Ziua 106. Lupte grele în Severodoneţk, rușii încearcă să-și reia ofensiva pentru capturarea integrală a regiunii Zaporojie, Zelenski vrea mai multe arme

Ziua 106. Lupte grele în Severodoneţk, rușii încearcă să-și reia ofensiva pentru capturarea integrală a regiunii Zaporojie, Zelenski vrea mai multe arme

Ziua 106 de război a venit cu o veste bună: Ucraina a primit deja primul miliard de dolari din pachetul de ajutor de 40 de miliarde aprobat de Congresul SUA.

Pe front, oraşul estic Severodoneţk rămâne epicentrul confruntării din Donbas şi aici se dă cea mai grea luptă.

Totodată, rușii încearcă să-și reia ofensiva pentru capturarea integrală a regiunii Zaporojie.

Iar doi britanici și un marocan care au luptat în armata ucrianeană au fost condamnați la moarte de un tribunal din Donețk, regiune controlată de ruși.

Între timp, Zelenski cere mai multe arme. El a comparat invazia rusă cu pandemia de COVID și spune că armele pe care le-a cerut Ucraina reprezintă vaccinul necesar pentru a învinge acest virus.

SpotMedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evoluții din războiul din Ucraina de joi, 9 iunie, ziua 106 de război:

23:50 - Obuzierele autopropulsate poloneze „Krab” au ajuns în Ucraina și sunt gata de utilizare, a anunțat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

23:28 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret care impune sancțiuni personale împotriva a 35 de oficiali ruși de rang înalt, inclusiv a președintelui rus Vladimir Putin.

23:03 - Ţările din întreaga lume se confruntă cu un risc de recesiune adus de războiul din Ucraina, spune Banca Mondială.

22:39 - Ministrul de Interne al Ucrainei, Denis Monastirski, crede că în prezent nu există nicio amenințare iminentă ca armata rusă să avanseze în Kiev.

22:16 - Preşedintele rus Vladimir Putin a comparat politica sa cu cea a ţarului Petru cel Mare atunci când acesta a luptat contra Suediei, în Marele Război al Nordului, invadând o parte a acesteia, precum şi ceea ce sunt astăzi Finlanda, o parte din Estonia şi Letonia.

ADVERTISING

21:40 - Avioanele forțelor aeriene ucrainene au doborât o rachetă a rușilor deasupra regiunii Sumi, a declarat șeful administrației militare regionale, Dmitri Jivițki.

21:19 - Produsul Intern Brut al Ucrainei a scăzut cu 15,1% în primul trimestru din 2022 faţă de aceeşi peroadă a anului trecut, din cauza războiului.

20:53 - Rușii încearcă să-și reia ofensiva pentru capturarea integrală a regiunii Zaporojie, a declarat adjunctul șefului Direcției Operaționale Principale a Statului Major din Ucraina.

20:47 - Numărul soldaților ruși uciși în Ucraina ar putea ajunge la 20.000 - potrivit evaluării unui oficial occidental de rang înalt.

20:27 - Rusia a anunţat joi că nu se aşteaptă ca Gazprom să reducă livrările de gaze către alţi clienţi europeni şi a precizat că schema prin care cumpărătorii plătesc în ruble pentru gaze funcţionează aşa cum era planificat.

20:14 - Administraţia Vladimir Putin a avertizat Occidentul că există riscul unor confruntări militare directe din cauza atacurilor cibernetice lansate asupra Rusiei, pe care le-a atribuit în principal Statelor Unite şi Ucrainei.

19:51 - Ucraina a primit rachete antinavă de tip Harpoon, de fabricaţie americană, care poate atinge o navă inamică la până la 300 de kilometri distanţă și ar putea slăbi flota rusă în jurul porturilor ucrainene la Marea Neagră - anunţă ministrul ucrainean al Apărării Oleksiï Reznikov.

El nu precizează din ce ţară provine acest armament de fabricaţie americană.

19:23 - Volodimir Zelenski a cerut excluderea Rusiei din Organizaţia ONU a Alimentaţiei şi Agriculturii (FAO), în contextul în care Kievul acuză Moscova că-i blochează cerealele.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

19:02 - Cel puțin 4,8 milioane de refugiați ucraineni au fost înregistrați în Europa, potrivit ONU.

18:43 - Și ministrul britanic de Externe Liz Truss a criticat condamnarea la moarte a celor doi britanici. ”Sunt prizonieri de război. Aceasta este o judecată falsă fără absolut nicio legitimitate”, a scris Truss pe Twitter.

18:10 - Marea Britanie se declară „profund îngrijorată” după condamnarea la moarte a celor 2 britanici.

„Suntem evident profund îngrijorați de acest lucru. Am spus în mod repetat că prizonierii de război nu trebuie exploatați în scopuri politice”, a afirmat un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson.

17:37 - O rachetă care a lovit azi regiunea Jîtomîr ar fi fost lansată din Belarus.

17:14 - Doi britanici și un marocan care au luptat în armata ucrianeană au fost condamnați la moarte de un tribunal din Donețk, regiune controlată de ruși. Aiden Aslin, Shaun Pinner și Saaudun Brahim au fost acuzați de terorism.

16:34 - Un comandant ucrainean spune că bătălia de la Severodonețk se duce „din casă în casă”.

Petro Kuzyk, comandantul batalionului de gardă națională Svoboda, a declarat că luptele de stradă în orașul din estul Ucrainei au loc sub baraje grele de artilerie rusă, care puneau în pericol trupele de ambele părți.

„Luptăm pentru fiecare casă și fiecare stradă. Ziua de ieri a fost un succes pentru noi. Am mers pe contraatac și în unele zone am reușit să-i împingem înapoi cu unul sau două blocuri. În altele i-am împins înapoi literalmente cu una sau două case”, a spus el, citat de Reuters.

ADVERTISING

16:00 - Zelenski a comparat invazia rusă cu pandemia de COVID și spune că armele pe care le-a cerut Ucraina reprezintă vaccinul necesar pentru a învinge acest virus.

„Armele și sancțiunile sunt un vaccin împotriva Covid-22 adus de Rusia”, a spus Zelenski, la câteva ore după ce a avertizat că lupta pentru Severodonețk ar putea decide soarta întregului Donbas.

15:32 - Volodimir Zelenski a vorbit în cadrul evenimentului Galei Time 100, avertizând că lumea se află în pragul unei „crize alimentare groaznice”.

Președintele ucrainean a susținut că Rusia blochează porturile Mării Negre și că „milioane ar putea muri de foame” din această cauză.

Blocada rusă a provocat panică globală, Ucraina nu a mai putut exporta grâu, porumb și ulei, alimente vitale, a adăugat Zelenski.

15:07 - Integrarea regiunii ucrainene Herson în Rusia este în curs de desfăşurare, a declarat joi liderul desemnat de Kremlin al regiunii, citat de CNN.

„Suntem siguri că Rusia este alături de noi, iar noi suntem alături de Rusia pentru totdeauna”, a spus Vladimir Saldo pe contul de Telegram.

14:55 - Soldații ruși care au ocupat un sat ucrainean la nord de Kiev, la scurt timp după invazie, au jefuit o școală și au lăsat mesaje propagandistice elevilor, îndemnându-i să „trăiască în pace” și să nu „repete greșelile pe care le-au făcut bătrânii”.

14:06 - Aproape cinci milioane de ucraineni au fost înregistrați în toată Europa de la începutul războiului, potrivit cifrelor agenției ONU pentru refugiați.

13:37 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că nu s-a ajuns la niciun acord privind exportul cerealelor ucrainene peste Marea Neagră.

Turcia face presiuni pentru un acord între Rusia și Ucraina, pentru a atenua criza alimentară globală prin negocierea tranzitului în siguranță al cerealelor blocate în porturile Mării Negre.

13:00 - Preşedintele Poloniei i-a criticat pe liderii Franţei şi Germaniei pentru faptul că aceştia continuă dialogul cu preşedintele rus Vladimir Putin, în pofida invaziei declanşate de Moscova asupra Ucrainei.

12:10 - Ministerul ucrainean al Apărării anunță că forțele sale au recâștigat unele teritorii de la forțele ruse într-o contraofensivă în zona Herson, din sudul Ucrainei.

Fără a oferi alte detalii, se precizează că rușii „au suferit pierderi de oameni și echipamente”, au minat terenul în timp ce erau împinși înapoi și au ridicat baricade.

12:00 - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost diagnosticat cu zona zoster şi va participa doar de la distanţă la evenimentele la care era invitat în Germania şi România.

11:36 - Ministerul rus al Apărării a anunțat că „60 de nave de război de suprafață, bărci și nave de sprijin, peste 40 de avioane și elicoptere, precum și până la 2.000 de unități de arme, echipamente militare și speciale ale Flotei Baltice” sunt implicate în exerciții militare la Kaliningrad, în Marea Baltică.

11:15 - Forțele ucrainene încă mai controlează zona industrială și zonele adiacente din Severodonețk, iar situația este „dificilă, dar gestionabilă”, informează primarul orașului, Oleksandr Stryuk.

10:43 - Anders Fogh Rasmussen, fost premier al Danemarcei și secretar general al NATO, spune că Putin nu se va opri și nu înțelege de vorbă bună, ci numai dacă i se răspunde cu forță, putere și unitate.

Poporul ucrainean luptă, de fapt, în numele nostru, al tuturor. Trebuie să-l oprim pe Putin, altfel nu se va opri. El va continua să cucerească vecini pașnici, dacă nu este oprit în Ucraina.

Anders Fogh Rasmussen

10:18 - Forțele ucrainene ar putea „curăța Severodonețkul în două sau trei zile”, dacă ar avea arme occidentale cu rază lungă de acțiune, spune guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, Serhiy Haidai.

„Rușii folosesc tacticile lor primitive: foc de artilerie grea, apoi încercări de a pătrunde. (...) Dacă obținem rapid arme vestice cu rază lungă de acțiune, va începe un duel de artilerie, iar Uniunea Sovietică va pierde în fața Vestului (referire la armamentul folosit - n.red.), iar apărătorii noștri vor putea curăța Severodonețkul în două sau trei zile”, a spus oficialul ucrainean.

Acesta a mai precizat că pentru moment este imposibil să continue evacuarea civililor din oraș, unde se dau lupte aprige.

09:46 - Ucrainenii au publicat cel mai recent bilanț al pierderilor suferite de ruși, care include 31.700 de militari lichidați, 1.398 de tancuri distruse și 711 sisteme de artilerie scoase din luptă, pe lângă multe altele.

09:31 - Luptele continuă în zona orașului Severodonețk, însă forțele ruse au depus în ultimele 48 de ore eforturi pentru a înainta și la sud de Izium, unde sunt blocate din aprilie, arată ultima informare a Ministerului Apărării din Marea Britanie privind situația de pe front.

Rusia a încercat să întărească grupul de luptă din est, după ce a suferit pierderi foarte mari în asaltul eșuat asupra Kievului, dar cel mai probabil forțele sale nu au încă forța necesară pentru a învinge.

Cu toate acestea, rușii presează în continuare în zonă, încercând să revină în forță și să avanseze cât mai adânc în regiunea Donețk

9:19 - Aceasta este cea mai mare imagine NFT din lume, creată de 20 de copii ucraineni refugiaţi. Numele proiectului NFT este „Un mare mulţumesc, Elon”, iar dimensiunea acestuia este de 30.000 × 30.000 de pixeli. Proiectul îi va fi trimis lui Elon Musk, în semn de recunoștință pentru ajutorul acordat Ucrainei.

9:11 - Țările G7 discută posibilitatea de a stabili o limită de preț pentru petrolul rusesc.

8:55 - Administrația Biden a emis noi restricții de investiții care interzic americanilor să cumpere acțiuni și obligațiuni rusești. Interdicția este cel mai recent pas al oficialilor americani de a crește presiunea financiară asupra Rusiei, ca răspuns la invazia Ucrainei.

8:44 - Andrii Pokrasa, un băiat de 15 ani, a ajutat Forțele Armate ale Ucrainei să distrugă una dintre cele mai mari coloane rusești de echipamente militare de lângă Kiev. A făcut-o cu ajutorul unei drone de jucărie.

8:38 - Cea mai mare bancă a Rusiei, Sberbank, îşi va închide divizia de jocuri, SberGames, din cauza restricţiilor externe aplicate dezvoltatorilor ruşi, deoarece sancţiunile occidentale obligă compania să îşi restrângă activităţile în sectoarele din afara sectorului bancar.

8:19 - Ofițer rus despre prizonierii de război: „Au fost prizonieri din Forțele Armate ale Ucrainei... când comunici cu el, parcă nu este prizonierul nostru de război, ci noi suntem ai lui. Uneori, comportamentul este atât de obraznic. Nu simte durere sau nimic."

7:47 - Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia își intensifică atacurile asupra Severodonețk, precum și în regiunile Donețk, Zaporojie și Herson. De asemenea, Rusia își intensifică operațiunile psihologice pentru a încerca să demoralizeze trupele ucrainene, de exemplu, prin mesaje de amenințare și dezinformare.

7:36 - O fată de 13 ani din Ucraina a fost forțată de britanici să se întoarcă în orașul ei asediat, deoarece i s-a refuzat viza, a declarat deputatul de opoziție al Partidului Laburist Tulip Siddiq. Premierul Boris Johnson a răspuns că Ministerul de Interne investighează cazul.

7:25 - Retailerii din Ucraina au pierdut aproape 1,7 miliarde de dolari doar în primele două luni de război. Datele vin de la Asociația Comercianților din Ucraina și Consiliul Ucrainean al Centrelor Comerciale. Ele privesc 295 de retaileri ucraineni, reprezentați de 28.549 de magazine.

7:14 - Preşedintele Zelenski a spus că „ocupanţii au anunţat vestea absolut nebună că se pregătesc să unească unele cluburi de fotbal din toate teritoriile ocupate într-un pseudo-campionat - din Doneţk, Lugansk, Herson, Melitopol, Crimeea şi chiar o parte a Georgiei". El a numit această decizie „o batjocură” la adresa  poporului ucrainean.

7:03 - Ucraina a deschis aproape 480 de cazuri de trădare de la începutul războiului. Purtătorul de cuvânt al Biroului de Investigații de Stat al Ucrainei, Tetiana Sapian, a declarat că sunt în desfășurare investigații cu privire la cei suspectați de colaborare cu Rusia.

6:52 - Invadatorii au organizat un fel de „jocuri ale foamei” pentru locuitorii din Mariupol. Din moment ce nu au altă sursă de hrană, pentru a face rost de mâncare, trebuie să se înscrie la o coadă cu două-trei zile înainte.

6:41 - Ucraina a lansat peste 1.100 de lovituri asupra armatei ruse începând cu 24 februarie. Potrivit Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, piloții au atacat echipamentele militare rusești, trupele și centrele logistice.

6:30 - Cea mai recentă infografie a situaţiei de pe front.

harta-Ucraina
Grafic realizat de The Guardian pe baza datelor ISW

6:15 - Rusia aduce tancuri suplimentare în regiunea Zaporojie. E vorba de până la 30 de tancuri T-62 staţionate în Vasilivka, un sat la aproximativ 35 de kilometri sud de Zaporojie, precizează purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Kiev.

6:06 - Fostul cancelar german Gerhard Schröder și-a retras decizia de a fi nominalizat în consiliul de administrație al Gazprom.

5:55 - Ucraina a primit deja primul miliard de dolari din pachetul de ajutor de 40 de miliarde aprobat de Congresul SUA luna trecută. Anunțul a fost făcut de ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget A. Brink.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇