a dat asigurări că noua reglementare va respecta „standardele europene şi globale", însă a subliniat că „viitorul ţării nu le va aparţine agenţilor străini şi celor care servesc interesele altor ţări".

ADVERTISING

Partidul de guvernământ, Visul Georgian, argumentează că reglementările urmează exemplul unei legi din Statele Unite datând din anii 1930. Dar criticii, inclusiv preşedintele Salome Zurabişvili, denunţă un proiect asemănător cu legi specifice Rusiei, conform agenţiei Reuters.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇