Guvernatorul Băncii Angliei anunță prețuri apocaliptice la mâncare

Guvernatorul Băncii Angliei anunță prețuri apocaliptice la mâncare

Invadarea Ucrainei va provoca prețuri „apocaliptice” la produsele alimentare, iar acestea vor avea un impact dezastruos asupra persoanelor sărace din toată lumea, a declarat Andrew Bailey, guvernatorul băncii centrale a Angliei.

Oficialul a spus că războiul din Ucraina a provocat cea mai mare inflație din Marea Britanie din ultimii 30 de ani, iar acest eveniment va avea consecințe negative pentru întreaga lume, relatează The Guardian.

Țări precum Egipt și Tunisia depind în mare măsură de exporturile de cereale ale Ucrainei, iar îngrijorările privind stocurile alimentare au crescut. Bailey a spus că a avut o discuție la Washington cu ministrul ucrainean de Finanțe, iar acesta s-a declarat optimist în privința recoltei, însă a subliniat că deocamdată nu există posibilități de a o scoate din țară.

ADVERTISING

"Asta nu-i o îngrijorare majoră doar pentru această țară, ci pentru toată lumea în curs de dezvoltare. Îmi pare rău că sunt apocaliptic, dar este o îngrijorare", a spus oficialul britanic,.

Pe lângă creșterea costului vieții al cetățenilor din Regat, pe fondul scumpirii energiei și a produselor alimentare, autoritățile britanice trebuie să găsească soluții pentru a sprijini persoanele defavorizate.

Potrivit The Guardian, datele statistice pe care Banca Angliei le va publica miercuri vor indica o creștere anuală a inflației de peste 9%, iar banca centrală se așteaptă ca aceasta să treacă și de 10% în octombrie, când prețul energiei se va majora.

ADVERTISING

Bailey a dat vina pentru această evoluție pe războiul din Ucraina, despre care a spus că nu putea fi prevăzut, și pe urgența sanitară din China, unde numărul de cazuri de COVID a explodat.

Guvernatorul Băncii Angliei a mai spus că acesta este "cel mai mare test al politicii monetare din ultimii 25 de ani" și și-a reiterat apelul făcut în februarie către persoanele cu venituri mari să-și pondereze pretențiile salariale, poziție pentru care a fost criticat. "Cred că oamenii, în special cei cu venituri mai mari, ar trebui să se gândească și să reflecteze asupra creșterii salariilor", a spus el.

ADVERTISING

Bailey a mai spus că unul dintre viitoarele pericole asupra costului vieții ar putea fi blocajul prelungit al lanțurilor de aprovizionare provocat de situația din China sau creșterea prețurilor la energie dacă Rusia decide să oprească furnizarea de gaze.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇