Gorbaciov a fost distrus emoțional și psihologic de războiul Rusiei în Ucraina. Dezvăluiri făcute de cel care i-a fost traducător zeci de ani

Gorbaciov a fost distrus emoțional și psihologic de războiul Rusiei în Ucraina. Dezvăluiri făcute de cel care i-a fost traducător zeci de ani

Mihail Gorbaciov și-a trăit ultimele luni din viață „șocat și tulburat” de războiul din Ucraina, iar faptul că relațiile dintre Moscova și Kiev au ajuns într-un asemenea punct l-au zdrobit din punct de vedere psihologic.

Asta spune Pavel Palazhcenko, traducătorul personal al ultimului lider sovietic, care a lucrat cu el timp de 37 de ani. Palazhcenko a declarat, pentru Reuters, că a vorbit cu Gorbaciov la telefon în urmă cu câteva săptămâni și el și alții care au discutat cu fostul președinte au fost șocați de cât de traumatizat era acesta de ce se întâmplă în Ucraina.

ADVERTISING

„Nu doar operațiunea care a început pe 24 februarie, ci întreaga evoluție a relațiilor dintre Rusia și Ucraina din ultimii ani a fost o mare, mare lovitură pentru el. L-a distrus emoțional și psihologic.

A fost foarte limpede pentru noi, cei care vorbeam cu el, că era șocat și tulburat de ceea ce se întâmpla după 24 februarie. El nu doar că a crezut în apropierea popoarelor rus și ucrainean, dar considera cele doua națiuni înfrățite”, a mai spus translatorul.

Acesta adaugă că paradoxul este că Gorbaciov credea în ideea unei Uniuni Sovietice, dar că niciodată nu ar fi luat în considerare o reunificare prin vărsare de sânge.

ADVERTISING

„Cred că a păstrat mereu optimismul în legătură cu viitorul Rusiei, în ciuda faptului că moștenirea sa a fost mutilată și a fost criticat pe nedrept. El mereu a crezut că poporul rus este foarte talentat și că, dacă i se dă șansa, va arăta asta. (…)

Îi plăcea să spună că istoria e o doamnă capricioasă. Cred că s-a așteptat ca, în final, verdictul istoriei să fie unul pozitiv pentru el”, a conchis Pavel Palazhcenko.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇