Metrorex pierde la Curtea de Apel: Angajații de la metrou rămân cu salariile majorate. Drulă spunea că venitul mediu ajunge la 10.000 de lei/lună

Metrorex pierde la Curtea de Apel: Angajații de la metrou rămân cu salariile majorate. Drulă spunea că venitul mediu ajunge la 10.000 de lei/lună

Curtea de Apel București a respins, marți, definitiv, solicitarea Metrorex de suspendare a creșterii salariale de 18%. Anterior, și Tribunalul București a luat în luna iunie aceeași decizie.

Vezi AICI decizia Curții de Apel București

În aceste condiții, cei aproximativ 5.500 de angajaţi de la metrou rămân cu lefurile majorate.

În luna iunie, administraţia de la metrou a cerut să suspende efectele Contractului Colectiv de Muncă încheiat la sfârşitul anului trecut, prin care angajații au primit salarii mai mari.

ADVERTISING

La finalul lunii ianuarie, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, spunea că venitul mediu al salariaţilor din Metrorex este de 10.000 de lei lunar.

Mai mult, el a criticat că regia, în condiţii de pandemie şi de reducere drastică a numărului de călători cu metroul, a crescut cu 18% salariile angajaţilor şi a suplimentat numărul de salariaţi cu 1.300.

”A fost o creştere a Contractului colectiv de muncă aprobată şi înregistrată la Inspectoratul Teritorial de Muncă cu 18%. Deci în vremuri de pandemie în care călătoriile cu metroul s-au prăbuşit şi, prin urmare, veniturile companiei s-au prăbuşit, acolo conducerea şi partenerul social au decis că este o mişcare înţeleaptă această creştere de salarii”, a declarat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, la acea vreme.

ADVERTISING

Ulterior, în februarie, el a anunţat că a trimis Corpul de Control să verifice renegocierea contractului colectiv de muncă la Metrorex, după ce salariile angajaților au crescut foarte mult.

După finalizarea controlului, Drulă a precizat că a aflat că 10 din cei 15 membri ai comisiei care a negociat creşterile de salarii făceau parte din sindicat.

„Negocierea dintre conducerea Metrorex și sindicat privind creșterea salariilor cu 18% putea să nu aibă loc anul trecut și nu eram în situația de acum.

Legea 55/2020 spune limpede: contractele colective de muncă se prelungesc automat pe perioada stării de alertă.

ADVERTISING

Cu toate acestea, consiliul de administrație de atunci a dat mandat nelimitat de negociere unei comisii de 15 oameni din care 10 erau membri de sindicat. Raportul notează că aceștia nu aveau cum să reprezinte obiectiv interesele companiei”, a explicat ministrul Transporturilor.

De asemenea, raportul Corpului de Control spune că nivelul crescut al salariilor nu poate fi menținut decât dacă Metrorex își reduce personalul.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇