Germania va impune vaccinarea pentru personalul din spitale şi cămine de bătrâni. Măsuri mai dure se iau în funcție de incidența spitalizărilor

Germania va impune vaccinarea pentru personalul din spitale şi cămine de bătrâni. Măsuri mai dure se iau în funcție de incidența spitalizărilor

Autoritățile federale și regionale din Germania au convenit joi să înăsprească măsurile anticoronavirus la depășirea anumitor praguri de stres în spitalele din țară. Numărul celor internați devine indicatorul principal.

În plus, Germania intenţionează ca vaccinarea împotriva Covid-19 să devină obligatorie pentru personalul din spitale şi căminele de bătrâni, în încercarea de a opri o revenire a epidemiei în ţară.

Guvernul cancelarului Angela Merkel a refuzat până acum să ia în considerare vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii profesionale.

Noul indicator principal la impunerea regulilor anticoronavirus în Germania va deveni așa-numita incidență a spitalizărilor.

Cancelarul Angela Merkel (CDU) și premierii landurilor germane au stabilit în acest sens trei niveluri cu diferite restricții aplicabile în fiecare caz în parte, după cum a anunțat Merkel la finalul convorbirilor.

ADVERTISING

De la un nivel de 3 într-un land se aplică în tot landul regula 2G la orice eveniment public, la restaurante, în locurile de petrecere a timpului liber, în serviciile în care distanțarea socială nu poate fi respectată (acces doar pentru cei vaccinați sau vindecați); la un nivel de 6 se aplică regula 2G-Plus (acces doar pentru cei vaccinați sau vindecați, dar aceștia trebuie să prezinte în plus și un test negativ actual), a explicat Angela Merkel.

De la nivelul 9 se aplică și alte restricții, precum limitarea contactelor între persoane.

Incidența spitalizărilor arată câte persoane sunt internate în spital cu Covid-19 la 100.000 de locuitori - nivelul 3 înseamnă deci trei persoane spitalizate la 100.000 de locuitori.

Institutul Robert Koch a anunțat miercuri că incidența spitalizărilor se situează în prezent în Germania la 5,3.

Vaccinare obligatorie pentru personalul din spitale și căminele de îngrijire

Landurile germane vor, între altele, să impună obligativitatea vaccinării pentru personalul din spitale și căminele pentru persoane în vârstă sau care au nevoie de îngrijiri speciale.

ADVERTISING

Obligativitatea se va aplica celor care au contact cu persoane vulnerabile (deci și angajaților serviciilor de îngrijire mobile), după cum a explicat președintele conferinței premierilor de landuri, Hendrik Wüst (CDU).

Autoritățile de land au cerut guvernului federal să "adopte cât mai rapid posibil" măsura obligativității vaccinării pentru angajații din domeniile menționate. 

Premierii landurilor germane au promis că la nivel regional se vor efectua controale mai amănunțite privind dovezile de vaccinare, însănătoșire sau testare. 

A treia doză de vaccin, recomandată tuturor celor de la 18 ani în sus

Ca instrument imediat de combatere a pandemiei de coronavirus va fi folosită doza booster a vaccinului, pentru cei care au primit primele două doze în urmă cu mai multe luni.

Angela Merkel a precizat că s-ar avea în vedere pe termen scurt 27 de milioane de vaccinări cu a treia doză. Până în prezent, doza booster a fost primită de 4,8 milioane de locuitori din Germania.

ADVERTISING

În context, comisia permanentă pentru vaccinuri Stiko a extins masiv recomandările privind administrarea celei de-a treia doze de vaccin anticoronavirus. De acum încolo se recomandă "doza booster tuturor persoanelor de la 18 ani în sus".

Această a treia doză ar urma să fie primită de cei care au făcut doza a doua în urmă cu șase luni. În cazuri speciale și la capacități suficiente această perioadă poate fi scurtată la cinci luni.

La videoconferința de joi au participat cancelarul în exercițiu Merkel și premierii de landuri, precum și candidatul SPD la funcția de cancelar federal, actualul ministru de Finanțe Olaf Scholz, dar și alte persoane implicate în combaterea pandemiei.

Merkel a declarat că ar fi nemulțumită de cele stabilite la aceste discuții: "Eu cred că acest set de măsuri este insuficient."

Pe 9 decembrie va avea loc o nouă rundă de convorbiri între autoritățile federale și premierii de landuri.

3G la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun

Anterior, Bundestagul a aprobat noile reglementări privind politica anticoronavirus, introduse de SPD, ecologiști și FDP. Acestea prevăd, între altele, prezentarea dovezii de vaccinare, vindecare sau testare (regula 3G) la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun.

Pentru căminele de îngrijire și spitale va fi obligatorie testarea pentru angajați și vizitatori. Pe de altă parte, noua legislație va face în curând imposibilă închiderea școlilor și a magazinelor.

În plus, cele trei partide care vor forma cel mai probabil noua coaliție de guvernare vor să adopte un nou cadru legal privind politica anticoronavirus. Actuala lege a "Situației epidemice de amploare națională" ar urma să expire la 25 noiembrie. Această stare de necesitate a dat până acum guvernelor de land posibilitatea de a decide măsuri prin ordonanțe de urgență, fără a le mai trece prin parlamentele regionale. Acestea vor recăpăta în curând atribuțiile de a decide în privința restricțiilor în domenii precum petrecerea timpului liber, activitățile culturale și sportive.

Pe de altă parte, interdicții generale de părăsire a locuințelor, închiderea școlilor și magazinelor și interdicțiile de călătorie nu vor mai fi posibile.

Adoptarea finală a acestor măsuri este însă sub semnul întrebării: CDU și CSU le consideră insuficiente în combaterea pandemiei și au amenințat cu respingerea lor vineri în Bundesrat, camera superioară a legislativului german.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇