Conducerea sindicatului de la metrou susține că Metrorex SA a cerut în instanță anularea contractului colectiv de muncă, pentru a nu le mai achita celor circa 5.500 de angajați majorările salariale negociate anul trecut.
Procesul pe care Metrorex SA l-a deschis împotriva Unitatea Sindicatul Liber de la Metrou (USLM) figurează pe rolul Tribunalului București și are ca prim termen de judecată data de mâine, 24 iunie.
Pe portalul instanțelor nu sunt afișate încă prea multe informații cu privire la această speță, ci se menționează doar că Metrorex a solicitat o ordonanță președințială (prin care instanța poate dispune măsuri temporare, în cazuri de urgență - n.red.).
SpotMedia.ro a solicitat în scris informații de la Metrorex cu privire la scopul acestui proces și la ce ar urma să folosească ordonanța președințială. Dacă vom primi răspuns din partea instituției, vom reveni cu detalii.
Între timp, însă, președintele USLM, Ion Rădoi, susține că intenția Metrorex este aceea de a anula contractul colectiv de muncă (CCM).
Acest document a fost negociat anul trecut de USLM cu fosta conducere a Metrorex SA (în perioda în care directorul general era Gabriel Mocanu). În baza acelui document, celor circa 5.500 de angajați li s-au acordat majorări salariale în procent de 18%.
”Urmează să intru în posesia documentelor, pe cale oficială. Au cerut anularea contractului colectiv de muncă, prin ordonanță președințială.
Dar așa ceva nu se poate. Nu cred că au șanse de reușită. Pentru că Legea 62/2011 (a dialogului social - n.red.), care este lege organică, prevede că se pot negocia majorări salariale.
Bugetul de la momentul negocierii ne-a permis acordarea acestor majorări. Contractul este legal și întregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).
Contractul este valabil până la finele anului. Să vedem cum vor negocia pentru viitorul contract.
Potrivit legii 62/2011 și Codului Muncii, cu 45 de zile înainte de expirarea contratului în vigoare trebuie să înceapă negocierile între o comisie a administrației și una a sindicatului, pentru încheierea unui nou contract. Una din părți trebuie să convoace întâlnirea. Și așa vom face!”, a precizat Ion Rădoi.
Reamintim că ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă (USR PLUS), a transmis, în repetate rânduri, că negocierea majorărilor salariale cu 18% de la Metrorex din 2020 nu a fost nici corectă, nici oportună.
Una dintre problemele menționate de Drulă a fost că managerul de la acea vreme al societății era și membru al sindicatului condus de Ion Rădoi. În consecință, USLM a negociat acordarea de majorări salariale cu un membru al său, ceea ce este incorect.
În plus, Drulă spune că este nociv pentru Metrorex SA să acorde majorări salariale în asemenea procent într-un an în care încasările au scăzut dramatic, din cauza pandemiei.
Și din cauza respectivelor majorări salariale, Metrorex se îndreaptă spre insolvență, în cazul în care nu se iau măsuri urgente pentru readucerea societății pe linia de plutire, a mai apreciat Cătălin Drulă.
Rămâne să aflăm cum va tranșa instanța această problemă.
Citește și: