Nicușor Dan, un dezastru și niciun vinovat. Capitala precum coafura

Nicușor Dan, un dezastru și niciun vinovat. Capitala precum coafura

Capitala României este calamitată cel puțin la nivelul din mandatul dnei Firea. Și asta indiferent că ne luăm după propriile percepții sau după fapte oficiale.

Singura nenorocire care a dispărut este frigul din case, dar în mod natural. Cu apa caldă e la fel ca înainte. Mereu sunt mii de oameni fără, ceea ce pe măsură ce va fi mai cald se va simți la propriu în toate mijloacele de transport în comun.

În rest, este oribil. Traficul – îngrozitor, sunt tentată să spun mai rău ca niciodată, dar în mod cert cu nimic mai bun decât înainte. Gropile din asfalt sunt multe și mari.

Bălăriile cresc ca pe maidanele de pe marginea satelor. Printre ele prosperă căpușele și alte lighioane care îmbolnăvesc nediscriminatoriu oameni și animale. În parcuri, printre bănci rupte, au apărut șobolanii.

În curând vor ataca feroce țânțarii pentru că tratamentele nu au fost făcute la vremea lor.

ADVERTISING

E adevărat că nu poți repara rețeaua de termoficare în 9 luni, dar de cât timp o fi nevoie pentru a ține orașul fără bălării, căpușe și șobolani?

Dacă vrei să se vadă ceva, se vede și în 9 luni. Dovada vie e Ciprian Ciucu, la Sectorul 6, probabil cel mai bun primar din București în acest moment.

Orașul primarului Nicușor Dan e soios, gri, infectat, sufocant.

Dar poate că dl Dan ignoră aceste “detalii” fiind preocupat de marile proiecte. L-am întrebat pe Gabriel Kolbay, specialistul nostru în Primărie ce a făcut până acum primarul:

Cam atât. Plus, desigur, proiectul de buget cu venituri masiv supraestimate, fix ceea ce Nicușor Dan critica la Gabriela Firea.

Companiile municipale a căror desființare a promis-o în campanie sunt toate la locul lor. Pentru două, cele pentru turism respectiv managementul transporturilor, procedura e declanșată.

Dar există și companii despre care a descoperit că nu le poate desființa, după cum a promis. De exemplu, cea de termoficare sau Trustul de Clădiri Metropolitane, care odată desființat ar trebui expertizate toate șantierele și scoase la licitație restul de lucrări, ceea ce ar dura ani.

Nici oamenii importanți ai Gabrielei Firea nu au plecat chiar încolonați. Seful ASSMB e doar cel mai cunoscut exemplu. De fapt, a fost demis doar Marius Coaje, director adjunct în PMB, iar arhitectul șef a plecat singur. Doi. Deci caracatița, celebra caracatiță din campanie, e bine, la locul ei. Poliția locală, la fel. Doar în Sectorul 6 intră în fibrilațiile reformei.

Dar Nicușor Dan nu a devenit primar general prin ocupație, ci prin vot. Pentru că aceasta a fost oferta dreptei unite împotriva Gabrielei Firea. A fost o alegere imposibilă, în fața căreia mulți s-au retras fie în absenteism, fie într-o schimbare de rezidență. Doar o treime dintre bucureșteni au votat.

Acum însă nimeni nu-și asumă răspunderea pentru această nouă calamitate care a lovit Capitala.

USR-PLUS s-a confruntat la buget cu „Mesia din debara”. Dar ei știau că e așa. Lideri ai celor două partide - mai ales USR, pentru că ei îl cunoșteau mai bine - mi-au spus în campanie că se va întâmpla exact ce se întâmplă acum. Știau că dl Dan este incapabil să managerieze o echipă, să iasă din zona de interes a Salvați Bucurestiul și are mari probleme de comunicare.

Numai pentru noi a fost o surpriză că noul primar nu le mai răspundea la telefon nici primarilor de sectoare și se mai și distra pe această temă. Că nu îi răspundea la telefon ministrului Sănătății, imediat după tragedia de la „Victor Babeș”, spital in administrarea Primăriei. Pentru foștii colegi nu era.

Și atunci cum au putut accepta ca asta să fie oferta lor pentru București?

PNL l-a impus, spun pluseriștii. Da, e adevărat. Ludovic Orban a decis practic competiția interna dintre USR și PLUS București. Poartă o uriașă vinovăție la rândul sau, dar nu pare să-l apese. I l-a pasat pe dl Dan Violetei Alexandru să se spele pe cap cu el.

Cine s-ar fi opus atunci ar fi fost acuzat că o vrea pe Gabriela Firea primar.

Culmea e că PNL avea un primar general foarte bun, care, după cum spuneam, performează la Sectorul 6. Dar Ciprian Ciucu nu avea nici legendă, nici susținere politică, nici mitul independentului de care nu ne mai lecuim. De parcă funcția de primar general nu ar fi una eminamente politică, iar politica ar fi posibilă fără partide.

Cert este că atât PNL, cât și USR-PLUS sunt pe deplin responsabile pentru oferta pe care au făcut-o Capitalei și pentru efectele ei.

Cât despre dl Dan, emblematică mi se pare chestiunea coafurii, că nu îi mai pot spune frizură. Da, pare în cheie minoră, dar aceasta e cheia mandatului dlui Dan.

Pe de-o parte, daca dl Nicușor Dan consideră că această coafură îl reprezintă, ceea ce e desigur dreptul domniei sale incontestabil, de ce în campanie era tuns? Dacă domnia sa este un neconvențional, ceea ce e dreptul domniei sale, de ce în campanie a proiectat o imagine convențională? De ce nu s-a arătat cum este?

Poate pentru că unii oameni ar fi putut gândi așa:

1.Da, un om obișnuit are dreptul să își aleagă coafura/frizura după cum dorește, dar în cazul unui demnitar, imaginea lui se contopește inevitabil cu aceea a funcției. Și poate că unii oameni nu ar fi dorit că aceasta să fie imaginea Capitalei.

2.Pentru unele gusturi, inclusiv al meu, dl Dan are acum un aspect neîngrijit. Și cine nu se poate îngriji pe sine poate îngriji un oraș? Răspunsul e în jurul nostru printre bălării, căpușe și șobolani.

Și pe acești oameni dl Dan i-a mințit.

Citeşte şi alte texte despre haosul din Bucureşti:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇