Ludovic Orban a evitat să ia măsuri nepopulare în pandemie de teamă că va pierde voturi. Klaus Iohannis a luat aceste măsuri considerând că procentele pierdute de PNL vor fi acoperite de cele ale USR sau PMP.
Ludovic Orban a trăit cu frica sabiei pandemiei deasupra capului şi s-a blocat în program. Klaus Iohannis s-a retras aparent şi a aşteptat momentul ca pandemia să îi furnizeze un motiv să intervină.
Ludovic Orban a avut orgoliul de a guverna singur şi frica l-a făcut să greşească. Klaus Iohannis nu are această frică pentru că ştie că o alianţă va avea nevoie de un liant şi de un moderator, iar lui i se potriveşte acest profil.
Ludovic Orban a vrut să conducă fără Iohannis şi s-a cramponat de estimări şi procente. Klaus Iohannis a găsit o modalitate prin care Ludovic Orban să fie controlat şi vorbeşte despre alianţa post electorală din jurul PNL cu aparentă detaşare.
Ludovic Orban va trece în plan secund, dacă măsurile sanitare vor reduce numărul de infectări. Klaus Iohannis va deveni câştigătorul pentru că el a luat aceste măsuri care au făcut tolerabil scrutinul pentru parlamentare.
Ludovic Orban a dovedit din nou că are o limită peste care nu poate trece, iar Klaus Iohannis a dovedit că este un jucător politic mai bun.
Din această măsurare de putere, din această înfruntare, Ludovic Orban a ieşit învins, iar Klaus Iohannis câştigător. Ca atare, poziţiile se reaşază în ordinea firească pe scena politică. Președintele va coagula majoritatea (lucru important) şi va numi premierul (lucru mai puţin important). După alegeri, preşedintele îşi va impune punctul de vedere în privinţa programului de guvernare, nu Ludovic Orban.
Premierul, cu majoritate în Parlament, va rămâne fără cea mai importantă armă pe care a avut-o la vreme de pandemie, traseismul, care i-a asigurat voturile împotriva PSD. Ludovic Orban va rămâne doar cu munca neplăcută a implementării măsurilor din programul lui Klaus Iohannis. Ludovic Orban va rămâne cu truda aducerii în ţară a banilor europeni.
Vechiul mod de a face politică se va schimba şi, în locul discursului anti-PSD pe care-l ştie mai bine ca preşedintele, Ludovic Orban va avea neplăcuta şi greaua sarcină a raportărilor şi a explicaţiilor.
Va descoperi astfel că funcţia de premier este un neplăcut program de administrator, care va cere trudă asupra hârtiilor şi lovituri de bici asupra susţinătorilor săi de partid ce vor canibaliza funcţiile ministeriale.
Dacă pentru Klaus Iohannis asta înseamnă o parte din România normală, adică scoaterea funcţiei de premier din jocul politicianist şi întoarcerea ei la origine, la cea de administrator, atunci cred că viitorul poate suna bine.