Guvernul francez trimite câini polițiști să vâneze ploșnițele din metrou: „Nu este nevoie de psihoză sau frică”

Guvernul francez trimite câini polițiști să vâneze ploșnițele din metrou: „Nu este nevoie de psihoză sau frică”

Transportul în comun din capitala Franței va fi verificat cu câinii forțelor de ordine, deși ministrul francez de resort a subliniat că nu există nicio dovadă a infestării cu ploșnițe.

Câinii specializați în adulmecare vor fi folosiți la inspectarea trenurilor și a metroului din Paris, după ce s-a semnalat în mai multe rânduri apariția ploșnițelor în transportul public din capitala Franței, a anunțat ministrul francez al Transporturilor, Clément Beaune.

Acesta a ținut, însă, să sublinieze că nu există nicio dovadă a unei infestări a transportului public. Beaune a spus că în ultimele săptămâni operatorul de transport public din Paris, RATP, a primit aproximativ 10 sesizări ale călătorilor despre ploșnițe, iar operatorul feroviar național, SNCF, a înregistrat 37 de plângeri, însă verificările nu au găsit nicio dovadă a prezenței insectelor.

ADVERTISING

„Când există o problemă, ne ocupăm de ea, nu o vom nega. Nu există niciun focar de ploșnițe în transportul în comun. Nu există nicio reapariție a ploșnițelor", a spus ministrul, miercuri, după o întrunire de urgență cu operatorii de transport, cărora le-a solicitat să-l informeze cu privire la măsurile luate și să facă mai mult pentru protecția călătorilor.

Un val de dezgust a cuprins Franța după apariția mai multor imagini cu ploșnițe prezente în metroul parizian, în trenurile de mare viteză și în aeroportul Charles de Gaulle. Au existat sesizări și despre atacuri ale ploșnițelor în sălile de cinema și chiar în școli, notează The Guardian.

Companiile care vând insecticide au înregistrat o creștere a cererii, iar mulți pasageri preferă să nu mai ia loc în mijloace de transport în comun, de teamă că vor duce ploșnițe acasă.

În spațiul public au apărut solicitări ca această „criză a ploșnițelor", reală sau imaginară, să fie rezolvată înaintea Jocurilor Olimpice de anul viitor pe care Parisul le va găzdui.

După întâlnirea de miercuri, Beaune a anunțat că toți operatorii de transport public își vor îmbunătăți procedurile privind curățenia și a subliniat că echipele de câini specializați în adulmecare sunt cel mai bun mijloc de depistare a ploșnițelor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La fiecare trei luni, toate datele despre ploșnițe și toate cazurile de infestare confirmate vor fi date publicității. „Transparența totală va aduce încredere totală", a spus el, adăugând că „nu este nevoie de psihoză sau frică".

Ploșnițele, care începuseră să dispară din locuințe în anii '50, au reapărut în ultimele decenii, pe măsură ce urbanizarea și călătoriile internaționale s-au dezvoltat galopant. Insectele, care pot ajunge la o lungime de 5 mm și 3 mm lățime, au devenit foarte rezistente la tratamentele chimice. Pot fi prezente în saltele, haine și bagaje, iar noaptea își părăsesc habitatul pentru a se hrăni cu sânge uman, provocând deseori suferință psihologică, probleme de somn, anxietate și depresie.

ADVERTISING

Cotidianul Le Parisien a publicat recent un articol pe prima pagină despre panica stârnită de ploșnițe, numind această situație o formă de „teroare internă".

Probleme cu ploșnițele există și dincolo de Canalul Mânecii. Compania de insecticide Rentokil estimează o creștere de 65% de la an la an a infestărilor în Marea Britanie.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇