Iohannis vede un licăr de speranţă, deşi azi avem peste 10.000 de cazuri noi de Covid: Măsurile luate de Guvern au dat rezultate

Iohannis vede un licăr de speranţă, deşi azi avem peste 10.000 de cazuri noi de Covid: Măsurile luate de Guvern au dat rezultate

Președintele Klaus Iohannis a spus, din nou, joi, că noile restricții au fost discutate cu specialiști și, deși sunt contestate de unele persoane, ele sunt necesare pentru a limita răspândirea Covid în ţara noastră.

Șeful statului susţine că măsurile impuse în urmă cu trei săptămâni au dat deja rezultate.

”Pe primul loc e sănătatea românilor. E nevoie de măsuri care vin din două zone: zona de protecție, iar aici sunt măsurile care au fost luate deja de Guvern. Al doilea pachet de măsuri se referă la mobilitate, trebuie să luăm măsurile adecvate pentru a reduce mobilitatea populației, să reducem contactul între persoanele sănătoase și cele bolnave.

Măsurile luate în urma cu câteva săptămâni deja dau primele rezultate. Nu putem spune că am reușit să îngrădim coronavirusul. Dar avem certitudinea că măsurile au dat rezultate”, a subliniat Iohannis.

ADVERTISING

Președintele arată că, dacă în urmă cu 3-4 săptămâni numărul cazurilor creștea mult de la zi la zi, acum numărul infectărilor este constant.

”Acum 3-4 săptămâni numărul de cazuri creștea foarte mult, în fiecare zi, iar acum suntem în a treia săptămână în care numărul de cazuri maxim se situează în jurul a 10 mii. Avem deja trei zile cu mai puțin de 10 mii de cazuri”, a subliniat Iohannis.

Însă, în timp ce șeful statului făcea declarații, autoritățile au anunțat un bilanț zilnic de 10.142 de cazuri noi de COVID-19, după procesarea a 35.762 de teste.

Totuși, spune președintele, există în continuare mulți bolnavi internați la Terapie Intensivă și multe decese. Din acest motiv, a fost nevoie de noi restricții, a explicat el.

”Aceste rezultate, chiar dacă există, nu au fost suficiente, fiindcă vedem că la Terapie Intensivă numărul de persoane crește, din nefericire vedem că avem un număr important de decese, mult prea mulți români mor, de aceea, s-a impus un nou set de măsuri restrictive. Înţeleg că nu sunt măsuri populare cu care sunt de acord, dar fără ele nu putem merge mai departe. Noul set de măsuri este bine gândit, sunt măsurile corecte, așteptăm rezultate peste 2-3 săptămâni”, precizează președintele.

ADVERTISING

El le-a cerut prefecților să ia în continuare decizii în funcție de evoluția pandemiei în fiecare localitate și să le explice oamenilor de ce sunt necesare, dar fără să stârnească panică.

”Am decis să dam posibilitatea autorităților locale să ia decizii în funcție de evoluția pandemiei în fiecare localitate. Unde au fost multe cazuri noi, s-au luat deja măsuri dure, avem mari orașe în care s-a dispus carantina. Aceste măsuri trebuie implementate ferm, corect, clar și explicate.

Aștept să fiți foarte fermi, nu e vorba de măsuri politice, e vorba de măsuri necesare și în joc e viața multor români. Vă cer fermitate, claritate, implicare și o bună comunicare publică până când toată lumea înțelege. Dar să nu deveniți o sursă de știri panicarde. Nu trebuie să fim panicați, trebuie să fim fermi”, a mai afirmat șeful statului.

Klaus Iohannis susţine că există, totuși, un licăr de speranță și a precizat că este posibil ca în primul trimestru al anului viitor în România să ajungă primele vaccinuri.

ADVERTISING

”Există un licăr de speranță. Au apărut știri pozitive privind vaccinurile. Este posibil să fie la dispoziția noastră în primul trimestru al anului viitor. Vom începe cu vaccinarea personalului medical”, a afirmat șeful statului.

Iohannis a convocat prefecții în videoconferință

Preşedintele Klaus Iohannis a avut azi, la Palatul Cotroceni, de la ora 13:00, o videoconferinţă cu prefecţii pe tema gestionării epidemiei de COVID-19.

Au participat și premierul Ludovic Orban, ministrul de Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, informează Administraţia Prezidenţială.

Miercuri, în România a fost prima zi cu peste 200 de morți din cauza COVID și s-au înregistrat aproape 10.000 de cazuri noi.

Totodată, în momentul de față mai avem un singur județ în scenariul verde: Vrancea, unde rata de infectare este de 1,46 de infecții la 1.000 de locuitori. În rest, toate județele au trecut de rata de 3 cazuri la mia de locuitori.

Mai mult, avem și primul județ care a ajuns la o rată de 7 infectări/ mia de locuitori: Sibiul, unde indicele a ajuns la 7,19!

Incidență de peste 6 cazuri la mia de locuitori avem în Cluj (6,9), Sălaj (6,46) și Timiș (6,52).

În aceste condiții, tot mai multe orașe au decis să intre în carantină, iar pentru altele este așteptată această decizie.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇