Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) își exprimă dezaprobarea față de neparticiparea României la Târgul Internațional de Turism de la Paris (IFTM Top Resa), care are loc în perioada 3-5 octombrie.
Această decizie, cauzată de procedurile de achiziție, va avea un impact negativ asupra promovării și dezvoltării turismului românesc, așa cum a fost și decizia anulării participării României, cu stand, la Târgul International de la Berlin (ITB), subliniază ANAT.
În replică, ministrul Ştefan Radu Oprea susţine că organizatorii francezi sunt de vină pentru că... ne-au cerut plata în avans.
IFTM Top Resa este unul dintre cele mai importante târguri internaţionale de turism ale Europei, cu tradiţie din 1979. La actuala ediţie sunt prezente 170 de destinaţii, 1.400 de branduri turistice din toată lumea şi vor fi organizate 80 de conferinţe şi workshopuri. România însă lipseşte.
”Cu atât mai mult, România se promovează la Paris cu colantări pe 17 autobuze turistice și pe 100 de panouri publicitare, ceea ce este meritoriu. Însă degeaba ne promovăm ca țară, dacă touroperatorii și companiile de turism nu au acces la târgul international de turism de la Paris, în mod oficial, în standul României. Mai precis, degeaba ne promovăm, dacă nu se creează parteneriate și nu are cine să vândă”, se arată într-un comunicat ANAT remis marţi SpotMedia.ro.
ANAT atrage atenția asupra importanței turismului pentru economia României și subliniază că este imperativ să avem miniștri calificați și bine pregătiți pentru a promova și dezvolta turismul românesc.
”Este a doua oară, anul acesta, când lipsim la un târg international de mare anvergură, primul fiind ITB Berlin. Asociația Națională a Agențiilor de Turism consideră că ministerul de resort trebuie să modifice urgent procedurile de achiziție. În 2024 nu trebuie să se mai repete aceste eșecuri, pentru a fi asigurate participările României la târgurile internaționale de turism.
ANAT își exprimă dezamăgirea pentru a doua ratare a participării la un eveniment de mare anvergură europeană pentru promovarea României. Această absență a creat perturbări în organizarea firmelor de incoming și de turism. Au fost adresate, anul acesta, și cu multe luni înainte, invitații la întâlniri în stand care trebuie anulate, au fost rezervate bilete de avion și cazare”, declară Adrian Voican, vicepreședinte ANAT și coordonator al Comisiei de Incoming a ANAT.
ANAT solicită autorităților să acționeze responsabil și să depășească obstacolele care împiedică participarea României la târgurile internaționale de turism, inclusiv prin demararea schimbării procedurilor.
”Dacă România nu își depășește neputința și nu vom putea să ne concentrăm pe promovare internațională, vom rămâne la 1,5 milioane de turiști străini pe an. Dacă avem în vedere că jumătate reprezintă turism de afaceri, înseamnă că reușim să aducem sub 1 milion de turiști/an pentru vacanțe, ceea ce este aproape… patetic”, se mai arată în comunicat.
Explicaţii de la ministrul Oprea
Ministrul Turismului, Ştefan Radu Oprea, a venit miercuri cu nişte explicaţii.
”De ce s-a întâmplat acest lucru? Pentru că organizatorii au schimbat regula jocului în timpul jocului, adică au solicitat plata în avans, ceea ce nu este permis de legislaţia românească în vigoare.
De altfel, până în data de 21.07.2023, când organizatorii au introdus noua regulă, motivată de incidentele de plată generate de alţi expozanţi din alte ţări, participarea şi standul României erau confirmate”, explică ministrul Turismului, pe Facebook.
România a participat în trecut la acest târg de turism de la Paris, plătind după desfăşurarea acţiunii, precum şi în cursul acestui an la alte două târguri de profil din Franţa: Salonul Mondial de Turism desfăşurat la Paris în perioada 16-19 martie şi Les Thermalies, 19-22 ianuarie, tot la Paris, mai spune ministrul.
”Pentru ca astfel de incidente să nu se mai repete, lucrăm în acest moment la un act normativ care să permită plata în avans pentru participarea la târguri şi expoziţii.
Însă avem şi o veste bună: Institutul National de Statistică arată că numărul sosirilor turiştilor străini a crescut cu 18,9% comparând luna august 2023, cu august 2022”, mai spune Ştefan Radu Oprea.