Într-o singură lună, salariile celor peste 3.000 de angajați din cele 7 primării ale Capitalei costă aproape 6 milioane și jumătate de euro.
Primarii de sector și directorii au salarii similare. În schimb, în funcție de primăria în care lucrează, angajații fără funcții de conducere iau lefuri mai mari sau mai mici.
Iată câți oameni lucrează în fiecare dintre primării și cât îi costă pe bucureșteni salariilor acestora.
Cel mai mare angajator este Primăria Generală. În februarie, această instituție avea 1.040 de persoane pe statele de plată, dintre care 854 de funcționari.
Cei mai puțini angajați avea, în aceeași lună, Primăria Sectorului 6: doar 233 de persoane, dintre care 187 de funcționari.
Iată și câte persoane lucrau la celelalte institiții, în februarie:
- Primăria Sectorului 2 - 330 de angajați (din care 260 de funcționari publici)
- Primăria Sectorului 3 - 994 de angajați (din care 597 de funcționari publici)
- Primăria Sectorului 4 - 612 angajați (din care 549 de funcționari publici)
- Primăria Sectorului 5 - 569 de angajați (din care 530 de funcționari publici)
Primăria Sectorului 3 are un număr neobișnuit de mare de angajați, aproape la fel de mulți ca Primăria Generală. În context, am cerut instituției să ne comunice dacă printre cei 994 de salariați se numără și polițiștii locali.
Instituția ne-a transmis că are nevoie de nu mai puțin de 30 de zile ca să ne comunice această informație.
Per total - din datele comunicate la solicitarea SpotMedia.ro, cele 7 primării, fără companiile din subordine, aveau în februarie aproape 3.100 de salariați, din care puțin peste 2.400 erau funcționari publici.
Pentru a-și plăti angajații, cele 7 primării au cheltuit, în luna februarie, nu mai puțin de 31.623.018 lei (echivalentul a peste 6,45 milioane de euro).
Ce salarii dă fiecare dintre cele 7 primării de sector
Cele mai mari salarii sunt, de departe, la Primăria Generală.
În această instituție, în februarie, salariul mediu brut a fost de 10.707 lei. Adică aproape dublu față de salariul mediu brut înregistrat la nivel național în februarie și care, potrivit INS, a fost de 5.497 de lei.
Iată cum stau lucrurile și la cele 6 primării de sector.
Cele mai mari salarii s-au plătit la Primăria Sectorului 1. În februarie, salariul mediu brut în instituție a fost de 8.654 de lei, cu peste 57% mai mare decât salariul mediu brut la nivel național.
Bine plătiți sunt și salariații Primăriei Sectorului 2. Aici, în februarie, salariul mediu brut a fost de 8.173 de lei, cu 48% mai mare decât salariul mediu brut național.
Primăriile sectoarelor 3, 4 și 5 plătesc, însă, mult mai puțin.
Cel mai mic salariu mediu brut l-a raportat, în februarie, Primăria Sectorului 4: 5.678 lei, cu numai 3% mai mare decât salariul mediu brut național.
La Primăria Sectorului 3, salariul mediu brut a depășit, în februarie, cu puțin 5.900 lei, cu 8,7% peste salariul mediu național.
Iar la Primăria Sectorului 5, salariul mediu brut a fost de 6.077 de lei, cu 10,5% mai mare decât salariul mediu brut național.
În cele din urmă, la Primăria Sectorului 6, în februarie, salariul mediu brut a fost de 7.483 lei, cu 36% mai mare decât salariul mediu național.
Cât încasează primarii și directorii și ce salarii iau angajații fără funcții
Cei 6 primari de sector iau în jur de 10.951 de lei pe lună, la care se adaugă – în cazul celor care sunt implicați în proiecte europene – un spor lunar de circa 2.700 de lei.
Primarii sectoarelor 2,3 și 6 încasează lunar această sumă în plus.
La nivel de director și șef de serviciu, multe salarii sunt similare – cuprinse între 8.000 și 11.000 de lei pe lună – indiferent de primăria care le plătește.
În schimb, salariile pentru funcțiile de execuție diferă destul de mult, de la o primărie la alta. De aceea, există și o diferență foarte mare între nivelul mediu al salariilor din cele 7 primării.
De fapt, salariile angajaților plătiți din fonduri publice sunt calculate prin mecanisme stabilite de lege.
Dar și conducerea primăriei are rolul ei în stabilirea salariilor. Spre exemplu, unele dintre primării plătesc sporuri în plus.
În ce primării e cel mai primejdios să lucrezi
Atât Primăria Generală, cât și primăriile de sector le plătesc angajaților diverse sporuri salariaților.
Printre ele se numără: sporul de handicap (în procent de 15% din salariul brut), sporul de lucru la contracte europene (până la 25% în plus din salariu), sporul de participare la comisii de evaluare, sporul de utilizare a registrului electoral etc.
3 dintre primării - adică Generala și cele ale sectoarelor 2 și 4 - le plătesc tuturor angajaților lor spor de condiții vătămătoare sau periculoase de muncă.
La Primăria Generală și la Primăria Sectorului 2, sporul se acordă în cuantum de 15% din salariul brut de bază al fiecărui angajat. Iar la Primăria Sectorului 4, sporul se acordă în procent de 10% din salariul de bază al angajaților.
Vorbim, deci, despre aproape 2.000 de salariați care au încasat, doar în luna februarie, în jur de 1,8 milioane de lei sub forma acestui spor.
Până la momentul publicării acestui material - în ciuda solicitărilor insistente ale SpotMedia.ro - atât Primăria Generală, cât și Primăria Sectorului 4 au evitat să facă publice informațiile privind factorii vătămători care le pun sănătatea în pericol funcționarilor și care justifică acordarea sporurilor.
Singura care a acceptat să fie transparentă a fost Primăria Sectorului 2. Instituția ne-a transmis că angajații săi - deși lucrează în mare parte într-o clădire modernă din apropierea Pieței Obor - sunt supuși mai multor riscuri.
Este vorba despre: radiații electromagnetice și depășirea nivelului de zgomot, germeni mezofili (care ajung în aer de la oamenii din incintă – n.red.), fungi și microorganisme periculoase, dar și depășirea concentrației de pulberi și a concentrației ozonului.
Primarul Radu Mihaiu (USR PLUS) a precizat pentru SpotMedia.ro că vrea să ceară noi măsurători și refacerea rapoartelor în baza cărora se acordă acest spor. Dar că, potrivit legii, sporurile urmează să se acorde ca până acum și în următoarele 90 de zile de la expirarea stării de alertă.
Una dintre marile probleme ale sporului de condiții vătămătoate este că el se acordă procentual din salariu. Iar asta înseamnă că - dintre toți salariații care lucrează în același loc - cea mai mare compensație pentru condiții vătămătoare de lucru o va încasa cel care are deja leafa cea mai mare.
Și e greu sau chiar imposibil de demonstrat că sănătatea acelei persoane e cea mai afectată de condițiile în care lucrează.
Rămâne să aflăm cum va evolua numărul de salariați și nivelul salariilor din primării.
Spre exemplu, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a promis că va începe o restructurare a aparatului administrativ, pentru reducerea de cheltuieli și pentru a îndepărta ”clanurile” angajate în administrație, de-a lungul anilor.
O restructure a promis și Nicușor Dan, la nivelul Primăriei Generale. Până acum, însă, Primăria Capitalei nu a comunicat că s-ar fi luat vreo măsură, în acest sens.
Citește și: