Jean Claude Sangwa s-a înrolat în forțele proruse din Lugansk. Simpatia lui pentru Moscova este foarte răspândită în unele zone din Africa.
Când liderul autoproclamatei Republici Pupulare Lugansk a anunțat mobilizarea generală în regiune, pe 19 februarie, Sangwa, un student congolez de 27 de ani, și doi colegi din Congo și Republica Centrafricană s-au alăturat miliției locale pentru a lupta împotriva Ucrainei, relatează The Guardian.
"M-am înrolat fiindcă războiul a venit în republica noastră. Ce-ar fi trebuit să fac? Sunt bărbat și trebuie să lupt", a spus Sangwa, într-o rusă stricată. "Toată lumea luptă contra Rusiei", a adăugat el, întrebat de ce a ales să se alăture forțelor proruse.
Prietenii au crezut că a murit pe front
Sangwa a venit în Rusia acum doi ani pentru a studia la Rostov, un oraș aflat aproape de granița cu Ucraina. Apoi, s-a mutat în Lugansk, orașul cucerit de separatișii susținuți de armata rusă în 2014.
Prezenţa lui în Rusia a fost înlesnită de lunga tradiție a studenților africani care au venit în această țară încă de pe vremea când Uniunea Sovietică oferea burse de studii pentru tinerii din țările socialiste și comuniste de pe continentul negru.
Aproape 400.000 de africani au studiat în URSS între anii 1950 și 1990. Numărul lor a scăzut semnificativ după căderea comunismului, dar Vladimir Putin a anunțat recent că peste 17.000 de africani studiază actualmente la universitățile din Rusia.
Imediat după ce s-a înrolat, Sangwa a fost trimis pe front. A luptat două luni și, cum nu a mai dat niciun semn, mulți dintre prietenii lui africani au crezut că a murit și au postat mesaje de comemorare pe rețelele de socializare.
La trei zile după începerea războiului, pe 27 februarie, poza lui Sangwa a fost postată pe Find Your Own, canalul de Telegram creat de Ministerul ucrainean de Interne pentru a-i identifica pe militarii ruși uciși sau capturați. În postare scria că el și un alt soldat african au fost uciși de forțele ucrainene.
"Inamicul ucrainean a găsit buletinul meu de identitate și a zis că eram mort. Sunt viu, după cum puteți vedea", a spus el, revenit în Lugansk ca membru al patrulelor de stradă.
De ce țin africanii cu Rusia
Nu există dovezi că și alți soldați africani au fost trimiși în Ucraina, însă în timp ce povestea lui Sangwa e neobișnuită, sentimentele sale proruse și părerile favorabile invadării Ucrainei sunt foarte răspândite în unele zone din Africa, notează The Guardian.
"Desigur, Occidentului îi place să creadă că sancțiunile au izolat Rusia pe plan global. Și au făcut-o în ce privește comunitatea transatlantică și națiunile asiatice bogate. Dar în ochii restului lumii, în special ai continentului african, Rusia nu-i atât de izolată", a explicat Paul Stronski, specialist în problemele Rusiei la Carnegie Endowment for International Peace.
Timp de mulți ani, Moscova și-a cultivat relațiile cu liderii africani, iar în 2019 Putin a organizat primul summit ruso-african, la care au participat 43 de națiuni din Africa.
"Mulți de pe continentul african cred acum că războiul e provocat de expansiunea NATO, de politicile nesăbuite occidentale", a spus Stronski. Potrivit expertului, o parte din simpatia Africii pentru Rusia poate fi explicată de sentimentele anti-occidentale semănate de colonialismul vest-european.
"În Africa, Occidentul a fost acuzat și de folosirea dublului standard, pentru că îi pasă mai mult de Ucraina și de refugiații ei decât de celelalte tragedii din Africa și din restul lumii", a explicat Stronski.
"Putin vrea doar să-și ia țara înapoi"
Unii dintre cei mai entuziaști suporteri ai lui Putin de la începerea războiului s-au dovedit susținătorii pan-africani ai doctrinei unității africane și ai anti-imperialismului. "Putin vrea doar să-și ia țara înapoi. El nu are mâinile mânjite de sângele sclaviei și al colonialismului. Nu-i Mesia pentru mine, dar îl prefer pe el tuturor președinților occidentali", spunea Kémi Séba, un proeminent lider franco-beninez la începutul lunii martie.
Un lider al comunității nigeriene din Moscova a declarat pentru The Guardian că cei mai mulți dintre nigerieni simpatizează Rusia. "Chestiunea e complicată, dar Occidentul a împins Rusia să facă asta", a spus el.
Rusia și-a câștigat susținerea Africii și prin alianțele defensive pe care le-a dezvoltat, oferindu-le arme liderilor autocrați de pe continent și prezentându-se drept un aliat împotriva forțelor insurgente.
Mai mulți lideri africani, cel mai notoriu fiind președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, au spus deschis că ei cred că efoturile de lărgire a NATO au contribuit la acest război.
Și chiar dacă Africa va fi grav afectată de criza alimentară provocată de tăierea exporturilor de cereale din Ucraina, unii lideri de pe continent dau vina pe Occident pentru această situație, preluând teoriile Rusiei.
Cel mai recent exemplu în acest sens l-a oferit vineri președintele Senegalului, Macky Sall, actualul lider al Uniunii Africane, care a dat vina pe sancțiunile UE împotriva băncilor și produselor rusești pentru agravarea situației, inclusiv a blocadei ruse asupra porturilor ucrainene.
Un congolez admirat de propagandiști
În ciuda poziției favorabile pe care o deține în unele zone din Africa, Moscova nu a arătat încă nicio intenție de a recruta luptători de pe continent sau din alte zone ale globului, deși se confruntă cu o scădere a efectivelor militare.
Kremlinul a negat prompt informațiile potrivit cărora sute de bărbați din capitala Etiopiei, Addis Abeba, s-au prezentat în aprilie la ambasada Rusiei pentru a se înrola în armata Rusiei.
Cu toate acestea, prezența lui Sangwa în lupta împotriva Ucrainei e privită pozitiv de vocile pro-Kremlin. WarGonzo, canalul de pe Telegram administrat de popularul propagandist rus Semen Pegov, a postat pe 31 mai o înregistrare video cu Sangwa patrulând pe străzile din Lugansk, îmbrăcat în uniformă militară.
"Nu doar oamenii noștri Wagner sunt în Congo, Acum oamenii noștri din Congo sunt și ei în Lugansk", a spus Pegov, referindu-se la grupul privat de mercenari care luptă pentru Kremlin și care a fost implicat în operațiuni militare de susținere a liderilor autoritari din Mali, Republica Centrafricană și Congo.