Ședința Senatului nu s-a putut ține din lipsă de cvorum, așa că inițiativa ”Fără penali” nu a fost votată. De ce a cerut Cazanciuc prezenţa fizică şi PNL a recurs la boicot

Ședința Senatului nu s-a putut ține din lipsă de cvorum, așa că inițiativa ”Fără penali” nu a fost votată. De ce a cerut Cazanciuc prezenţa fizică şi PNL a recurs la boicot

Ședința de plen a Senatului, care avea pe ordinea de zi înscrise mai multe proiecte importante, nu a mai avut loc miercuri.

Motivul: lipsă de cvorum, după ce și-au înregistrat prezența doar 58 de senatori.

Anterior, PNL și USR au anunțat că vor boicota ședința, din motive diferite, chiar dacă urma să fie votată iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei "Fără penali în funcţii publice".

De asemenea, pe agenda ședinței figura și cererea de reexaminare a președintelui Iohannis privind legea care permite Parlamentului să decidă data alegerilor, și nu Guvernul.

Mesajul lui Șora în ziua votului final pentru ”Fără penali”: Este o zi hotărâtoare, ziua în care se despart apele și cad măștile. Nu mi-am pierdut speranța!

Cazanciuc voia deodată prezența fizică în Senat

Şeful interimar al Senatului, Robert Cazanciuc (PSD), a decis că şedinţa trebuie să se desfăşoare cu prezenţa fizică a parlamentarilor, pentru hotărâri referitoare la organizarea acestui for legislativ şi la raportul Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

ADVERTISING

"Avem mai multe decizii de luat în legătură cu organizarea Senatului, un raport al unei instituţii aflată în coordonarea Senatului, care aşteaptă de luni să aibă un vot din partea plenului şi asta se poate doar prin prezenţa efectivă a senatorilor. Este vorba de Comisia de monitorizare a persoanelor cu dizabilităţi.

senat-1
Foto: Inquam Photos / George Calin

Senatul nu este în vacanţă parlamentară, ci în plină sesiune. Senatorii trebuie să fie la serviciu. Faptul că PNL s-a obişnuit în ultimele trei săptămâni să nu vină la serviciu este decizia lor. Senatorii PSD au fost în plenul Senatului şi săptămâna trecută şi astăzi. Să explice PNL de ce nu vine, dacă nu vor veni", a explicat Cazanciuc, citat de Agerpres.

Liderul senatorilor USR: „Fără penali” a devenit prizonieră în Comisia Juridică. Cum vă puteţi imagina că USR se joacă cu semnăturile unui milion de oameni negociind cu PSD?

ADVERTISING

Ulterior, întrebat de jurnaliști de ce fix azi a dorit prezență fizică, când alte ședințe s-au desfășurat și în sistem online, Cazanciuc a spus că ”anumite decizii nu se pot lua online”.

PNL a boicotat ședința

Senatorul PNL Alina Gorghiu susținea, înainte de ședință, că nu cauţionează "încercarea disperată" a PSD de a anula organizarea alegerilor parlamentare din 6 decembrie. Ea preciza că PNL va boicota şedinţa de plen a Senatului.

"Nu cauţionăm încercarea disperată a PSD de a anula organizarea alegerilor parlamentare din 6 decembrie. România nu-şi permite să rămână cu acest Parlament în funcţie, un Parlament expirat, care din 21 decembrie va avea atribuţiile restrânse. (...) Aşa cum am procedat şi până acum, vom boicota şedinţa de plen a Senatului, întrucât nu vrem sa dăm posibilitatea PSD de a obţine anularea alegerilor parlamentare din 6 decembrie.

ADVERTISING

Fac apel la orice senator, însă, să nu gireze acţiunile antidemocratice ale PSD şi să nu participe la acest plen fizic, prin care se doreşte refacerea majorităţii PSD în forurile de decizie ale Senatului, lucru care se va traduce în sabotarea zilnică a guvernului, în demersuri de un populism deşănţat şi aruncarea în aer a stabilităţii financiare", a afirmat Gorghiu, citată de Agerpres.

USR propune organizarea referendumului Fără Penali odată cu alegerile parlamentare

USR voia vot prin telefon

Dan Barna, liderul USR, a spus, la rândul său, că senatorii USR nu vor participa la ședința de plen dacă nu se acceptă votul prin telefon.

”În acest moment, colegii mei din USR sunt prezenți la muncă. Suntem aici pentru ca Fără penali să devină realitate. Transmit un mesaj explicit și foarte clar: dacă nu se va lua votul prin telefon, așa cum se întâmplă de două luni în Senat, nu vom participa la această mascaradă, pentru că nu există nicio șansă să se adune cele 90 de voturi pentru ca inițiativa Fără penali să devină realitate și Parlamentul acesta să facă istorie”, spunea Dan Barna, conform Mediafax.

După ce ședința a fost amânată, Barna a spus că USR va continua lupta pentru ca inițiativa să treacă de Senat.

”Lupta continuă, nu s-a terminat! Inițiativa trebuie să devină realitate. Azi am avut încă o dată dovada că și PSD, și PNL mimează interesul pentru această inițiativă, dar de fapt sunt folosite toate tertipurile posibile pentru a nu se ajunge la acest vot fundamental”, a declarat șeful USR.

Atât PNL, cât și PSD au anunțat anterior că vor vota favorabil pentru ”Fără penali”.

„Fără penali în funcţii publice”, pe ordinea de zi a plenului Senatului. Barna: E ziua adevărului!

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇