Un afacerist cu origini iraniene amenință că va cere 200 de milioane de euro dacă Primăria Sectorului 2 nu-l lasă să construiască blocuri turn peste o fostă bază sportivă

Un afacerist cu origini iraniene amenință că va cere 200 de milioane de euro dacă Primăria Sectorului 2 nu-l lasă să construiască blocuri turn peste o fostă bază sportivă

Omul de afaceri cu origini irainere Manochehr Saadati – Sohi amenință că va cere despăgubiri de 200 de milioane de euro în instanță de la Primăria Sectorului 2, în cazul în care instituția nu îi permite să construiască 5 blocuri turn.

Nu oriunde, ci pe suprafața fostei baze sportive a RADET, care acum e stadion de mici dimensiuni.

Iată cum s-a ajuns în această situație și ce urmează.

Fosta bază sportivă a RADET din nordul Capitalei este de foarte multă vreme râvnită de dezvoltatorii imobiliari.

Suprafața respectivă se întinde pe 39.000 de metri pătrați și este amplasată în nordul Capitalei. În sud, lotul de teren este mărginit de Șoseaua Fabrica de Glucoză. Iar de o parte și de cealaltă, terenul are ieșiri la Calea Floreasca și la Strada Barbu Văcărescu.

Terenul a aparținut fostei RADET. Doar că pe 17 octombrie 2002 Consiliul General a dat terenul Primăriei Sectorului 2. În scurtă vreme, cei 39.000 de metri pătrați au fost revendicați. Iar în 2004 suprafața s-a și retrocedat.

De ce nu s-au construit încă blocuri peste fosta bază sportivă

Potrivit regulilor din Planul Urbanistic General (PUG) din 2000, nici proprietarul și nici altcineva nu putea construi acolo orice. Suprafața era încadrată în categoria bazelor sportive (notate pe planșele de urbanism cu V3B).

ADVERTISING

Or, asta însemna că se puteau construi clădiri cu înălțime mică, doar pe cel mult o treime din teren.

Iar câtă vreme suprafața își păstra destinația de loc pentru sport, nimeni nu putea ridica blocuri. Pe suprafața respectivă se putea construi, dar numai pe cel mult o treime din teren. Și se puteau ridica doar clădiri cu înălțime mică.

În plus, fără schimbarea destinației suprafeței, cu greu s-ar fi putut ridica acolo clădiri care să le aducă proprietarilor profituri de sute de milioane de euro.

fosta-baza-sportiva-RADET
Fosta baza sportivă RADET și cum i s-ar fi schimbat destinația, dacă PUZ S2 n-ar fi fost suspendat la inițiativa lui Nicușor Dan. Sus, captură de pe Google Earth. În stânga jos, incadrarea suprafeței în PUG. Iar în dreapta jos, incadrarea suprafeței în PUZ Sector 2, care e suspendat.

În 2017, însă, Primăria Sectorului 2 – pe atunci condusă de Mugur Mihai Toader (PSD) și Dan Cristian Popescu (fost liberal trecut la PSD) – a contractat societatea URBE 2000 SRL pentru a face un plan urbanistic zonal coordonator.

Iar acest document schimba statutul fostei baze sportive a RADET din V3b în CB 3.1. Potrivit regulamentului, asta înseamnă ”subzona polilor urbani principali care grupează funcțiuni complexe”. Adică acolo s-ar putea construi clădiri cu înălțime maximă nelimitată care să ocupe 70% din teren.

ADVERTISING

La solicitarea SpotMedia.ro, cel care deține societatea care a creat acel PUZ, adică arhitectul Constantin Enache, a explicat că ”spațiile verzi n-ar trebui totuși veșnicite” în documentațiile de urbanism și că orașului ar trebui să i se permită să se dezvolte.

Cu o lună înainte de alegerile locale din septembrie 2020, cu voturile majorității PSD și ALDE, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a adoptat acest PUZ.

El a fost ulterior atacat în instanță. La instrumentarea uneia dintre acțiuni a participat chiar actualul primar al Sectorului 2, Radu Mihaiu (USR PLUS).

Ulterior, Radu Mihaiu a explorat posibilitatea de a menține în vigoare PUZ Sector 2 parțial, doar pentru unele obiective de interes public.

Dar până la urmă, după discuții tensionate, pe 26 februaire, CGMB a suspendat PUZ Sector 2, alături de PUZ -urile sectoarelor 3, 4, 5 și 6.

Consilierii generali au decis că suspendarea PUZ-urilor nu va afecta acele certificate de urbanism deja emise și nici autorizațiile de construire eliberate sau în curs de eliberare în baza lor.

ADVERTISING

În schimb, de la momentul suspendării, s-a decis ca pentru proiectele care au deja certificate de urbanism, să se analizeze situația. Și să se dea undă verde numai pentru acele proiecte care nu fac rău comunității.

Dezvoltatorii imobiliari declanșează ”războiul rece” împotriva primăriilor de sector

Abia s-a suspendat PUZ Sector 2, că un om de afaceri de origine iraniană pe nume Manochehr Saadi - Sohi a și notificat Primăria Sectorului 2 că va cere despăgubiri uriașe în cazul în care nu i se va permite să construiască pe locul fostei baze sportive RADET.

Mai exact, în documentul remis către Primăria Sectorului 2 și consultat de SpotMedia.ro, Manochehr Saadi - Sohi menționează că a cerut certificat de urbanism pentru 5 blocuri înalte pe care vrea să le construiască peste fosta bază sportivă a RADET.

Acestea - susține Manochehr Saadi - Sohi - ar urma să ocupe doar 20% din suprafață, în vreme ce restul de 80% din spațiu ar urma ”să fie deschis publicului” prin amenajarea ca spațiu verde.

În notificare, Manochehr Saadi - Sohi susține că se așteaptă ca primăria de sector să îi elibereze certificatul de urbanism solicitat, astfel încât toată lumea să aibă de câștigat. În caz contrar, întreprinzătorul de origine iraniană susține că va cere despăgubiri de 200 de milioane de euro. Suma ar reprezenta-o profitul pe care nu l-ar mai obține dacă nu construiește cele 5 clădiri înalte pe terenul fostei baze sportive RADET.

Mai multe puteți afla citind integral documentul prin care Manochehr Saadi - Sohi încearcă să convingă Primăria Sectorului 2 să îi elibereze documentație de urbanism pentru a ridica 5 blocuri pe terenul situat între Calea Florească, strada Barbu Văcărescu și Șoseaua Fabrica de Glucoză:

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a semnalat pe rețelele de socializare primirea acestui document și a ameninițărilor din partea lui Manochehr Saadi - Sohi și susține că nu se va lăsa intimidat.

Domnul Saadathi Sodi Manochehr, unul dintre principalii beneficiari ai aprobării PUZ Sector 2 de către Firea (fiind...

Posted by Radu Mihaiu on Thursday, March 11, 2021

”Planul Urbanistic General nu permite construirea de locuițe sau birouri (pe suprafața fostei baze RADET – n.red.), ci doar activități sportive.

În condițiie în care spațiul verde pe cap de locuitor in Sectorul 2 este mult sub media europeana, apreciez că nu putem distruge spații verzi pentru blocuri, fie ele și turn.

”Din punctul meu de vedere, acolo trebuie sa fie spațiu verde.
(Suprafața – n.red.) face parte din salba de lacuri și pierderea acestui spațiu verde îi afectează pe toți locuitorii”, a precizat primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, pentru SpotMedia.ro.

Cine este Manochehr Saadi - Sohi

Manochehr Saadi - Sohi a devenit cunoscut în România ca producător al pateului Antrefrig.

Potrivit Rise Project, omul de afaceri cu origini iraniene este prieten cu Codrin Ștefănescu și fost partener de afaceri cu Dragoș Săvulescu.

Numele cetățeanului de origine iraniană apare în afacerea cu Parcul Verdi. Potrivit jurnaliștilor de investigație citați, Manochehr a cumpărat ieftin teren în parc și ulterior l-a vândut scump, în 2018, primăriei conduse de Gabriela Firea.

De asemenea, omul de afaceri de origine iraniană a fost unul dintre principalii beneficari ai exproprierilor pe care Primăria Capitalei le-a făcut pentru a supralărgi Șoseaua Fabrica de Glucoză. Potrivit cifrelor prezentate anterior de PMB, el încasase peste 3 milioane de euro de pe urma acelei exproprieri.

Omul de afaceri deține proprietăți în Satul Francez din nordul Capitalei și e asociat în mai multe firme, potrivit portalului listăfirme.ro. Printre ele: Persepolis Development SRL, Paladian Estate SRL, Galleria Shoping Center.

Manochehr Saadi - Sohi a povestit pentru Rise Project că este de multă vreme om de afaceri și că a existat o perioadă în care ”tot ce atingea se transforma în aur”.

Citește și:

Capitala rechinilor imobiliari: Bucureștenii se luptă cu Primăria Sectorului 1 pentru spațiu verde și aer curat. Aranjamentul financiar pentru realizarea PUZ ridică mari semne de întrebare (Document)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇