Grevă în toată Grecia și ciocniri violente cu poliția la Atena: "Ucigașii!" (Video)

Grevă în toată Grecia și ciocniri violente cu poliția la Atena: "Ucigașii!" (Video)

Zeci de mii de oameni au protestat, miercuri, în Grecia, în urma celui mai grav accident feroviar din istoria țării. La Atena, forțele de ordine au intervenit împotriva unor manifestanți care au aruncat cu pietre și sticle incendiare.

Suntem într-o săptămână a protestelor: Ieri am avut rafinării blocate, trafic paralizat, mormane de gunoi pe străzile Parisului, unde oamenii nemulţumiţi de reforma pensiilor amenință că aduc „economia Franței în genunchi”. Azi e grevă națională în Italia, pentru drepturile femeilor. Sunt afectate transporturile din principalele orașe și trenurile regionale. Iar joi şi vineri urmează grevă generală în Belgia.

ADVERTISING

Dar să revenim la Atena, unde peste 40.000 de oameni, printre care angajați ai căilor ferate, studenți și profesori, s-au strâns în centrul capitalei Greciei și au strigat "Ucigașii" și "Toți suntem în același vagon!".

Un grup de protestatari a aruncat spre polițiști cu pietre și cocktailuri Molotov, iar aceștia au ripostat cu gaze lacrimogene, potrivit Reuters.

Mii de persoane au ieșit în stradă și în al doilea mare oraș al țării, Salonic, unde un grup de protestatari a aruncat cu pietre într-o clădire guvernamentală.

ADVERTISING

Protestele coincid cu o grevă de 24 de ore declanșată de angajații din mai multe sectoare care au oprit activitatea în întreaga țară. Lucrătorii din transportul feroviar sunt în grevă încă de joia trecută, acuzând modul defectuos în care Guvernul a administrat rețeaua de căi ferate.

"Te simți furios, fiindcă Guvernul n-a făcut nimic pentru toți acei copii. Transportul public e o mizerie", a spus un manifestant în vârstă de 19 ani, Nikomathi Vathi.

"O să fim aici până când lucrurile se vor schimba. Noi suntem tineretul acestei țări și nu ne oprim", a declarat alt student, Vaggelis Somarakis.

ADVERTISING

Mulți dintre cei 350 de pasageri din trenul care s-a ciocnit pe aceeași linie cu un marfar, în urmă cu o săptămână, erau studenți care călătoreau spre Salonic dinspre Atena. Dezastrul a provocat proteste în întreaga Grecie.

Și la sfârșitul săptămânii trecute s-au înregistrat ciocniri între protestatari și forțele de ordine în Atena.

Guvernul conservator a promis că va remedia problemele sistemului feroviar. Ministrul Transporturilor, George Gerapetritis, a declarat într-o conferință de presă că înțelege furia pe care accidentul a provocat-o. "Niciun tren nu va porni din nou, dacă nu am garantat siguranța la cel mai înalt nivel posibil", a spus el, prezentând scuze.

Potrivit ultimului bilanț, 57 de persoane au murit în catastrofa care s-a produs lângă Larisa. Printre acestea se numără și un român. Presa locală a anunţat că cel puţin 10 persoane sunt încă date dispărute.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇