Dacă Dodon va câștiga la Chișinău, va fi mai ales vina românilor de acolo. Miza e statalitatea Republicii Moldova - Interviu video

Dacă Dodon va câștiga la Chișinău, va fi mai ales vina românilor de acolo. Miza e statalitatea Republicii Moldova - <span style="color:#990000;font-size:100%;">Interviu  video</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova sunt deosebit de importante, pentru că pun în joc chiar statalitatea acestei țări pentru care nimeni nu mai pare a lupta cu forță.

Iar dacă Dodon va câștiga, nu va fi din cauza Moscovei, ci a absenteismului la vot din zona pro-europeană, românească, o spune tranșant Iulian Fota, președintele Institutului Diplomatic Român, într-un dialog cu SpotMedia.ro.

Citește prima parte a interviului video - Drăgneii care se reproduc la București și lecția de la Washington. PLUS: De ce alegerea lui Biden a picat bine în UE și prost la Moscova

Dacă Dodon câștigă la Chișinău e vina românilor

Am vorbit despre alegerile din SUA și despre efectul lor în Uniunea Europeană. Urmează alegeri și la Chișinău. Cum se văd aceste alegeri de la București și de la Bruxelles?

Eu sper ca la Chișinău să avem un rezultat cel puțin la fel de bun ca acela de la Washington. Am și vrut să scriu pe Facebook zilele acestea ceva de genul: ”Te pomenești că acum câștigă și Maia Sandu alegerile!”.

ADVERTISING

Lăsând gluma la o parte, alegerile de la Chișinău sunt cruciale pentru România, pentru că sunt diferențe prea mari între Maia Sandu și Igor Dodon și, ținând cont de ce ne-a lăsat Igor Dodon să înțelegem că va avea de gând să facă, dacă va câștiga aceste alegeri, România ar trebui să fie îngrozită.

Competiția e foarte strânsă acolo. Maia Sandu a ieșit prima, dar dacă te uiți la economia votului, la ponderile celorlalți candidați, lucrurile nu sunt deloc simple și nu reiese de nicăieri că victoria Maiei Sandu ar fi garantată.

Ca să vedem o victorie a Maiei Sandu la Chișinău, pentru lucrul ăsta trebuie muncit și în primul rând trebuie să muncească cei din Republica Moldova, mai ales românii de acolo.

Să spunem un lucru: dacă Dodon va câștiga alegerile din Republica Moldova, le va câștiga mai ales datorită românilor, românii îl vor face președinte. Și românii care se definesc ca români, și românii care se definesc ca moldoveni. Deci dacă Dodon va câștiga alegerile din Republica Moldova, o va face pentru că românii noștri nu se duc la vot.

ADVERTISING

În primul tur, mai aveau scuza distribuirii voturilor. Românii au candidat la Chișinău cu mult prea multe partide, inclusiv unioniștii-  și e un aspect peste care nu vreau să trec, pentru că e de fapt un faliment al politicilor noastre pe Republica Moldova din ultimii ani – au candidat la aceste alegeri cu două sau trei partide.

Adică ei vor unirea cu țara-mamă ca obiectiv politic declarat și nu sunt capabili să se unească într-un singur partid, la Chișinău.

Din cauza acestui context intern și a acestei fragmentări pe zona românească, Dodon este candidat în continuare și are șanse să fie președintele Republicii Moldova.

Dodon va fi președintele Republicii Moldova nu că e el foarte bun sau pentru că îl susțin rușii, pentru că nici aici nu e foarte clar, e de discutat cât îl susține Rusia, ci pentru că românii sunt indiferenți la soarta propriei țări.

 De ce nu sunt convinși de mesajul pro-european al Maiei Sandu?

Orgoliile sunt foarte importante și puternice la Chișinău, dar să nu uităm că orgoliul este tot o formă de prostie.

Superficialitatea, orgoliile nemăsurate, interesul personal, dincolo de orice cauză publică, toate astea combinate dau situația din Republica Moldova.

ADVERTISING

Și, într-adevăr, neîncrederea în politicieni. Dacă ei nu se pot aduna: Maia Sandu se ceartă cu Andrei Năstase, unioniștii se ceartă între ei și după aceea te duci și le spui oamenilor să te voteze!

Dar oamenii trebuie să înțeleagă că, atunci când nu votezi, votezi. Când nu te duci la vot, tot votezi pentru cineva, poate pentru cel mai bine plasat.

Absența de la vot la alegerile acestea e un vot pentru Dodon.

Lucrurile sunt foarte clare, atunci când nu te duci la vot, e avantajat cel mai bine plasat și cel mai bine plasat, în ciuda rezultatului din primul tur, e Dodon, nu Maia Sandu, ținând cont de jocul procentelor.

Maia Sandu va fi susţinută în turul al doilea de Andrei Năstase, Octavian Ţîcu şi Dorin Chirtoacă. MAE lansează un avertisment peste Prut

Spuneați că nu știm cât îl susține sau nu Moscova pe Dodon. Dar nu poate Moscova să influențeze scrutinul nu printr-un sprijin fățiș pentru Dodon, ci prin încurajarea speculării fragmentărilor în cealaltă tabără?

Eu înțeleg că societatea din Republica Moldova a fost foarte frământată în acești ani, înțeleg dezamăgirea și aici, din păcate, pro-europenii au o vină și ei, inclusiv legată de furtul miliardului, pentru că, după părerea mea, acela a fost momentul când aspirațiile europene ale Republicii Moldova s-au prăbușit.

În acest moment, miza mare a Republicii Moldova nu mai este apropierea de Uniunea Europeană. Actuala miză a Republicii Moldova este însăși statalitatea ei.

Dintre toate statele care s-au desprins din Uniunea Sovietică, Moldova pare a fi, de departe, cel mai firav.

Uitați-vă la georgieni și la ucraineni, își apără statalitatea și independența, inclusiv cu arma în mână. Și lucrurile nu sunt bune nici la ei, dar în continuare se zbat și se luptă pentru țara lor.

În Republica Moldova avem o țară, dar nimeni nu se mai luptă pentru ea.

De ce încremeneşte politic „o ţară”. Cazul Republicii Moldova, unde pare că nimic nu se mai poate întâmpla. Dar trebuia să existe un asemenea stat?

Avem tot felul de grupări și de indivizi care se luptă pentru interesele lor personale și din păcate sunt mulți și pe partea românească, să îi zic așa, și din ce în ce mai puțini vezi la acești oameni noțiunea de țară.

Republica Moldova trăiește din mila internațională, în acest moment, în fiecare iarnă trebuie să primească bani din stânga și din dreapta, ca să treacă iarna.

Spuneți că ar fi trebuit construit un mesaj politic pe această zonă, a statalității.

Ajungem într-o zonă foarte sensibilă și delicată și unora de la noi nu le va plăcea. În Republica Moldova s-au confruntat două abordări:  abordarea geopolitică, care spune că e o luptă între Vest și Est, adică Rusia, și cea modernizatoare, pe care Maia Sandu o folosește.

Narațiunea geopolitică s-a dovedit a fi falimentară. Maia Sandu merge pe teme care sunt importante pentru toată societatea: corupție, administrație competentă, calitate mai bună a învățământului.

După părerea mea, impasul abordării geopolitice este vizibil și se vede inclusiv la împărțirea în două a voturilor pro-rusești.  Usatîi a rupt mult din voturile lui Dodon și procentul lui nu e rupt din voturile românești, moldovenești. Acela e un electorat tradițional pro-rusesc.

Or, asta arată că nici acolo ideea de Est/Vest nu mai funcționează.

S-ar putea ca dezbaterea în Republica Moldova în următorii ani să fie exact în acești termeni și părerea mea este că ar fi foarte bine, pentru că altfel vom asista la falimentul Republicii Moldova ca țară. Nu o să mai conteze cine conduce Republica Moldova, când Republica Moldova nu va fi capabilă să își asigure elementele minimale de statalitate. Ce țară e aceea în care președintele ei pune în pericol însăși integritatea teritorială? Ăsta e Dodon.

Am văzut că Renato Usatîi a înclinat în mesajele publice către Maia Sandu. E un mesaj-capcană, îi face mai mult rău?

Nu, lupta de orgolii e cea mai importantă luptă la Chișinău. Nu lupta de ideologii.

Antipatiile, confruntarea de orgolii definesc lupta politică și electorală. Usatîi vrea să îi facă în ciudă lui Dodon.

Nu știm în ce măsură electoratul lui Usatîi va urma acest mesaj și va vota pentru Maia Sandu. Eu cred că nu prea, pentru că electoratul lui e unul pro-rusesc și  cultural, identitar se simte mai confortabil cu o opțiunea pro-rusă, cum este Igor Dodon.

Mesajul este dat ca să-i facă în ciudă lui Dodon și nu s-a terminat campania, nu ne va surprinde dacă vor fi negocieri până duminică, povestea asta cu pupat Piața Independenței acoperă cultural destul de mult și spațiul Republicii Moldova.

Rusia acuză SUA că vor să instige la o revoluție în Republica Moldova, ”după modelul Belarus”

Contează în vreun fel ce spune Bucureștiul zilele acestea în legătură cu Republica Moldova?

Eu cred că există un orizont de așteptare în Republica Moldova. Există un orizont de așteptare la nivelul Maiei Sandu, la nivelul intelectualității române. În primul tur, nu am văzut un mesaj anume.

Nu ar fi înțelept să lăsăm toată această săptămână să treacă fără ca noi să ne exprimăm.

Iohannis, fericit că Maia Sandu e în turul doi al prezidențialelor din R. Moldova: Vom fi atenți să fie alegeri libere

Nu trebuie să spună cineva că Bucureștiul este anti-Dodon, dar Bucureștiul are o responsabilitate și cred că ar fi mai bine de spus clar, tranșant, asumat.

Dacă Dodon va câștiga, va fi extrem de agresiv, va face tot ce va putea pentru a stresa România. Miza acestor alegeri din Republica  Moldova este extrem de mare.

Dincolo de alte mesaje, iată un mesaj pe care România, prin toate vocile ei importante, ar putea să îl dea: Duceți-vă la vot, nu există cale într-o democrație decât participarea la vot!

Citește interviurile și editorialele semnate de Magda Grădinaru


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇