Rafinării blocate, trafic paralizat, mormane de gunoi pe străzile Parisului: Protestatarii amenință că aduc "economia Franței în genunchi" (Video)

Rafinării blocate, trafic paralizat, mormane de gunoi pe străzile Parisului: Protestatarii amenință că aduc "economia Franței în genunchi" (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Acțiunile de protest provocate de planurile guvernului de la Paris de a crește vârsta de pensionare se extind în Franța. Sindicaliștii încearcă să se facă ascultați prin orice mijloace și au blocat livrările de combustibil ale rafinăriilor.

Cel puțin 260 de demonstrații au loc, marți, în toată Franța, după ce sindicaliștii au anunțat cele mai ample manifestații. Poliția estimează că între 1,1 milioane și 1,4 milioane de oameni vor lua parte la aceste acțiuni de protest. Pe 31 ianuarie, ziua cu cele mai mari demonstrații de până acum, 1,27 milioane de persoane au ieșit pe străzi.

Guvernul de la Paris nu a dat niciun semn că va renunța la reformarea sistemului de pensii, astfel că sindicatele au trecut la următoarea etapă, blocând pe termen nedeterminat, de la miezul nopții de luni spre marți, opt rafinării, inclusiv pe cele deținute de TotalEnergies și Esso-ExxonMobil, precum și mai multe șosele importante.

ADVERTISING

La Rennes, aproximativ 100 de protestatari au blocat la ora 01:00 un drum național.

Emmanuel Lépine, unul dintre liderii uniunii sindicale CGT, a anunțat încă de săptămâna trecută că obiectivul blocării livrărilor de combustibil este "aducerea în genunchi a economiei franceze".

Primele semne ale impactului acestei blocade asupra rafinăriilor ar putea să apară în următoarele zile. "Dacă rafinăriile sunt blocate, am putea rămâne fără motorină la sfârșitul săptămânii", a spus Thierry Cotillard, șeful grupului de supermarketuri Les Mousquetaires.

Se dorește paralizarea Franței

Sindicaliștii au făcut apel zilele trecute și la extinderea grevelor în sectorul producției de energie, în încercarea de a paraliza toată țara și a bloca reforma.

Blocarea șoselelor și a intersecțiilor importante a dus la crearea unor coloane kilometrice de mașini.

Greva s-a extins în transportul feroviar, unde doar unul din cinci trenuri regionale mai circulă. Trenurile de mare viteză rămân în circulație, în schimb, cele care vin din Germania și Spania sunt oprite, iar garniturile care fac legătura cu Marea Britanie sunt reduse cu o treime, a anunțat autoritatea feroviară franceză.

ADVERTISING

RATF, operatorul de transport public din regiunea Ile-de-France, de lângă Paris, a avertizat că metroul și trenurile locale sunt și ele afectate de greve. Unele linii de metrou funcționează doar la orele de vârf, relatează France 24.

Și traficul aerian este perturbat: un zbor din cinci de pe aeroportul parizian Charles de Gaulle este anulat, iar la aeroportul Orly aproximativ o treime din zboruri au fost anulate.

De altfel, MAE a lansat o atenționare de călătorie, anunțând că sunt așteptate perturbări ale circulației feroviare naționale (TGV, Ouigo), locale (TER, Intercités, Transilien) și internaționale (Thalys, Eurostar).

Potrivit sindicatelor din educație, aproximativ 60% din cadrele didactice din toată țara au intrat marți în grevă, în timp ce Ministerul Educației estimează ponderea greviștilor la 30%. În unele locuri sindicatele au blocat intrările în unitățile de învățământ, iar Poliția a intervenit:

Iar la Paris angajații serviciului de salubritate au încetat lucrul de luni, astfel că pe străzile Capitalei au început să se adune mormane de gunoi.

ADVERTISING

Din Nisa, în sud, până în Reims, în nord-est, protestele au cuprins întreaga țară.

În Marsilia s-a înregistrat o participare-record la demonstrații, cu 250.000 de oameni prezenți la marșul de protest:

Franța trebuie să facă ceva, dar francezii se opun

Până acum, în pofida acțiunilor zgomotoase și a întreruperilor sporadice ale activității din unele sectoare, campania de proteste a afectat doar periferic economia Franței. Sindicatele și stânga politică sunt conștiente că timpul se scurge, iar reforma pensiilor va deveni o realitate dacă nu reușesc să producă o schimbare, astfel că acum caută să pună presiune pe factorii de decizie, notează BBC.

Președintele Emmanuel Macron a numit reforma "esențială" din cauza deficitului estimat al sistemului de pensii al Franța pentru următorii 25 de ani, conform analizei Consiliului Consultativ pentru Pensii, un for independent.

Pe lângă creșterea vârstei de pensionare cu doi ani, Guvernul a anunțat că angajații ar trebui să contribuie timp de 43 de ani la sistemul public de pensii înainte de a beneficia de pensia integrală.

Franța, care are o problemă majoră cu pensiile întrucât foarte puțini salariați au contribuit la pensiile private, se vede nevoită să urmeze exemplele țărilor vecine, care au majorat în anii trecuți vârsta de pensionare în raport cu creșterea speranței de viață. Italia, Germania și Spania au crescut limita la 67 de ani, în timp ce în Marea Britanie aceasta este acum de 66 de ani.

Cei mai mulți dintre francezi sunt de acord cu organizarea grevelor, indică un sondaj de opinie publicat de grupul Elabe. 56% din cetățeni susțin grevele, iar o proporție mai mare, 59%, sunt în favoarea aducerii în impas a țării pentru blocarea reformei pensiilor. Două treimi din populație susțin mișcările de protest la adresa reformei pensiilor în general, mai arată sondajul.

De la începerea protestelor, la mijlocul lunii ianuarie, numărul manifestanților a început să scadă, iar sindicatele cred că grevele în serie pe termen nedeterminat, care pot dura zile sau chiar săptămâni la rând, oferă cea mai mare șansă de succes.

Purtătorul de cuvânt al Executivului de la Paris, Olivier Véran, a avertizat săptămâna trecută că grevele ar putea duce la o "catastrofă ecologică, agricolă și medicală", însă deocamdată Guvernul nu a dat niciun pas înapoi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇