Marea diferență dintre politicienii PSD și cei din noul val al USR și PNL constă exact în modul în care-și asumă o greșeală.
Cu asta rămânem după pledoaria lui Allen Coliban (USR), 41 de ani, noul primar al Brașovului, care prezintă scuze printr-un mesaj postat pe rețelele sociale pentru că “a greșit” cu privire la faptul că a trecut în CV absolvirea Facultății de Automatică, deși realitatea era diferită.
Până la izbucnirea scandalului, în CV-urile oficiale, domnul Coliban, fiind senator USR înainte de a fi primar, avea trecut la rubrica studii că este absolvent al Facultății de Automatică din cadrul Politehnicii București și al Facultății de Management a Universității Transilvania din Brașov.
Din păcate, dintr-un motiv de neînțeles, Allen Coliban nu a spus adevărul în legătură cu studiile sale, lăsând să se perpetueze eroarea cum că a terminat această facultate.
De ce a șocat povestea lui Allen Coliban
Într-o Românie în care politicienii impostori sunt o regulă și nu o excepție, foarte mulți cu doctorate plagiate, iar alții cu diplome falsificate pentru a obține diferite funcții, povestea lui Allen Coliban a șocat mulți susținători ai USR-PLUS și nu numai.
Trebuie spus că noul primar al Brașovului a fost un elev de nota 10 la matematică. A intrat la una dintre cele mai performante facultăți de tehnologie din România, s-a angajat ca programator din primul an de facultate, iar toată cariera sa profesională a fost fără fisură.
Cum explică noul primar al Brașovului faptul că a fost exmatriculat de la facultate
E greu de înțeles de ce o persoană independentă, puternică și harnică a lăsat să se strecoare o astfel de “eroare”, cum îi spune el, în CV-ul său. Efectul a fost devastator. Aproape întreaga construcție politică pe care a realizat-o în Brașov și prin care a reușit să îndepărteze una dintre cele mai corupte administrații din țară a fost pusă sub semnul întrebării.
Mesajul său de scuze, postat pe Facebook, prin care-și asumă “neclaritatea și greșeala”, încearcă să fie un nou început.
O facultate grea pe care n-a reușit s-o termine din motive personale
Allen Coliban a terminat cinci ani de studiu ai Facultății de Automatică, pe parcursul a șapte ani calendaristici, conform propriilor declarații. Din diferite motive personale, el și-a întrerupt studiile o perioadă, apoi a revenit.
După cei cinci ani mai avea de “închis” două laboratoare din anii trei și patru, iar pentru asta, în 2005, trebuia să mai învețe încă un semestru. Pentru că s-a mutat la Brașov și avea obligații de familie urgente, nu a reușit să-și găsească timpul necesar și a renunțat, rămânând cu cei 5 ani de studiu nefinalizați.
Ședința Senatului nu s-a putut ține din lipsă de cvorum, așa că inițiativa ”Fără penali” nu a fost votată. De ce a cerut Cazanciuc prezenţa fizică şi PNL a recurs la boicot
Pentru cei care au prieteni programatori, cazul lui Allen Coliban nu este o excepție.
Facultatea de Automatică este extrem de solicitantă, profesorii au pretenții ridicate, iar studenții sunt foarte buni. Ceea ce se întâmplă e că majoritatea studenților încep să lucreze încă din primii ani, fiind recrutați masiv de companiile locale și cele din străinătate.
Mulți dintre ei nu mai au timp să meargă la cursuri, iar rata de abandon e destul de mare.
Printr-un astfel de proces a trecut și Allen Coliban, acesta absolvind mai târziu Facultatea de Management de la Universitatea din Brașov.
De ce CV-ul unui politician e de interes public și trebuie completat fără nicio fisură
În opinia mea, marea greșeală a noului primar a fost una pe care o fac mai toți politicienii din România, chiar și unii care sunt bine intenționați. Nu sunt conștienți de trecerea pragului de la viața privată la viața publică.
În momentul în care te-ai decis să intri în serviciul public, asta însemnând orice slujbă în această zonă, de la una plătită de stat la una de reprezentare, tot ce înseamnă declararea veniturilor, a studiilor și experienței profesionale, dar și a conflictelor de interese face parte din zona de interes al publicului.
Nu poți să ceri voturi sau susținere dacă oamenii nu te cunosc sau, și mai rău, te ascunzi de ei. Din păcate, lipsa de transparență e o regulă. O regulă și mai mare e dezinteresul manifestat pentru a oferi publicului toate informațiile necesare pentru a-și forma o opinie despre persoana respectivă.
Mulți oameni au reacționat negativ la dezvăluirea legată de studiile lui Coliban pentru că orizontul lor de așteptare creat în legătură cu USR și noua generație de politicieni e cu totul altul.
Oamenii nu au mari așteptări de la PSD, un partid plin de impostori care a compromis masiv instituțiile de educație prin valul de doctorate plagiate și diplome false.
O pledoarie în care își asumă întreaga responsabilitate. Va fi suficient?
Coliban nu a avut niciun profit din faptul că s-a autodeclarat absolvent de Automatică, deși nu era așa. Nu a fost mai bine plătit și nu a profitat de asta, nu a intrat într-o profesie, cum a făcut Victor Ponta care a devenit avocat în urma unui doctorat plagiat.
E aproape de neînțeles de ce noul primar al Brașovului a făcut o astfel de greșeală pe care, cum singur recunoaște, “ar fi trebuit să o clarific și să o corectez mai demult”, pentru ca apoi să adauge că “regret și îmi cer scuze”.
Întreaga sa pledoarie filmată și postată pe Facebook e una prin care arată că înțelege gravitatea faptei sale și încearcă să limiteze efectele negative.
“A fost o greșeală stupidă”, mai spune el, susținând că niciodată în CV nu a menționat că ar fi “licențiat” al Facultății de Automatică.
Vezi opiniile şi analizele SpotMedia.ro
Pentru ca lucrurile să fie clare până la capăt, în sistemul de educație din România, poți să fii absolventul unei facultăți, dar să nu ai diplomă de licență.
Licența e un examen separat care se dă după promovarea tuturor examenelor parțiale din anii de studiu. Există foarte mulți absolvenți care nu au mai susținut examenul de licență. Administrativ, după absolvire se obține o adeverință care atestă acest lucru și o foaie matricolă în care sunt trecute materiile studiate și notele obținute.
Reușita la examenul de licență este marcată prin obținerea unei diplome.
Eroarea lui Allen Coliban a fost că a trecut în CV faptul că e absolvent al facultății, dar în realitate nu era, îi lipseau note la două laboratoare. Din această cauză, la un moment dat a fost exmatriculat, o decizie administrativă, pentru că trecuse o perioadă lungă de timp, iar situația lui școlară rămăsese neclară.