Adevărate cratere s-au căscat lângă Arena Națională, unde se joacă meciurile EURO. O stradă care NU poate fi asfaltată din cauza unor... hârtii

Adevărate cratere s-au căscat lângă Arena Națională, unde se joacă meciurile EURO. O stradă care NU poate fi asfaltată din cauza unor... hârtii

Oficalii străini care vor veni la București – la meciurile de fotbal din Campionatul European care se vor disputa pe Arena Națională – au toate șansele să nimerească pe o stradă plină de gropi.

Strada cu pricina se numește Sergent Vasile Șerbănica, e în Sectorul 2 și trece chiar pe lângă cel mai mare stadion din București.

Și cu toate că are numai câteva sute de metri lungime, ea nu poate fi, totuși, asfaltată de la un capăt la celălalt.

Motivul: strada are mai mulți proprietari. Iar unii dintre ei nu își doresc asfaltare.

Potrivit documentelor cadastrale, de la intersecția cu strada Cernăuți, strada Sergent Vasile Șerbănică se întinde pe 226 de metri la drepta și pe 56 de metri la stânga (spre Bulevardul Basarabia, dar fără a ajunge să-l intersecteze). Cel puțin așa stau lucrurile acum, pe hârtie.

Realitatea este, însă, cu totul alta.

ADVERTISING

Mai exact, în partea stângă, strada s-a prelungit cu 76 de metri peste un teren la societății Faur SA și cu încă 150 de metri peste un teren care e al Sectorului 2, dar care ține de Colegiul Tehnic ”Dimitrie Leonida”.

Vorbim despre o bucată de stradă de 226 de metri care nu există în acte și care ajunge să intersecteze Bulevardul Basarabia.

Problema este că – de vreme ce acea bucată de 226 de metri nu figurează în documentele de urbanism ca stradă – Primăria n-o poate reasfalta ori de câte ori este nevoie. Așa că o porțiune a străzii - asfaltată anterior - s-a umplut de gropi și a devenit un coșmar pentru șoferi și pietoni.

5-3
Foto: SpotMedia.ro

E o problemă veche pe care a încercat să o rezolve și fosta administrație a sectorului (adică primarul Mugur Mihai Toader și viceprimarul Dan Cristian Popescu).

Mai exact, în 2019, ADP Sector 2 și Primăria Sectorului 2 au cerut Primăriei Capitalei să întocmeacă un proiect de hotărâre. Prin respectivul proiect, Sectorul 2 voia să ceară acordul Consiliului General să cumpere suprafața de drum de la Faur SA și să treacă suprafața de drum de la Grupul Școlar Dimitrie Leonida în administrarea ADP.

ADVERTISING

În acest fel, Primăria Sectorului 2, prin ADP, intra în posesia întregii străzi. Și o putea asfalta și reasfalta ori de câte ori era nevoie.

7-2
Foto: SpotMedia.ro

Direcția de Patrimoniu din cadrul Primăriei Capitalei a cerut părerea conducerii Colegiului Tehnic ”Dimitrie Leonida”, care a susținut că nu își dorește asfaltarea. Justificarea a fost că un drum asfaltat și bine circulat prin preajma școlii i-ar fi pus în pericol atât pe elevi, cât și pe profesori.

În plus, susține Direcția de Patrimoniu, pentru a transfera bucata de drum, aceasta trebuie scoasă din baza materială întreaga școală. Iar pentru asta era nevoie de un ordin de ministru al Învățământului.

Așa că Primăria Capitalei a ales să nu facă nimic.

Primăria Sectorului 2 n-a renunțat. A notat întregul traseu al străzii Sergent Vasile Șerbănică în PUZ-ul coordonator al Sectorului 2. Acesta s-a adoptat la jumătatea lunii august.

ADVERTISING

Dar din cauză că respectivul PUZ era plin de măsuri abuzive, Consiliul General l-a suspendat pe 26 februarie.

3-8
Foto: SpotMedia.ro

Din păcate, în perioada în care PUZ-ul Sectorului 2 a fost în vigoare, primăria de sector n-a ajuns să asfalteze integral strada.

Așa că acum prelungirea străzii Sergent Vasile Șerbănică a dispărut iarăși din documente. Vechiul asfalt s-a stricat, Iar altul nou nu poate fi turnat pe cei 226 de metri care nu figurează în acte.

La solicitarea SpotMedia.ro, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, ne-a spus că a reluat discuțiile cu conducerea Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida.

”Am discutat și au fost de acord să cedeze terenul dacă facem un proiect pentru o sală de sport pe care și-o doresc dumnealor și dacă luăm măsuri pentru siguranța elevilor și a profesorilor (cum ar fi montarea de limitatoare de viteză - n.red.).

Am obținut acest acord, dar n-am ajuns să îl oficializăm în acte. Ne-am oprit cu partea birocratică la momentul în care s-a suspendat PUZ-ul Sectorului 2, în care era trecut întregul traseu al străzii.

În Planul Urbanistic General (aprobat în urmă circa 21 de ani – n.red.), acea porțiune de drum (adică cei 226 de metri de extindere - n.red.) nu există. Așa că pentru a rezolva problema străzii ar trebui să facem noi PUZ sau să vedem ce se întâmplă cu cel suspendat.

Vom aștepta soluționaea problemei PUZ-ului suspendat”, a explicat Radu Mihaiu pentru SpotMedia.ro.

PUZ-ul Sectorului 2 a fost suspendat pe 26 februarie pentru o perioadă de 1 an.

În consecință, strada Sergent Vasile Șerbănică urmrează să fie asfaltată integral, până la urmă. Dar cel mai probabil asta se va întâmpla tocmai anul viitor.

11
Foto: SpotMedia.ro

În niciun caz problema nu se va rezolva până pe 13 iunie 2021, când va veni în zonă primul val de oficiali UEFA şi suporteri străini, pentru a lua parte la primul dintre meciurile de la Campionatul European de Fotbal care se vor juca pe Arena Națională.

Strada cu pricina este fix la intrarea în Arena Naţională, de lângă moderna Casa Fotbalului, unde vor veni oficialii federaţiilor străine.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇