Deși în urmă cu 3 luni a prevăzut că va cheltui, în acest an, 1 milion de lei pe revizuirea unui studiu de fezabilitate care să-i arate cum merită construită măcar o parte din uriașul Spital Metropolitan gândit de Gabriela Firea, Primăria Capitalei s-a răzgândit.
Încă mai vrea să revizuiască documentația, doar că se va apuca de treabă abia în 2022.
În decembrie 2019 - cu circa jumătate de an înainte de alegerile locale - Gabriela Firea a anunțat că se finalizase studiul de fezabilitate pentru un Spital Metropolitan uriaș.
Acesta urma să fie amplasat pe locul fostei autobaze Pipera și să aibă 1.000 de paturi, 37 de săli de operație, un turn cu locuințe pentru medici cu heliport pe acoperiș, dar și o aripă dedicată doar mamei și copilului nou-născut (care n-ar trebui considerați bolnavi și nici cazați laolaltă cu ei – n.red.).
Studiul de fezabilitate, realizat de Compania Municipală Trustul de Clădiri Metropolitane SA, a costat 17.108.673 de lei.
Potrivit unuia dintre arhitecții care au contribuit la realizarea studiului de fezabilitate, spitalul urma să fie a doua clădire ca mărime din România, după Palatul Parlamentului.
Ca să-l construiască, Primăria București a semnat două contracte. Mai exact:
- un contract de 2.845.256.168 de lei semnat pe 5 iunie 2020 cu o asociere formată din Companiile Municipale Consolidări și Trustul de Clădiri Metropolitane SA. Acesta două firme urmau să proiecteze și să construiască spitalul
- un alt contract, în valoare de 47.075.889 de lei, i-a fost încredințat Companiei Municipale Dezvoltare Durabilă SA, care urma să asigure dirigenția de șantier.
Compania Municipală Consolidări s-a apucat de treabă și făcut organizare de șantier. Muncitorii au săpat cu utilajele în Pipera, iar parte din teren a fost curățat.
Dar, potrivit PMB, compania municipală - care deja avea mari probleme financiare - n-a putut prezenta niciodată scrisoare de garanție bancară. Așa că, în ciuda faptului că avea obligația contractuală să o facă, n-a putut asigura garanția de bună execuție pentru lucrări.
Așa că nici n-a primit niciodată banii pe muncă.
CM Consolidări și CM Trustul de Clădiri Metropolitane n-au proiectat spitalul.
Și de vreme ce lucrările propriu-zise de construcție n-au început niciodată, nici CM Dezvoltare Durabilă n-a prestat servicii de dirigenție de șantier. Și nici n-a încasat bani pentru asta.
Odată ajuns la Primărie, Nicușor Dan a anunțat că proiectul acelui Spital Metropolitan uriaș, cu heliport și campus, n-are cum să continue. E nevoie de un spital în București - a apreciat Nicușor Dan - dar în niciun caz de o enormitate situată lângă oraș.
Parte dintre primarii de sector și parte dintre consilierii generali au susținut că merită luată în calcul construția mai multor spitale mai mici, răsfirate prin oraș, în locul unuia monolitic, în Pipera.
O altă variantă vehiculată a fost revizuirea documentației întocmite în timpul Gabrielei Firea. În acest fel, se puteau construi - în Pipera sau în alte părți ale Bucureștiului - doar părți din uriașul campus medical.
Abia în 2022 s-ar putea relua munca la hârtii
În luna mai, când negocierile pentru bugetul pe 2021 al Primăriei Capitalei erau în toi, grupul USR PLUS a anunțat că se va lupta să fie prevăzuți bani pentru mai multe proiecte.
Printre ele se număra și continuarea proiectului Spitalului Metropolitan. Dar nu în forma propusă de Firea.
Consilierul general Andrei Rigu (USR PLUS) aprecia, pe 6 aprilie, că în acest an s-ar putea revizui studiul de fezabilitate și s-ar putea face proiectul tehnic.
Potrivit Primăriei Capitalei, în urma negocierilor, pentru revizuirea studiului de fezabilitate al Spitalului Metropolitan s-a alocat, în 2021, un milion de lei.
Parte din sumă este, într-adevăr, reprezentată de credite de angajament (ceea ce înseamnă, de fapt, bani pe care instituția îi va putea plăti abia în anii următori).
Cu toate astea, revizuirea studiului de fezabilitate n-a început încă. Și nici nu va începe, în acest an.
Potrivit unui răspuns formulat de PMB la solicitarea Spotmedia.ro, mai întâi instituția va demara o consultare de piață, ca să afle cât costă, de fapt, o astfel de reevaluare de documentație tehnică.
Abia apoi va lansa o procedură pentru a alege o societate care să se apuce de treabă.
”Demararea procedurii (de revizuire a studiului de fezabilitate -n.red.) va fi iniţiată în anul 2022”, a precizat PMB, la solicitarea Spotmedia.ro.
Și abia varianta revizuită a studiului de fezabilitate va prezenta datele de care administrația lui Nicușor Dan are nevoie pentru a alege ce părți din complexul medical propus de Gabriela Firea să construiască și în ce zonă din oraș.
Pentru mai multe detalii despre perspective, am solicitat PMB să consultăm studiul de fezabilitate, în forma curentă.
De asemenea, i-am cerut instituției liber acces pentru a vizita locul în care ar fi urmat să se construiască spitalul și în care s-au executat lucrările de amenajare de șantier.
În ciuda insistențelor noastre, până la momentul publicării acestui articol, PMB nu ne-a acordat sprijin pentru realizarea acestor documentări. Dacă o va face, vom reveni cu detalii.
PMB a mai transmis, la solicitarea Spotmedia.ro, că „încearcă identificarea unor soluții de finanțare externă pentru realizarea obiectivului, având în vedere valoarea foarte mare a investiției”.
Un lucru e cert, la acest moment: nimeni nu știe nici măcar când se va putea relua lucrul la hârtiile necesare pentru Spitalul Metropolitan.
Cât despre începerea lucrărilor de construcții la unitatea sanitară sau despre vreun orizont de timp pentru finalizarea ei, nici vorbă nu poate fi, momentan!
Citește și: