Guvernul a prelungit starea de alertă cu 30 de zile. Se pot organiza evenimente sportive și culturale test

Guvernul a prelungit starea de alertă cu 30 de zile. Se pot organiza evenimente sportive și culturale test

Guvernul a prelungit luni starea de alertă cu 30 de zile, a anunțat secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat.

Potrivit acestuia, a fost eliminată interdicţia participării la pelerinaje şi procesiuni religioase.

”A avut loc şedinţa CNSU, urmată de şedinţa de Guvern pentru aprobarea stării de alertă pentru încă o lună, începând cu data de 13 mai.

Ca elemente de noutate s-a decis permitrea circulaţiei persoanelor în 13 mai 2021, intre orele 2-5 dimineaţa pentru Ramadan. Este eliminată restricția privind participarea la organizarea de procesiuni și / sau pelerinaje religioase legată de domiciliu sau reședință.

ADVERTISING

Se va permite organizarea de procesiuni și sau pelerinaje religioase numai cu respectarea regulilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătății și al Secretariatului de Stat pentru Culte”, a declarat Raed Arafat.

Evenimente sportive și culturale test

Șeful DSU a mai spus că se pot organiza competiții sportive ca evenimente test/pilot, cu aprobarea CNSU, pe baza propunerii Ministerului Sportului.

”Participarea va fi permisă doar pentru cei vaccinați sau pentru cei care se află în zilele 15-90 ulterioare confirmării cu Covid, sau în cazul prezentării unui test PCR efectuat cu 72 de ore înainte. La solicitarea Ministerului Sănătății s-a mai adăugat și testul antigen efectuat de cineva autorizat, cu 24 de ore înainte”, a spus Arafat.

ADVERTISING

Totodată, s-a decis ca ”organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și / sau concerte să se poată desfășura cu participarea publicului peste 50% din capacitatea maximă a spațiului doar ca evenimente test sau pilot”.

Este nevoie însă de aprobarea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pe baza propunerii Ministerului Culturii și cu avizul Ministerului Sănătății.

Regulile privind testele PCR, antigen sau pentru persoanele bolnave în ultimele 90 de zile, rămân similare cu cele de la evenimente sportive.

ADVERTISING

Raed Arafat a ținut să precizeze că populația nu va fi împărțită între vaccinați și nevaccinați.

”Noi vorbim despre evenimentele test/pilot. Noi nu împărțim populația între vaccinați și nevaccinați. Există cele 3 variante de populație vaccinată, testată sau care au avut boala în ultimele 90 de zile, dar nu în ultimele 15 zile.

Nu vrei să te vaccinezi, te testezi, deci ai alternativa, deci nu putem spune că noi forţăm populaţia să vină doar vaccinată”, a completat Arafat.

Briefing de presă la finalul ședinței de Guvern din 10 mai #RaedArafat #SedintadeGuvern #PalatulVictoria

Briefing de presă la finalul ședinței de Guvern din 10 mai #RaedArafat #SedintadeGuvern #PalatulVictoria

Publicată de Guvernul României pe Luni, 10 mai 2021

Citește articolele zilei pe SpotMedia:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇