Nicuşor Dan a semnat un contract de finanțare de 1,6 miliarde lei pentru reabilitarea a 23% din rețeaua termică din Bucureşti

Nicuşor Dan a semnat un contract de finanțare de 1,6 miliarde lei pentru reabilitarea a 23% din rețeaua termică din Bucureşti

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, au semnat un contract de finanțare pentru reabilitarea a 210 kilometri din rețeaua principală de termoficare din cei 954, adică 23%.

Valoarea contractului este de 1,6 miliarde lei, dintre care 1,3 din finanțare nerambursabilă.

În urma acestui proiect, vor fi reduse pierderile. Nicuşor Dan a declarat că acest contract îşi propune reabilitarea a 23% din reţeaua de termoficare a Capitalei.   

"Semnăm astăzi contractul de finanţare pentru reabilitarea reţelei de termoficare. Este vorba despre un contract pentru 210 kilometri din cei 954 kilometri. Semnăm astăzi, Primăria Capitalei cu Ministerul Fondurilor Europene, contractul de finanţare pentru 210 kilometri, reţea principală din reţeaua de termoficare din 954 km pe care reţeaua îi are, adică 23%”, a afirmat Nicuşor Dan.   

ADVERTISING

El a spus că în ultimii patru ani numărul de avarii la reţeaua de termoficare a crescut de 420 la 1.300.   

"Este evidentă problema la care această finanţare răspunde. Din 2016 până în 2020 numărul de avarii, în reţeaua de termoficare, a crescut de la 420 la 1.300. Pierderea pe eficienţa pe energie termică a crescut cu 5%, de asemenea, a crescut considerabil cantitatea de apă care trebuie introdusă în reţea”, a explicat primarul Capitalei.  

Citește aici pe larg ce sunt avariile, cum se produc ele și de ce unele lasă în frig și fără apă caldă mii de bucureșteni

Trei mai îmbunătăţiri pe care le va aduce acest proiect

El a prezentat şi cele trei mai îmbunătăţiri pe care le va aduce acest proiect.   

"Prin această finanţare şi prin lucrările pe care le vom demara de îndată ce vremea ne va permite şi după ce vor fi finalizate procedurile de achiziţie, o să avem trei mari îmbunătăţiri.

ADVERTISING

În primul rând, îmbunătăţirea căldurii şi a apei calde pentru bucureşteni. În al doilea rând, reducerea pierderilor care se va duce într-o reducere a subvenţiei pe care municipalitatea o plăteşte în fiecare an.

În al treilea rând, dar nu cel mai puţin important, reducerea poluării atmosferice pe care această ineficienţă o generează. Acesta este obiectul contractului de azi. 1,6 miliarde lei, din care 1,3 miliarde lei finanţare nerambursabilă”, a mai declarat Nicuşor Dan.   

Finanţare suplimentară, de 200 de milioane de euro

La rândul său, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a anunţat că în curând va fi prezentată o finanţare suplimentară, de 200 de milioane de euro, tot pentru sistemul de termoficare.   

"Ca urmare a discuţiilor pe care le-am avut cu domnul prim-ministru am propus, în planul naţional de redresare şi rezilienţă pe care o să îl prezentăm în perioada următoare, o finanţare suplimentară de 200 de milioane de euro astfel încât tot ceea ce înseamnă parte din investiţiile necesare sistemului energetic şi reţelei de termoficare a municipiului Bucureşti să aibă parte de rezolvare şi să putem să contribuim cât mai mult la reducerea pierderilor energetice care au loc în reţeaua de transport şi distribuţie a termoficării municipiului Bucureşti.

ADVERTISING

Este un proiect mare, este o strategie care face parte din priorităţile pe care domnul primar general le are”, a declarat Marcel Boloş.   

Premierul Ludovic Orban a afirmat că, în ultimii 12 ani, cei care au condus Bucureştiul au fost străini de probleme reale ale Capitalei, au avut promisiuni spectaculoase, dar nu au făcut nimic, de fapt.  

"Din păcate, în ultimii 12 ani, la Primăria Capitalei, au exercitat funcţia de primar general oameni care au fost străini de problemele reale ale Bucureştiului, primari generali care au promis Luna de pe cer, autostrada suspendată sau reducerea la jumătate a facturilor la energie termică, pentru că vorbim de semnarea unui contract, şi care, de fapt, nu au făcut nimic”, a explicat Orban.   

El a mai afirmat că semnarea acestui contract de finanţare din fonduri europene pentru reabilitarea reţelei de termoficare este doar începutul colaborării dintre Primăria Bucureşti şi Guvern, urmând să continue cu proiecte în domeniul mediului, mobilităţii urbane şi sănătăţii.   

Centralele din Bucureşti au randamente de aproximativ 50%

Orban a declarat că este nevoie de investiţii majore pentru a creşte randamentul sistemului de termoficare din Capitală.   

“În privinţa sistemului de termoficare din Bucureşti, de ce am spus că este doar un prim pas, pentru că este nevoie de investiţii majore pentru a creşte randamentul sistemului de termoficare din municipiul Bucureşti.

La ora actuală, producerea energiei termice se face în centrale cu randamente de aproximativ 50%, dacă nu şi mai puţin. Iar pierderile pe reţeaua principală şi pe reţelele secundare sunt uriaşe.

De asemenea, există pierderi în cadrul clădirilor, pierderi prin pereţi, prin ferestre, care duc randamentul sistemului de producere şi furnizare a energiei termice la o cifră care face extrem de ineficientă exploatarea acestui sistem de termoficare publică.

Obiectivul nostru este să sprijinim Primăria Capitalei în toate celelalte proiecte legate de creşterea eficienţei, creşterea randamentului în funcţionarea sistemului de alimentare cu căldură şi cu apă caldă a bucureştenilor”, a mai declarat Ludovic Orban.

El precizează că valoarea proiectului este de 1,6 miliarde lei, din care 1,3 miliarde lei finanțare nerambursabilă.

„Am oferit garanția unui parteneriat loial în serviciul bucureștenilor. Din păcate, în ultimii 12 ani la PMB au exercitat funcția de primar general oameni care au fost străini de problemele reale ale Bucureștiului, primari generali care au promis luna de pe cer, autostrada suspendată sau înjumătățirea facturilor la energie termică, dar care nu au făcut nimic.

În cadrul cooperării dintre Primăria Capitalei și Guvern are loc un prim eveniment. E doar începutul unei colaborări. Această colaborare va fi urmată de proiecte comune în toate domeniile importante - mediu, mobilitate urbană, sănătate, energie termică”, a afirmat Ludovic Orban, prezent la eveniment.

El a precizat că e nevoie de investiții majore pentru a crește randamentul sistemului de termoficare din Capitală.

„La ora actuală, producerea energiei termice se face în centrale cu randamente de aproximativ 50%, iar pierderile sunt uriașe. (...) Săptămâna viitoare, deja am discutat cu primarul general, vom avea o discuție la Ministerul Economiei, unde vom discuta planurile de investiții legate de ELCEN, astfel încât într-o perioadă rezonabilă să fie efectuate investiții importante care să crească randamentul în producerea energiei termice și electrice în sistem de cogenerare”, adaugă premierul.

În direct de la Primăria Capitalei – semnarea contractului pentru finanțarea din fonduri europene a reabilitării sistemului de termoficare din București

Posted by Nicușor Dan on Tuesday, November 10, 2020

Citește și:

Nicuşor Dan: Toată lumea va avea căldură şi apă caldă, dar o să avem câteva sute de avarii

Nicușor Dan, noul primar al Capitalei: În 2 ani nu vor mai fi mari probleme cu apa caldă. Cum are de gând să pună 300 km de ţeavă elastică și cum a reacționat Gabriela Firea


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇