Preţurile alimentelor au crescut la nivel mondial cu aproape 13% în martie, până la un nou nivel record, pe fondul războiului din Ucraina, a anunţat vineri agenţia alimentară a ONU, transmite Reuters.
Indicele preţurilor alimentelor, al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), care urmăreşte cele mai comercializate mărfuri alimentare la nivel global, a înregistrat o medie de 159,3 puncte luna trecută, comparativ cu 141,4, nivel revizuităîn sus, pentru februarie.
Cifra din februarie a fost stabilită anterior la 140,7, care era un record la acea vreme.
Rusia şi Ucraina sunt exportatoare majore de grâu, porumb, orz şi ulei de floarea-soarelui prin Marea Neagră, iar invazia Moscovei în Ucraina, de şase săptămâni, a blocat exporturile ucrainene.
Luna trecută, FAO a declarat că preţurile alimentelor şi furajelor ar putea creşte cu până la 20% ca urmare a conflictului din Ucraina, amplificând riscul de malnutriţie.
Indicele preţurilor cerealelor calculat de agenţie a urcat cu 17% în martie, până la un nivel record, în timp ce indicele uleiului vegetal a crescut cu 23%, înregistrând, de asemenea, cea mai mare valoare de până acum, a spus FAO.
Întreruperea aprovizionării cu culturi din regiunea Mării Negre a exacerbat creşterea preţurilor mărfurilor alimentare, care erau deja la maximele din ultimii 10 ani în indicele FAO înainte de războiul din Ucraina, din cauza problemelor legate de recolta globală.
De asemenea, preţurile zahărului şi lactatelor au crescut brusc luna trecută, a spus FAO.
În estimări separate privind cererea şi oferta de cereale, publicate vineri, FAO şi-a redus previziunea privind producţia mondială de grâu în 2022 la 784 de milioane de tone, de la 790 de milioane luna trecută, deoarece a luat în considerare posibilitatea ca cel puţin 20% din suprafaţa culturilor de iarnă a Ucrainei să nu poată fi recoltată.
Estimarea revizuită a producţiei globale de grâu este totuşi cu 1% peste nivelul anului precedent, se arată în comunicat.
Agenţia şi-a redus estimarea privind comerţul global cu cereale în anul comercial 2021/22, deoarece exporturile crescute din Argentina, India, Uniunea Europeană şi Statele Unite ar urma să compenseze doar o parte din perturbarea exporturilor din Marea Neagră.
Comerţul total de cereale în 2021/22 a fost revizuit în scădere cu 14,6 milioane de tone faţă de previziunile lunare anterioare, la 469 de milioane de tone, acum cu 2% sub nivelul din 2020/21.
Stocurile mondiale de cereale prognozate la sfârşitul anului 2021/2022 au fost revizuite în declin cu 15 milioane de tone, la aproape 851 de milioane de tone, în principal din cauza aşteptărilor că perturbarea exporturilor va duce la stocuri mai mari în Ucraina şi Rusia, a adăugat FAO.