Eco Civica și Salvați Bucureștiul au pierdut un proces pe care Nicușor Dan s-a bazat ca să oprească abuzurile imobiliare din Sectorul 4. Cum s-a ajuns aici și ce urmează

Eco Civica și Salvați Bucureștiul au pierdut un proces pe care Nicușor Dan s-a bazat ca să oprească abuzurile imobiliare din Sectorul 4. Cum s-a ajuns aici și ce urmează
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Asociația Salvați Bucureștiul și Fundația Eco Civica au pierdut definitiv procesul pe care s-a bazat Nicușor Dan atunci când a cerut suspendarea PUZ-ului zonei de sud a Sectorului 4.

În consecință, pe o zonă de sere se vor construi blocuri înalte. Rămâne să aflăm și ce se întâmplă în restul sectorului.

Zona de sud a Sectorului 4 e deja supraaglomerată. Mai mulți dezvoltatori imobiliari au construit acolo mii de apartamente, în blocuri îngrămădite și fără suficiente spații verzi.

Iar PUZ-ul zonei de sud a Sectorului 4 – pe care Consiliul General l-a suspendat deja, la solicitarea lui Nicușor Dan - prevedea că pe majoritatea spațiile serelor din Berceni urma să se poată construi.

Or - după cum a explicat Nicușor Dan încă din 2018, pe vremea când era președinte al Asociației Salvați Bucureștiul (ASB) - pe respectivele suprafețe n-ar trebui ridicate construcții din beton, din mai multe motive.

Unul e că le-ar scădea calitatea vieții oamenilor care locuiesc deja acolo. Un alt motiv e că astfel de construcții ar fi ilegale, potrivit Legii 24/2007.

În această lege se menționează clar, încă din anul 2012, că serele sunt considerate spații verzi. Ele pot fi desființate, la nevoie. Dar în locul lor ar trebui amenajate tot spații verzi. Nicidecum n-ar trebui construite cartiere de blocuri sau alte clădiri masive.

ADVERTISING

În 2018, Asociația Salvați Bucureștiul și Fundația Eco Civica au dat în judecată mai multe instituții și firme, în încercarea de a opri ridicarea unor construcții în această zonă.

ONG-urile s-au îndreptat împotriva primăriei conduse de Gabriela Firea și Consiliului General care adoptaseră PUZ-ul zonei de sud a Sectorului 4.

De asemenea, s-au îndreptat împotriva dezvoltatorilor care voiau să construiască în zonă. Printre cei acționați în judecată de cele 2 ONG-uri se numără și asociații firmei Top House Imobiliare SRL.

proces-pierdut-de-Asociatia-Salvati-Bucurestiul

Top House se numește și ansamblul de locuințe construite în Metalurgiei Park de Robert Nica, despre care presa a scris că ar fi unul dintre liderii grupării interlope Clanul Sportivilor.

De altfel, Nica e și acționar în firma cu care s-au judecat cele două ONG-uri.

Top-House-imobiliare

Cotidianul Libertatea a relatat, pe larg, despre lumea violentă a lui Nica, despre un chef cu manele la care acesta fost înjughiat și despre răfuielile Sportivilor cu Clanul Cămătarilor.

Pentru România te iubesc, Nica a spus că, din punctul său vedere, nu e liderul unei grupări.

Asta, pentru simplu motiv că fiecare dintre oamenii cu care lucrează are propriile afaceri. Or, asta înseamnă că respectivii își urmăresc propriile interese alături de el. Și nu au ca singur scop să servească un lider, așa cum se întâmplă, spre exemplu, în cazul mafiei.

ADVERTISING

După aproape 3 ani de judecată, pe 24 aprilie, Curtea de Apel București a dat o hotărâre definitivă în acest caz. Pe scurt: Asociația Salvați Bucureștiul și Fundația Eco Civica au pierdut.

Așa că pe locul fostelor sere - pe care și asociațiile, dar și Nicușor Dan și-au dorit spațiu verde - se va putea construi.

Și cel mai probabil se vor face blocuri. În PUZ-ul suspendat pe 26 februarie de Consiliul General, suprafața unde sunt serele e marcată cu M2.

Acesta e un indicator de urbanism care indică ceea ce specialiștii numesc ”subzonă mixtă în afara ariilor protejate cu clădiri înalte și foarte înalte”.

Serele-Berceni-M2
Încă din faza de dezbatare publică, în PUZ-ul zonei de sud a Sectorului 4, zona serelor (hașurată și situată între suprafețele galbene- n.red.) figura ca M2, adică suprafață pe care se pot construi clădiri foarte înalte

Potrivit informațiilor din același PUZ, în zona M2 se pot construi clădiri cu până la 22 de etaje.

Vicepreședintele Eco Civica: Dispariția serelor reduce spațiul verde. Dar restul PUZ-ului rămâne suspendat!

Contactat telefonic de SpotMedia.ro, vicepreședintele Fundației Eco Civica, Dan Trifu, susține că decizia Curții de Apel București l-a surprins. Mai ales că, în opinia sa, toate documentele indicau faptul că e ilegal să construiești pe suprafața cu sere.

ADVERTISING

”Pe jumătate din suprafața care era ocupată inițial de sere s-a ridicat deja Metalurgiei Park.

Pe scurt: prin 2011, s-a adoptat un PUZ pentru Sectorul 4, prin care s-au luat 20 de hectare din terenul serelor. Vreo 18 hectare au rămas.

În 2012 s-a modificat Legea spațiilor verzi, în sensul că de la acel moment s-au considerat spații verzi și serele și pepinierele.

În 2016, PUZ-ul de la Sectorul 4, adoptat în 2011, a expirat. Iar cele 18 hectare neatinse de sere au fost reîncadrate ca atare. Au rămas sere. Așa spunea legea, n-avea primăria ce să facă.

Suprafața de 18 hectare a fost împărțită. A fost o idee apărută la Primăria Generală. Ca să nu mai iasă scandal și să nu se sesizeze ONG-urile că se distrug suprafețe mari de spațiu verde.

Noul PUZ (cel suspendat de Consiliul General pe 26 februarie, la solicitarea lui Nicușor Dan – n.red.) transformă spațiul serelor în suprafață pe care se poate construi.

Noi am atacat în instanță, în 2018, documentul. Dar numai pe porțiunea care ține de sere. Aici Curtea de Apel a decis. Restul PUZ-ului rămâne suspendat”, a precizat Dan Trifu, vicepreședintele Eco Civica.

Trifu susține că și alte porțiuni din PUZ-ul zonei de sud a Sectorului 4 sunt prost întocmite. Iar dacă acele prevederi ar ajunge să fie aplicate, de pierdut ar avea oamenii din Sectorul 4.

Cu alte cuvinte, dacă PUZ-ul ar fi în vigoare, nimeni nu ne garatează că n-ar mai apărea un al doilea Metalurgiei Park, cu blocuri îngrămdăite, străduțe înguste și aproape fără spațiu verde.

Devoltatorii imobiliari susțin că suspendarea PUZ-ului de sector nu mai are temei

La scurt timp după ce Curtea de Apel București și-a anunțat hotărârea în cazul serelor, Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari din România (ADIRU) s-a grăbit să anunțe victoria constructorilor în instanță.

În plus, ADIRU susține că ar trebui să se renunțe la suspendarea PUZ-ului.

”Prin Hotarârea 67/2021 s-a decis suspendarea Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 443/2018 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal – Zona de Sud a Sectorului 4.

În referatul de aprobare și drept justificare a acestui demers a Primarului General al Municipiului București Dl. Nicusor Dan a utilizat un singur considerent privind justificarea demersului său de suspendare a PUZ-ului Zonei de Sud a Sectorului 4 și anume: 'o suprafață considerabilă care avea funcțiunea de sere și care este oportun a fi exploatată ca spațiu verde devină construibilă'.

(...) Curtea de Apel Bucuresti s-a pronunțat definitiv și fără altă cale de atac, cu privire la situația fostelor Sere Berceni, pe care s-a derulat și se derulează unul dintre cele mai importante proiecte rezidențiale din Capitala și a decis (...) că pe acest amplasament nu s-au încalcat prevederile legale în materie și atât PUZ-ul Sectorului 4, cât și PUZ-ul zonal deja existent, au fost realizate cu respectarea tuturor normelor legale de urbanism.

Această decizie definitivă a instanțelor judecătorești reprezintă o victorie importantă în stabilirea adevărului cu privire la susținerile nefondate și alegațiile din ultima vreme, îndreptate împotriva comunității imobiliare de către Dl Nicusor Dan (...)”, a transmis ADIRU.

De fapt, Nicușor Dan a subliniat de fiecare dată că nu vrea să ia măsuri împotriva tuturor dezvoltatorilor imobiliari, ci doar împotriva acelora care încalcă legea.

În referatul de aprobare a hotărârii de Consiliu General prin care s-a suspendat PUZ-ul zonei de sud a Sectorui 4, Nicușor Dan face referire, cu titlu general, la faptul că documentul de urbanism afectează suprafața spațiilor verzi.

Dar singurul exemplu concret de spațiu verde afectat la care se referă este cel al serelor, pe care Asociația Salvați Bucureștiul și Fundația Eco Civica încercau să il salveze.

Detalii puteți afla din referatul de aprobare, prezentat integral aici:

Problema este că deja Curtea de Apel București a decis că pe respectivele suprafețe se va putea construi.

Rămâne să aflăm dacă această decizie a Curții de Apel va atrage după sine - mai devreme sau mai târziu - anularea hotărârii Consiliului General prin care s-a suspendat PUZ-ul zonei de sud a Sectorului 4 sau nu.

Miza e uriașă.

Momentan, PUZ-urile sectoarelor 2, 3, 4, 5, și 6 sunt suspendate pentru 1 an.

Nicușor Dan a susținut că perioada i-ar fi suficientă pentru a opri marile abuzuri din urbanismul bucureștean și pentru a avansa cu întocmirea unui Plan Urbanistic General (PUG) care să le folosească tuturor bucureștenilor, nu doar dezvoltatorilor imobiliari.

Rămâne să aflăm cât timp va avea, de fapt, pentru a face toate astea, în condițiile în care parte dintre dezvoltatorii imobiliari au pornit un adevărat asalt pentru a încerca să-l oprească.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇