Filosoful Mihai Șora, care de curând a împlinit 104 ani, susţine că votul secret din Parlament ar trebui eliminat.
Afirmațiile vin în condițiile în care astăzi Senatul are înscrisă pe ordinea de zi a plenului iniţiativa cetăţenească ”Fără penali în funcţii publice”.
Șora scrie pe contul său de Facebook că votul secret este un ”mecanism pervers”, care ar trebui ”eliminat dintr-o democrație funcțională”.
”Dragi prieteni,
am scris și spus de nenumărate ori: nimic, într-o democrație, nu justifică votul secret în Parlament – nici când vine vorba de vreo lege, amendament ori proiect, nici când sunt alese diverse persoane într-o funcție publică. Votul secret în Parlament este încă unul dintre acele mecanisme perverse care ar trebui eliminate dintr-o democrație funcțională, după cum ar trebui eliminate și funcțiile publice pe viață.
Am evita, astfel, ca forma cea mai firească de acces la resorturile puterii – transparența – să fie parazitată de calcule meschine, interese contrare binelui public, înșelătorii sau tare care fac, de pildă, ca „Altă Întrebare“ să înțepenească în fruntea unei instituții, în loc să dea socoteală pentru nelegiuirile sale”, se arată în postarea din mediul online.
De asemenea, filosoful subliniază că toți parlamentarii ar trebui să voteze la vedere.
”Transparența votului înseamnă nu doar ca sesiunile de vot din Parlament să fie filmate în direct și accesibile tuturor cetățenilor, ci votul însuși al fiecărui deputat ori senator să fie la vedere. Să știm, prin urmare, cu nume și prenume, cum a votat fiecare ori cine a lipsit nemotivat. Desigur, nu am evita cu totul înțelegerile din culise ori de după ușă, dar am putea cartografia mai repede și mai corect acțiunile aleșilor noștri, cinstea și respectul lor față de alegători”, mai explică Șora.
”Nu mi-am pierdut speranța”
În fine, el mai notează că, dacă inițiativa va fi votată astăzi, ea ar putea ajunge la referendum în data de 6 decembrie, când ar urma să aibă loc alegerile parlamentare. Șora dezvăluie că nu și-a pierdut speranța.
”Astăzi, inițiativa FĂRĂ PENALI ÎN FUNCȚII PUBLICE intră pe ordinea de zi în Senat. Cu 90 de voturi, inițiativa aceasta cetățenească – cu peste un milion de semnături, vă reamintesc – ar putea ajunge la referendum odată cu alegerile din 6 decembrie, iar apoi în Constituție.
Eu, unul, nu mi-am pierdut speranța, deși am motive întemeiate să fiu sceptic. Vom vedea: este o zi hotărâtoare, ziua în care se despart apele și cad măștile (atâtea câte au mai rămas)”, conchide postarea.
Ce prevede inițiativa
Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” prevede introducerea unui alineat în Constituţie la articolul 37 care spune că: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.
După dezbaterile în comisiile reunite, iniţiativa urmează să fie supusă votului plenului Senatului. Ședința începe la ora 14:00.
În cazul în care ea primeşte votul favorabil a două treimi din numărul senatorilor, Guvernul ar urma să organizeze referendumul de modificare a Constitiţiei în 30 de zile.
Pe 14 iulie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de prim for sesizat, iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”. Au fost 295 de voturi „pentru” şi o abţinere.