Avion deturnat la Minsk: Lukaşenko spune că a acţionat legal şi acuză Occidentul de război hibrid împotriva sa

Avion deturnat la Minsk: Lukaşenko spune că a acţionat legal şi acuză Occidentul de război hibrid împotriva sa

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a afirmat că a acţionat „legal” atunci când a ordonat deturnarea unui avion civil către Minsk după o alertă cu bombă.

El a respins acuzaţiile că a urmărit prin această deturnare arestarea lui Protasevici, informează AFP şi Reuters.

"Am acţionat legal protejând oamenii", a declarat Lukaşenko, potrivit agenţiei de stat Belta, în primele sale comentarii asupra deturnării avionului.

Potrivit preşedintelui belarus, a-l acuza că a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a forţa aterizarea zborului Ryanair este "o minciună".

ADVERTISING

De asemenea, Aleksandr Lukaşenko i-a acuzat pe "răuvoitori" că vor să sufoce Belarus şi că "au depăşit linia roşie" în atacurile lor împotriva Minskului.

Potrivit lui Lukaşenko, forţe externe duc un "război hibrid" împotriva Republicii Belarus şi împotriva sa, informând greşit cu privire la modul în care el a gestionat incidentul cu avionul.

Mai multe companii aeriene, printre care Air France şi Lufthansa, au anunţat că îşi vor redirecţiona zborurile pentru a nu survola spaţiul aerian belarus, în timp ce avioanelor belaruse le-ar putea fi interzisă intrarea în spaţiul aerian al Europei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Context

Un jurnalist din Belarus a fost arestat după ce regimul Lukașenko a forțat un avion al companiei Ryanair să aterizeze în capitala țării, Minsk.

Avionul efectua o cursă Atena – Vilnius. Cu puțin înainte de a ieși din spațiul aerian al Belarusului, cineva de la bord a lansat o falsă alarmă cu bombă.

Jurnalistul este Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, care a fost reţinut pe aeroportul din Minsk după ce a coborât din avionul care venea de la Atena.

Citește pe aceeași temă și:

ADVERTISING

Citește și articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇