Îngrijorări nucleare la Zaporojie. Ce i-a zis Putin șefului AIEA

Îngrijorări nucleare la Zaporojie. Ce i-a zis Putin șefului AIEA

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis şefului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, că situaţia de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie este „îngrijorătoare”, însă este „deschis dialogului”.

La o întâlnire care a avut loc la Sankt Petersburg difuzată de televiziunea de stat rusă, Putin i-a spus lui Grossi că Moscova este deschisă dialogului şi va discuta „toate problemele” referitoare la operaţiunile instalaţiei nucleare.

„Vedem că astăzi există elemente ale unei politizări excesiv de periculoase a tot ceea ce are legătură cu activitatea nucleară”, a declarat Putin înainte de întâlnirea sa cu şeful AIEA.

ADVERTISING

„Sperăm că, datorită eforturilor dumneavoastră (n.r. Grossi), vom putea reduce toată retorica şi vom aduce la normal acest domeniu al cooperării noastre, în pofida tuturor turbulenţelor şi proceselor complexe care au loc pe scena mondială”, a mai subliniat el.

Preşedintele rus s-a declarat „fericit să discute toate problemele care sunt de interes comun pentru ruşi şi care pot chiar îngrijora pe cineva”, oferind exemplul situaţiei centralei nucleare ucrainene Zaporojie.

„În orice caz, suntem deschişi acestui dialog şi ne bucurăm să vă vedem (n.r. pe Grossi)”, a precizat liderul rus.

ADVERTISING

La rândul său, directorul AIEA a declarat că discuţia este „foarte importantă şi indispensabilă", întrucât există „probleme privind securitatea nucleară, mai ales la centrala Zaporijie.

„După cum ştiţi, am depus eforturi în încercarea de a evita un accident nuclear care poate avea efecte majore în general şi în special în această regiune", a subliniat Rafael Grossi.

Anterior întâlnirii celor doi, Energoatom, compania de stat pentru energie nucleară din Ucraina, a anunțat că Valerii Martiniuk, director general adjunct pentru resurse umane la centrala nucleară, a fost răpit de forţele ruse.

ADVERTISING

Oficialii ucraineni au exprimat temeri că Martiniuk ar putea fi torturat pentru a oferi informaţii din dosarele personalului de la Zaporojie și astfel „personalul ucrainean să fie forțat să lucreze pentru Rosatom (furnizorul de energie nucleară de stat rus), cât de curând posibil".

Energatom a făcut apel la şeful AIEA să „ia toate măsurile posibile” în vederea eliberării imediate a lui Martiniuk.

În septembrie, directorul general al centralei nucleare Zaporojie a fost reţinut de Rusia după ce a plecat de la centrală şi se îndrepta spre oraşul Enerhodar. Ihor Murashov a fost ulterior eliberat, a confirmat AIEA.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇