Mama jurnalistului Roman Protesevici spune că fiul ei a fost torturat în închisoarea din Belarus: L-au strâns de gât pentru a scoate dovezi de la el

Mama jurnalistului Roman Protesevici spune că fiul ei a fost torturat în închisoarea din Belarus: L-au strâns de gât pentru a scoate dovezi de la el

Mama jurnalistului belarus disident Roman Protesevici susţine că fiul ei a fost supus violenţelor în timp ce se afla în închisoare, relatează marţi dpa.

În video-ul pus în circulaţie de autorităţi, faţa fiului ei prezenta semne clare de violenţă, a declarat Natalia Protasevici, referindu-se la imaginile date publicităţii cu o zi în urmă de centrul de detenţie în care fiul ei este închis.

„Nu sunt medic, dar e sigur că l-au lovit la nas şi este posibil să i-l fi rupt”, a spus ea.

De asemenea, Natalia Protasevici a afirmat că obrazul stâng al fiului ei era umflat. „Chiar şi sub machiaj, se poate vedea o tentă gălbuie, probabil vânătăile i-au fost acoperite cu pudră”.

Ea mai spune că a văzut şi semne de strangulare pe gâtul fiului ei. „Din câte se pare, l-au strâns de gât pentru a scoate dovezi de la el”, a declarat ea.

În înregistrarea video, Protasevici, de 26 de ani, spune că este tratat în conformitate cu legea şi recunoaşte că a organizat revolte.

Fiul ei a fost forţat să facă această declaraţie, a spus Natalia Protasevici. „Fie a citit-o de pe o pagină, fie a fost forţat să o memoreze”, a declarat ea.

Totuşi, fiul ei este o persoană foarte puternică, a mai spus Natalia Protasevici, care trăieşte în exil în Polonia împreună cu soţul ei.

Prietena lui Roman este însă şi ea în custodie, a mai spus mama jurnalistului, adăugând că se teme că autorităţile ar putea abuza de ea pentru a-l face pe fiul ei să cedeze.

ADVERTISING

Reporteri fără Frontiere a depus plângere împotriva lui Lukașenko și-l acuză de terorism

A doua zi după publicarea imaginilor cu Protesevici, organizaţia neguvernamentală Reporteri fără Frontiere (RSF) a anunţat marţi că a depus plângere în Lituania împotriva preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko pentru "o acţiune de deturnare în scopuri teroriste".

ONG-ul a depus plângere într-o scrisoare către biroul procurorului general de la Vilnius, AFP obţinând o copie a documentului.

Această asociaţie de apărare a libertăţii presei, cu sediul în Franţa şi prezentă în 15 ţări, cere prin iniţiativa sa deschiderea "unei anchete penale pentru 'un act de deturnare în scopuri teroriste' împotriva lui Aleksandr Lukaşenko" şi a oricărei alte persoane care ar putea fi identificată, se arată într-un comunicat.

În această plângere de şase pagini, RSF susţine că deturnarea zborului Ryanair Atena-Vilnius "comisă de forţele belaruse" duminică a fost efectuată "la îndemnul direct şi evident al lui Aleksandr Lukaşenko".

Conform organizaţiei, teza "alertei cu bombă", avansată de Minsk pentru a justifica devierea avionului, a fost "o alertă falsă, folosită de regimul belarus pentru a forţa avionul să aterizeze cu scopul de a-l aresta pe jurnalistul" Roman Protasevici.

"Am decis să depunem plângere împotriva lui Aleksandr Lukaşenko însuşi, deoarece el este instigatorul direct al acestui act de deturnare în scopuri teroriste, iar acest termen nu este o exagerare", a afirmat secretarul general al RSF, Christophe Deloire, citat în comunicat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

ONU se reunește de urgență, dar cel mai probabil Rusia va bloca o rezoluție

Belarusul, condus din 1994 de Aleksandr Lukaşenko, hotărât să rămână la putere în ciuda opoziţiei puternice cu care se confruntă din august 2020, a pierdut încă cinci locuri, plasându-se pe poziţia 158 din 180, în clasamentul mondial al libertăţii presei pe 2021 realizat de RSF.

Consiliul de Securitate al ONU va avea miercuri o reuniune informală de urgenţă cu uşile închise privind Belarusul.

Potrivit unor diplomaţi, reuniunea Consiliului de Securitate a fost cerută de Franţa (membru permanent al Consiliului), Irlanda şi Estonia (membre nepermanente).

Totuşi, diplomaţii intervievaţi de AFP consideră puţin probabil ca la această reuniune să poată fi emisă o declaraţie comună, întrucât este de aşteptat ca Rusia să se opună.

ADVERTISING

Pe același subiect, mai poți citi pe SpotMedia.ro și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇